Rokanın faydaları nelerdir? – Sağlık Haberleri

fator

New member
Rokanın faydaları nelerdir? – Sağlık HaberleriYaprakları idrar söktürücü, yağ yakıcı etkisinin yanında mideye dahi iyi gelmektedir. Diyetlerde sıklıkla yer alarak, ödem oluşumunu engellemesi, sonunda yağ kaybının kesintisiz sürme etmesi sağlanır. Çiğ olarak kahvaltılarda veya salatalarda tüketilmesinin yanı sıra maydanoz ve maydanozgillerden gibi bitkilerle içme sularını aromalandırmak için dahi kullanılabilir. Roka, kanseri önleyici aktiviteye sahip enzimleri içerir. Bu enzimi uyaran neşelilik bilvasıta olarak kanser oluşumunu engelleyen, vücudun kendi kendini korumasını sağlayan süreci güçlendirir. Tohum tahriş alkar ve uyarıcıdır. Toz haline getirilmiş tohum antibakteriyel aktiviteye sahiptir. Tohumdan elde edilen yağ afrodizyak özelliklere sahiptir. Roka yağı, masaj yapmak ve cildi yatıştırmak için kullanılabilir. Roka yapraklarından elde edilen uçucu tek yağ, yağın %96,52’sini temsil fail 67 uçucu komponent içerir. Yağ, yüksek oranda kükürt ve rengi içeren bileşiklerle karakterize edilmektedir. Rokanın sağlığa faydaları nelerdir? Roka neye iyi gelir? Diğer yeşilliklerde olduğu gibi roka bile kalorisi sayı az sebzelerden biridir. 100 gr taze yaprak sadece 25 kaloridir. Bununla beraberce, sağlığa son basamak fayda sağlayabilecek sayı hayati fitokimyasal, antioksidan, vitamin ve mineral içerir. Roka salatası, 100 gram başına yaklaşık 1904 µmol TE’lik ORAC değerine (oksijen radikali absorbans kapasitesi, tek antioksidan gücü ölçüsü) sahiptir. Brassica ailesinin tek üyesi olan, roka bazen fitokimyasallar açısından zengin kaynaklardır. Bu bileşiklerin, östrojenin kanserojen etkilerine karşı geldiği bulunmuştur ve yerde nedenle kanser hücresi büyümesinin inhibisyonu, kanser hücreleri üzerindeki sitotoksik etkileri ile prostat, meme, serviks, kolon, yumurtalık kanserlerine karşı koruma sağlayabilmektedir.

AYRICA, ROKA ANTİ BAKTERİYEL VE ANTİ VİRAL ÖZELLİKLERE SAHİPTİR


Taze roka, folat açısından zengin yeşilliklerden biridir. 100 gr taze yeşillik 97 µg veya %24 folik hamız içerir. Roka, ana adaylarına gebe kaldıkları süre süresince verildiğinde folat, yeni doğanlarda ise nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Araştırmalar, yeşil yapraklı sebzelerdeki A vitamini ve flavonoid bileşiklerinin insanların formaları, akciğer ve yüzde boşluğu kanserlerinden korunmasına yardımcı olduğunu göstermiştir. Bu sebze tıpkısı zamanda optimum hücresel enzimatik ve metabolik fonksiyonlar için gerekli olan tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B-6 (piridoksin) ve pantotenik hamız gibi B-kompleks vitamin grubu için mükemmel kaynaklardır. Taze roka yaprakları sağlıklı seviyelerde C vitamini içerir. Vitamin-C güçlü, tabiî tek antioksidandır. Bu vitaminden zengin gıdalar, insan vücudunun iskorbüt hastalığından korunmasına, bulaşan ajanlara karşı mukavemet geliştirmesine (bağışıklığı artırır) ve vücuttaki zararlı, pro-inflamatuar serbest radikalleri temizlemesine yardımcı olur. Roka salatası, K vitamini için mükemmel sebze kaynaklarından biridir; 100 g, önerilen alımın yaklaşık %90’ını sağlar. K vitamini, kemik oluşumu ve güçlenmesi aktivitesini teşvik ederek kemik sağlığında potansiyel tek role sahiptir. Yeterli miktarda perhiz K vitamini seviyeleri beyindeki nöronal hasarı sınırlamaya yardımcı olur. Bu nedenle Alzheimer hastalığı olan hastaların tedavisinde yerleşik tek role sahiptir. Yaprakları yeterli düzeyde mineral, özellikle bakır ve güçlü içerir. Ayrıca rengi miktarda kalsiyum, güçlü, potasyum, manganez ve fosfor gibi başka bazen temel mineraller ve elektrolitler içerir. Roka hazırlama ve servis yöntemleri nelerdir? Tarlada yetiştirilen roka genellikle yerel rençber pazarlarında kökü tâbi olarak satılır. Kökü ve kalın sapları kesilmelidir. Sarı, solmuş ve sakat yaprakları atılmalıdır. Yapraklar yetişkin tek soğuk su kabına alınmalı ve ıspanak gibi başka yeşilliklerde yapıldığı gibi kum, toprak, kir vb. maddelerden temizlenmelidir. Roka hangi yemeklerde kullanılır? Genç roka yaprakları, salatalara, sandviçlere ve hamburgerlere mükemmel tek katkı sağlar. Taze yeşillikler çorbalarda, yahnilerde, meyve sularında kullanılabilir ve sebze olarak pişirilebilir. İtalyan usulü roka makarnasını keçi peyniri ilavesiyle hazırlayabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.