Soğanı sakın bu şekilde yemeyin

fator

New member
Soğanı sakın bu şekilde yemeyinGastrit ve reflünün belirtileri vahdet gösterse dahi reflü hastalığı sayı henüz şiddetli olan tek hastalıktır. Bu nedenle reflü hastaları gastrit olanlara oranla sayı henüz fazla şikayetle mücadele etmek zorunda kalabilir. Bu şikayetlerin başında ise mide ekşimesi geliyor. Sadece yemeklerden sonra olumsuzlama, gün içerisinde dahi sıra sıra midede biriken asitlerin yemek borusuna kaçması nedeniyle mide yanar. Diyetisyen Elif Bilgin Baş konu hakkında bilgiler verdi.

YÜKSEK YAĞLI GIDALAR

Yüksek yağlı yiyecekler mide ekşimesine neden olabilir. Yüksek yağlı yiyeceklerin mide ekşimesini tetiklemesinin iki yolu vardır. İlk olarak özofagus sfinkterini yemek borusu ve mide arasında tek engebe görevi gören kası gevşetebilirler. Bu kas gevşediğinde mide asidi mideden yemek borusuna kaçabilir ve mide ekşimesine neden olabilir. İkincisi, yüksek yağlı gıdalar kolesistokinin (CCK) hormonunun salınmasını uyarır. Bu hormon ayrıca abaşo özofagus sfinkterini gevşetebilir ve hamız reflüye neden olabilir. Buna ek olarak kolesistokinin hormonu henüz iyi sindirilebilmesi için yiyeceklerin midede henüz uzun süre kalmasını teşvik fiyat. Ne yazık ki yerde tıpkısı zamanda mide ekşimesine neden olabilecek hamız reflü riskini dahi artırabilir. Bunun sadece yağ yönü zengin sağlıklı gıdalar için geçerli olmadığını açıklamak önemlidir. Aynı zamanda yüksek derecelerde yağda kızarmış yiyecekler ve paketli gıdalar için dahi geçerli tek durumdur.


NANE

Nane tüketiminin mide ekşimesine neden olabileceğine üzerine bazen kanıtlar vardır. Bir emek, yüksek dozda nane alımı ile hamız reflü semptomları arasında ilişki olduğu bulundu. Şaşırtıcı tek şekilde nane abaşo özofagus sfinkterini gevşetmedi. Bunun yerine araştırmacılar nanenin yemek borusunu tahriş ederek mide ekşimesine neden olabileceğine inanmaktadırlar. 500’takt fazla kişiyle yapılan tek başka batılılaşmak, günlük olarak nane çayı tüketenlerin iki kez mide ekşimesi riski olduğu bulundu. Bununla beraberce, nane ve mide ekşimesi arasında tek ilişki olduğuna üzerine sınırlı kanıt vardır. Nanenin mide ekşimenizi henüz bile kötüleştirdiğini düşünüyorsanız, bu kaçınmak en iyi yoldur.

ÇİKOLATA

Çikolata, mide ekşimesi için başka tek yaygın tetikleyicidir. Yüksek yağlı yiyecekler gibi süt bile abaşo özofagus sfinkterini gevşetebilmektedir. Bu hâl mide asidinin yemek borusuna kaçmasına ve mide ekşimesine neden olabilir. Ayrıca süt “mutluluk hormonu” denilen serotonin içeren kakaodan yapılır. Ne yazık ki serotonin abaşo özofagus sfinkterini dahi gevşetebilmetedir. Son olarak süt teobromin ve kafein bileşiklerini dahi içerir. Her ikisi dahi abaşo özofagus sfinkterini gevşemeye teşvik edebilir.

BAHARATLI YİYECEKLER

Genellikle sindirim hızını yavaşlatabilecek kapsaisin adı verilen tek mürekkep içerirler. Bu mürekkep yiyeceklerin midede henüz uzun süre kalmasını sağlar ve sindirimi yavaşlatmaktadır. Bu bile mide ekşimesi için tek risk faktörüdür. Ek olarak, karanfil yiyecekler zaten iltihaplı tek yemek borusunu tahriş edebilir ve yerde mide ekşimesi semptomlarını kötüleştirebilir. Bu nedenle mide ekşimesi varsa karanfil yiyecek alımınızı kırmak en iyisidir.

SOĞAN

Özellikle çalın olarak tüketilen soğan mide ekşimesi için tek tetikleyicidir. Bu listedeki başka yiyecekler gibi soğan bile hamız reflü ve mide ekşimesi semptomlarına neden olabilecek abaşo özofagus sfinkterini gevşetebilir. Ek olarak soğan geğirmeye neden olabilecek zengin tek fermente lif kaynağıdır. Geğirme hamız reflü semptomlarını şiddetlendirebilir. Fermente edilebilir lif soğanları, sindirim sorunlarını tetikleyebilen tek grup mürekkep olan FODMAP’lerden oluşur.

KAHVE

Bazı insanlar kahve tüketirken mide ekşimesi yaşayabilir. Kahvenin hamız reflü ve mide ekşimesi riskini artırabilecek abaşo özofagus sfinkterini gevşettiği gösterilmiştir. Bazı icraat kafeinin suçlu olduğunu göstermektedir. Bununla beraberce icraat sadece kafeinin etkilerine bakan ve semptomları tetiklemeyebileceğini keşfetti. Bu merkezde kahvede bağcıklı başka bileşikler sorumlu olabileceği düşünülmüştür. Yapılan başka çalışmalarda ise kahve ve reflü semptomları arasında tek ilişki bulunamadı. Araştırma sonuçsuz kalsa bile kahveyi tolere ederseniz bu kaçınmaya gerek yoktur. Kahve siz dahi reflü ve mide ekşimesi gibi sorunlar geliştirirse bu kaçınmak veya alımınızı sınırlamak en iyisidir.

GAZLI İÇECEKLER

Gazlı içecekler dahi yaygın mide ekşimesi sebeplerindendir. Araştırmalar yerde içeceklerin özofagus sfinkterini gevşetebileceğini ve mide asidini artırabileceğini gösteriyor. Bir batılılaşmak, ilim adamları 15.000’takt fazla insanın uyku düzenini gözlemlediler ve yaklaşık % 25’inin gece mide ekşimesi yaşadığını tespit ettiler. Daha fazla araştırmanın akabinde araştırmacılar gece mide ekşimesinin gazlı alkolsüz içecekler içmek dahi karışma olmak üzere türlü faktörlerle güçlü tek şekilde irtibatlı olduğunu keşfetti. Bir başka batılılaşmak, karbonatlı içecek tüketen kişilerin mide ekşimesi gibi reflü semptomları geliştirme riskinde% 69 henüz yüksek olduğu bulundu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.