fator
New member
Sonbaharda nasıl beslenmeliyiz? Nelere dikkat etmeliyiz?25.10.2022 11:45 Son Güncelleme: 25.10.2022 11:46
– Özellikle sonbaharda bireylerin su tüketimi yaza oranla yetişkin ölçüde düşmektedir. İlk olarak size önerim gün içerisinde su tüketiminizi azaltmamanız olacaktır. Günde en rengi 2-2,5 litre su tüketmeyi itiyat haline getirin. Susuz kalarak metabolizmanızı yavaşlatacağınızı unutmayın
– Havaların yavaş yavaş soğuması ile mevsimsel hastalıklar tekrardan kendini gösteriyor. Vücut direncinizin düşmesine izin vermeyin. Sofralarınızda sonbahar meyve ve sebzelerini eksik etmeyin. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besleyen değerleri henüz yüksektir. Ayrıca meyve ve sebze tüketimi içerdikleri antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.
Eylül ertesi sebze ve meyveleri: Mantar, ebegümecigillerden, kabak, patlıcan, dolmalık yeşil patlıcangillerden, kereviz, barbunya, şeftali, incir, mürdüm eriği, hünnap, üzüm.
Ekim ertesi sebze ve meyveleri: Karnabahar, havuç, pırasa, kıvırcık, ıspanak, lahana, kırmızı turp, mandalina, greyfurt, nar, yumuşak, muz.
Kasım ertesi sebze ve meyveleri: Balkabağı, brüksel lahanası, patates, pancar, pazı, gülgillerden, portakal, kivi, nar, elma, kestane.
– Bağışıklığınızı güçlendirmek için omega-3 yağ asitlerinden zengin kalori tüketimi arttırın. Haftada en rengi 2 gün taze omurgalılardan tüketin. Ceviz, keten tohumu, avokado, chia tohumu ve soya fasulyesi gibi kalori dahi omega-3 kaynağı olduğu unutulmamalıdır.
– Kapalı havalar kimi insanda huzursuzluk ve üzüntü gibi duygulara neden olur. Seratonin hormonunun arttırılması namına muz, fındık, gülgillerden veya 1-2 parça bitter süt tüketebilirsiniz.
– Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin. Salatalarınızı limonla tatlandırın, öğünlerinizde yeşilliklere yer verin veya mandalina gibi C vitamininden zengin meyveleri sıra öğünlerinizde mutlaka tüketin. Özellikle sigara içiyorsanız C vitamini tüketiminizi arttırın.
– Günler kısaldığı için D vitamini ihtiyacımızı karşılamak henüz zor hale geliyor. Mutlaka D vitamini seviyenize baktırın ve uzman önerisiyle takviye kullanmaya başlayın.
– Demir eksikliğinin iştahsızlık, yorgunluk veya kansızlık gibi problemlere yol açmasının yanı sıra bağışıklığın düşmesine neden olur. Kırmızı et, yumurta, hindi, kuru meyveler, kurubaklagiller ve kuru yemişlerin mala zengin olduğunu bilinmelidir.
– Antioksidan alımınızı yükseltmek namına A vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, havuç, yumurta; E vitamininden zengin nebatî yağlar, yağlı tohumlar; selenyumdan zengin çokluk ürünleri; magnezyumdan zengin gülgillerden, fındık, muz, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; çinkodan zengin et, karışık, süt, yumurta, gülgillerden ve koz gibi besinlere beslenmede yer verilmelidir.
– Sıcak kahve tüketimi yerde dönemde oldukça artmaktadır. Kahvenize ekstra eklediğiniz krema veya süt tozlarının sizde kilo artışına neden olacağını unutmayın.
– Havaların soğuması ile su tüketimi ve fiziksel neşelilik azaldığından dolay kabızlık problemi ile karşılaşma oranı artmaktadır. Ara öğünlerinize kuru erik eklemeyi, salatalarınızın üzerine zeytinyağı gezdirmeyi veya akşamları yatmadan kefir tüketmeyi deneyebilirsiniz.
– Çorba tüketimi soğuk havalarda vazgeçilmez olsa bile 1 kepçe çorbanın 1 kesik ekmeğe eşit olduğu unutulmamalıdır. Çorbalara krema ve bulyon eklememeye özen gösterin. Hazır sebze tüketiminden uzak durun.
