Src Ve Psikoteknik Ücreti Ne Kadar ?

Baris

New member
SRC ve Psikoteknik Ücreti Ne Kadar?

SRC Nedir?

SRC (Sürücü Adayları ve Sürücüler için Yeterlilik Belgesi), karayolu taşımacılığı yapan araçların sürücülerinin alması gereken bir belgedir. Bu belge, sürücünün trafik güvenliği, psikolojik ve fiziki sağlık durumu, araç kullanım becerisi gibi önemli kriterlere göre denetlenmesini sağlar. SRC belgesi, özellikle ticari araç sürücülerinin, yolcu ve yük taşımacılığı yapanların alması gereken bir belgedir.

SRC belgesi almak için belirli eğitim programlarını tamamlamak ve ardından bir sınavı geçmek gereklidir. Bu eğitim, sürücünün güvenli sürüş tekniklerini öğrenmesi, trafik kurallarına hakim olması ve aracın teknik özelliklerini anlaması açısından son derece önemlidir. SRC belgesi almış bir sürücü, ticari araç kullanmak için yasal olarak yeterli sayılır.

Psikoteknik Test Nedir?

Psikoteknik test, sürücünün psikolojik ve fizyolojik durumunu ölçen bir değerlendirmedir. Bu test, sürücünün trafikteki stresle başa çıkabilme yeteneğini, karar verme süreçlerini, tepki sürelerini ve motor becerilerini analiz eder. Psikoteknik testin amacı, sürücünün trafikteki güvenliği tehdit etmeyecek şekilde davranıp davranamayacağını belirlemektir.

Bu test, SRC belgesi almak için şart olmasa da, özellikle ticari araç sürücülerinin alması gereken bir testtir. Ayrıca, bazı durumlarda, trafik cezası sonrası yeniden sürücü belgesi almak isteyen kişiler için de zorunlu hale gelebilir.

SRC ve Psikoteknik Ücreti Ne Kadar?

SRC ve psikoteknik ücreti, ülke genelinde belirli standartlarla belirlenmiştir ancak her şehirde farklılık gösterebilir. Özellikle eğitim veren kurumlar ve test merkezlerinin ücret politikaları, fiyatları etkileyebilir. 2023 yılı itibarıyla genel bir ortalama fiyatlandırma şu şekildedir:

- SRC Belgesi Ücreti

SRC belgesi almak için sürücü adaylarının belirli bir eğitim sürecinden geçmeleri gerekmektedir. Bu eğitimlerin ücretleri, genellikle kurumların uyguladığı fiyat tarifelerine bağlıdır. SRC belgesi için ücretler, genellikle 500 TL ile 2.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat, hangi SRC türünün alındığına (SRC 1, SRC 2, SRC 3, SRC 4) ve eğitim sürecinin kapsamına göre farklılık gösterebilir.

SRC belgesi almak için ödenecek ücret, eğitim, sınav ve sertifika masraflarını kapsamaktadır. Ayrıca, bazı kurumlar, ücretsiz ders materyalleri veya ekstra eğitim seansları sunabiliyor.

- Psikoteknik Test Ücreti

Psikoteknik testler için ödenecek ücretler de eğitim ücretlerine benzer şekilde değişkenlik gösterebilir. 2023 yılı itibarıyla, psikoteknik test ücreti genellikle 300 TL ile 500 TL arasında değişmektedir. Bu testler, özel olarak yetkilendirilmiş psikoteknik değerlendirme merkezlerinde yapılmaktadır. Test süreci, teorik ve pratik sınavlardan oluşan bir dizi aşamayı içerebilir.

Psikoteknik testin fiyatı, testin içeriğine ve uygulanacak ek analizlere göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin, bazı testler yalnızca psikolojik değerlendirme içerirken, diğerleri daha kapsamlı motor beceri analizleri de yapabilir. Bu yüzden, farklı merkezlerde test ücretleri farklılık gösterebilir.

SRC ve Psikoteknik Ücreti Ne Zaman Ödenir?

SRC belgesi ve psikoteknik test ücreti, genellikle eğitimlerin başında veya testin yapılacağı tarih öncesinde ödenir. Eğitim ve test merkezleri, ödemelerin online olarak veya kurumun anlaşmalı bankalar aracılığıyla yapılmasını talep edebilir. Eğitim sürecinde yer alan ekstra materyal ve hizmetler için ayrı ücretler de alınabilir.

SRC Belgesi ve Psikoteknik Testi Nerelerde Yapılır?

SRC belgesi alabilmek için başvurulacak merkezler, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından onaylı sürücü kurslarıdır. Bu kurslar, hem teorik eğitimleri hem de pratik sürüş becerilerini öğretir. Psikoteknik test ise, sadece yetkilendirilmiş psikoteknik değerlendirme merkezlerinde yapılabilir. Bu merkezler, Sağlık Bakanlığı tarafından lisanslandırılmıştır ve genellikle güvenlik alanında faaliyet gösteren kurumlardır.

SRC ve Psikoteknik Ücreti İçin İndirim veya Kampanyalar Var mı?

Bazı eğitim merkezleri, özel indirimler veya kampanyalar sunabilmektedir. Özellikle, toplu başvurular veya öğrenci grupları için indirimler yapılabilir. Ayrıca, bazı merkezler belirli dönemlerde (yaz ayları, tatil sezonları gibi) kampanyalar düzenleyebilir. Eğitim ve psikoteknik test ücreti hakkında indirim veya fırsatlar hakkında bilgi almak için kurslarla iletişime geçmek faydalı olacaktır.

SRC ve Psikoteknik Ücretleri Ne Kadar Süre Geçerlidir?

SRC belgesinin geçerliliği, genellikle 5 yıl ile sınırlıdır. Bu süre sonunda belge yenilenmelidir. Psikoteknik testin geçerliliği ise, genellikle 1 yıl ile 2 yıl arasında değişmektedir. Bu nedenle, ticari araç sürücülerinin düzenli olarak psikoteknik testlere girmeleri gerekebilir.

SRC ve Psikoteknik Testi Zorunlu mu?

SRC belgesi, ticari araç kullanan herkes için zorunludur. Ancak, özel araç sürücüleri için SRC belgesi almak zorunlu değildir. Psikoteknik test ise, SRC belgesi alan kişiler için zorunlu olmamakla birlikte, ticari araç sürücüleri için büyük önem taşır. Ayrıca, trafik ihlali yapan bazı sürücüler, yeniden ehliyet alabilmek için psikoteknik test yaptırmak zorunda kalabilirler.

Sonuç

SRC ve psikoteknik ücretleri, belirli bir aralıkta değişiklik göstermekte olup, genellikle her iki hizmetin toplam maliyeti 800 TL ile 2.500 TL arasında olabilir. Bu ücretler, alınacak eğitim, testin içeriği ve merkezlerin fiyat politikalarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Sürücülerin, hem güvenliklerini hem de yasal gereklilikleri yerine getirebilmeleri için, SRC belgesi ve psikoteknik testleri almak büyük önem taşır.