Spor yaralanmalarına yol açan 5 hata

fator

New member
Spor yaralanmalarına yol açan 5 hata



Soğuk havanın vücudumuza fazladan yükler getirdiğini ve yerde nedenle kış aylarında spor yaralanmalarının arttığını tamlayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Safa Gürsoy “Soğuk hava spor sırasında kaslarımızın etkili çalışmasının azalmasına yol açar. Bu hâl, kasların elastikliğini ve reaksiyon süresini yavaşlatır ve özellikle spor yaparken yaralanmaya henüz yatkın hale gelmemize neden olur. Kaslarımız, bağlarımız ve tendonlarımız soğuk havada henüz yüksek boyun, gerilme, masa ve yırtılma riski ile karşı karşıya kalır” debba.

Uygun ısınma ve soğumanın yapılmaması

Sporda yaralanmayı önlemenin en önemli yollarının başında; spor öncesi uygun şekilde ısınmanın ve germe egzersizlerini yapmanın geldiğini vurgulayan Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Safa Gürsoy “Soğuk kaslar sıcak kaslara kıyasla ötede gerilmeye ve yırtılmaya eğilimlidir. Bu nedenle hızlı hareketleri, bükülmeleri ve sarsıntıları henüz zor tolere edecektir. Spora önceden ısınmayı zaman kaybı olarak görmemeli, tek anda kaslara yüklenmekten kaçınmalı, bunun için dahi mutlaka ısınma egzersizleri yapılmalıdır” uyarısında bulunuyor. Doç. Dr. Safa Gürsoy, spor sonrası bile yine ısınma için uygulanan hareketleri ve germe egzersizlerini içerecek şekilde vücudun soğumasını sağlamak, yerde nedenle her sporun akabinde vücudu yavaş yavaş soğutmayı ihmal etmemek gerektiğini vurguluyor.


Uygun ekipman kullanılmaması

Yapılan spora uygun koruyucu ekipmanların eksiksiz kullanılması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Safa Gürsoy, hangi spor yapılıyorsa ona uygun şekilde, başdu pabuç olmak üzere kıyafetlerin gerçek seçilmesinin spor yaralanmalarının önlenmesi için şart olduğunu belirtiyor. Doç. Dr. Safa Gürsoy “Özellikle son yıllarda toplumun ilgisinde yetişkin artım görülen kayak ve snowboard gibi kış sporlarında gerçeklesen yaralanmalarda uygun ekipman ve kıyafetlerin kullanılmamasının yetişkin etkisi oluyor” debba.

Mevcut sakatlıkların göz ardı edilmesi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Safa Gürsoy, sayı ciddi sakatlığın, mevcut küçük, ihmal edilen sakatlıkların sonucu ortaya çıkabildiğini belirterek şöyle konuşuyor: “Sporda veya günlük neşelilik sırasında hissedilen öte, şişlik veya eklemi kullandığınızda ses gelmesi gibi sağlık sorunları ihmal edilmemeli ve mutlaka basamak başvurarak tedavi edilmelidir. Spora veya egzersize sürme edilmesi gerekiyorsa ilgili vücut bölümlerinin tedavi süresince geçici olarak korunması bile değerlendirilmelidir. Aksi taktirde küçük tek yaralanma olarak deyip geçtiğiniz sorun, ileride tedavi edilmesi henüz zor olan sorunlara hatta sakatlıklara yol açabilir.”

Bir anda sonuca ulaşmak istenmesi

Özellikle spora ya bile egzersize yeni başlayanların düştüğü önemli hatalardan birinin dahi; yapılan spordan tek anda yüksek verim almayı çalışmamak olduğuna uyanıklık cazip Doç. Dr. Safa Gürsoy, dizlerimiz ya bile omuzlarımız gibi vücut bölümlerinin, dayanabilecekleri yükten fazlası altında kalmasına tâbi olarak ciddi sakatlanmalar yaşanabildiğini söylüyor. Özellikle son üç yıldır sürme fail pandemi sürecinde hareketlerimizin yetişkin ölçüde kısıtlandığını, yerde nedenle fiziksel aktivitelerin, egzersizin ve sporun faydalarından tek anda sonuç örtmek için ötede yüklenilmesi sonucu spor yaralanmaları ile sayı sık karşılaşıldığını tamlayan Doç. Dr. Safa Gürsoy “Son dönemde en sık görülen yaralanmaların başında; kemikleri birbirine bağlayan nesiç bantlarının gerilmesi veya yırtıkları, kasların veya tendonların zorlanması veya kopması gelmektedir. Bunların sayılmazsa kaval, ayak bileği, omuz ve kalça gibi eklemlerde spesifik yaralanmalar, kırıklar ve çıkıklar bile sık görülen ortopedi hastalıklar arasında yer alıyor. Bu sorunlarla karşılaşmamak için kişi kendine gerçekçi hedefler koymalı, hedeflerini kısa olumsuzlama uzun vadeye yaymalıdır.” debba.

Soğuk havanın risklerini dikkate almamak

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Safa Gürsoy, soğuk havanın vücudumuza fazladan yükler bindirdiğine uyanıklık çekerek şu uyarıda bulunuyor: “Soğuk hava, spor sırasında kaslarımızın henüz rengi etkili çalışmasına neden olarak kasların elastikliğini ve reaksiyon süresini yavaşlatır. Bu nedenle kış aylarında vücudumuz özellikle spor yaparken yaralanmaya henüz yatkın hale gelir. Kaslarımız, bağlarımız ve tendonlarımız soğuk havada henüz yüksek boyun, gerilme, masa ve yırtılma riski altında olur. Bunları önlemek için, kış aylarında spor yaparken sayı henüz titiz olunması gerekir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.