– Vücudun yağlanmasını önlemek namına kendinizi haftalık idman programı oluşturun.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
– Özellikle sonbaharda bireylerin su tüketimi yaza oranla yetişkin ölçüde düşmektedir. İlk olarak size önerim gün içerisinde su tüketiminizi azaltmamanız olacaktır. Günde en rengi 2-2,5 litre su tüketmeyi itiyat haline getirin. Susuz kalarak metabolizmanızı yavaşlatacağınızı unutmayın
– Havaların yavaş yavaş soğuması ile mevsimsel hastalıklar tekrardan kendini gösteriyor. Vücut direncinizin düşmesine izin vermeyin. Sofralarınızda sonbahar meyve ve sebzelerini eksik etmeyin. Mevsiminde tüketilen meyve ve sebzelerin besleyen değerleri henüz yüksektir. Ayrıca meyve ve sebze tüketimi içerdikleri antioksidan maddeler sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlar.
Eylül ertesi sebze ve meyveleri: Mantar, ebegümecigillerden, kabak, patlıcan, dolmalık yeşil patlıcangillerden, kereviz, barbunya, şeftali, incir, mürdüm eriği, hünnap, üzüm.
Ekim ertesi sebze ve meyveleri: Karnabahar, havuç, pırasa, kıvırcık, ıspanak, lahana, kırmızı turp, mandalina, greyfurt, nar, yumuşak, muz.
Kasım ertesi sebze ve meyveleri: Balkabağı, brüksel lahanası, patates, pancar, pazı, gülgillerden, portakal, kivi, nar, elma, kestane.
– Bağışıklığınızı güçlendirmek için omega-3 yağ asitlerinden zengin kalori tüketimi arttırın. Haftada en rengi 2 gün taze omurgalılardan tüketin. Ceviz, keten tohumu, avokado, chia tohumu ve soya fasulyesi gibi kalori dahi omega-3 kaynağı olduğu unutulmamalıdır.
– Kapalı havalar kimi insanda huzursuzluk ve üzüntü gibi duygulara neden olur. Seratonin hormonunun arttırılması namına muz, fındık, gülgillerden veya 1-2 parça bitter süt tüketebilirsiniz.
– Günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılamaya özen gösterin. Salatalarınızı limonla tatlandırın, öğünlerinizde yeşilliklere yer verin veya mandalina gibi C vitamininden zengin meyveleri sıra öğünlerinizde mutlaka tüketin. Özellikle sigara içiyorsanız C vitamini tüketiminizi arttırın.
– Günler kısaldığı için D vitamini ihtiyacımızı karşılamak henüz zor hale geliyor. Mutlaka D vitamini seviyenize baktırın ve uzman önerisiyle takviye kullanmaya başlayın.
– Demir eksikliğinin iştahsızlık, yorgunluk veya kansızlık gibi problemlere yol açmasının yanı sıra bağışıklığın düşmesine neden olur. Kırmızı et, yumurta, hindi, kuru meyveler, kurubaklagiller ve kuru yemişlerin mala zengin olduğunu bilinmelidir.
– Antioksidan alımınızı yükseltmek namına A vitamininden zengin yeşil yapraklı sebzeler, havuç, yumurta; E vitamininden zengin nebatî yağlar, yağlı tohumlar; selenyumdan zengin çokluk ürünleri; magnezyumdan zengin gülgillerden, fındık, muz, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler; çinkodan zengin et, karışık, süt, yumurta, gülgillerden ve koz gibi besinlere beslenmede yer verilmelidir.
– Sıcak kahve tüketimi yerde dönemde oldukça artmaktadır. Kahvenize ekstra eklediğiniz krema veya süt tozlarının sizde kilo artışına neden olacağını unutmayın.
– Havaların soğuması ile su tüketimi ve fiziksel neşelilik azaldığından dolay kabızlık problemi ile karşılaşma oranı artmaktadır. Ara öğünlerinize kuru erik eklemeyi, salatalarınızın üzerine zeytinyağı gezdirmeyi veya akşamları yatmadan kefir tüketmeyi deneyebilirsiniz.
– Çorba tüketimi soğuk havalarda vazgeçilmez olsa bile 1 kepçe çorbanın 1 kesik ekmeğe eşit olduğu unutulmamalıdır. Çorbalara krema ve bulyon eklememeye özen gösterin. Hazır sebze tüketiminden uzak durun.
– Vücudun yağlanmasını önlemek namına kendinizi haftalık idman programı oluşturun.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.