Sigara, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini 2 kat artırıyor

fator

New member
Sigara, kalp damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini 2 kat artırıyor29.09.2022 15:01
Haber Kaynağı: İHA


Dünyada her yıl yaklaşık 17 milyon kişi kalp ve mermerde hastalıklarına tâbi sebeplerden hayatını kaybediyor. Kalp hastalıklarına yol fatih nedenler arasında sigara ve bira kullanımı, yanlış arıcı alışkanlıkları ile genetik faktörler öne çıkıyor.

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Erzurum, çevre genelinde olduğu gibi Türkiye’dahi dahi kalp ve mermerde hastalıklarının ölüm sebebi olarak ilk sırada yer aldığını kaydetti. Kalp krizi geçirme yaşının giderek düştüğünün altını çizen Erzurum, kalp ve mermerde hastalıklarında en önemli etkenin sigara kullanımı olduğunu belirtti. 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle uyarı ve tavsiyelerde bağcıklı Erzurum, sigarayı bırakmanın yanı sıra sağlıklı arıcı alışkanlığı kazanmanın bile yetişkin önem taşıdığını söyledi.


“En önemli önerimiz, sigaranın bırakılması”

Türkiye’dahi bulaşan olmayan hastalıklara tâbi gelişen ölümlerin yüzde 50’sinin kalp ve mermerde hastalıklarına tâbi olduğunu nâkil Uzm. Dr. Muhammed Erzurum, “Dünyada yılda yaklaşık 17 milyon kişi kalp mermerde hastalıklarına tâbi olarak hayatını kaybediyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde dahi tek numaralı ölüm nedeni oluyor. Ülkemizde ölümlerin yaklaşık yüzde 85-86’sı, bulaşan olmayan hastalıkları tâbi olarak gelişiyor. Bunun bile yaklaşık yüzde 50’si kalp mermerde hastalıklarına tâbi oluyor. Kalp mermerde hastalıkları, değiştirilebilir risk faktörlerinin ve yaşam tarzı değişikliklerini uyguladığımızda sıklığını sayı azaltabileceğimiz için önemli oluyor. Bu yüzden hastalarımızı yerde faktörleri düzenlemelerini öneriyoruz. En başdu sigara geliyor. Sigara, kalp mermerde hastalıklarına tâbi ölüm riskini 2 kat artırıyor. Bu yüzden en önemli önerimiz, sigaranın bırakılması oluyor. Bunun sayılmazsa arıcı ve perhiz önerileri yapıyoruz. Tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı ve kan kolesterol düzeyinin yüksekliğiyle ilişkili giden hastalıkları düzeltmemiz, kalp mermerde hastalıklarında değiştirebileceğimiz en önemli risk faktörleri oluyor” niteleyerek konuştu.

“Genetik, kalp mermerde hastalıklarında sayı önemli”

Değiştirilemeyen risk faktörü olarak genetiğin kalp ve mermerde hastalıklarında etkin rol oynadığını söyleyen Erzurum, “Maalesef genetik risk faktörlerimizi değiştiremiyoruz. Genetik, kalp mermerde hastalıklarında sayı önemli. Ailesinde kalp mermerde hastalığı olanlarda, yerde hastalıklar sayı erken yaşlarda görülmeye başlıyor. Son zamanlarda kalp krizlerinin yaşı, 20-30’lu yaşlara kadük görünüyor. Ailede olması yaşın erken görülmesine neden oluyor. Hastaların henüz erken kardiyoloji veya karı hekimine giderek, hekim kontrolleriyle başlaması gerekiyor. Kalbimiz sayı fedakâr tek organdır. Tüm organlar dinlenmeye başladığında beraberce atmaya sürme fiyat” ifadelerini kullandı.

Yiyecek tercihi ve pişirme şekilleri değiştirilmeli

Kalp ve mermerde hastalarına tercih edilmesi gereken yiyecekler ve pişirme şekilleri hakkında tavsiyelerde bağcıklı Kardiyoloji Uzmanı Dr. Muhammed Erzurum, “Hastalarımıza öncelikle kolesterol kontrolü için sıvı yağları, katı yağlara göre tercih etmelerini öneriyoruz. Pişirme yöntemi olarak kızartmadan sakınılmalı ve henüz sayı haşlama, ızgara ve fırınlama gibi yöntemler tercih edilmeli. Kırmızı etten ziyade, ak et henüz tüketilmelidir. Sebze ve meyve ağırlıklı, tam tahıllı gıdalar artırılmalı ve ak ekmek yerine tam buğday ekmeği yemelerini öneriyoruz” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.