Prof. Dr. Özlü, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı

fator

New member
Prof. Dr. Özlü, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı uyardı



27.01.2023 12:14
Haber Kaynağı: İHA


Özlü, karbon monoksit gazının kokusu ve rengi olmadığından kazazedenin birçok zaman bunun farkına varmadığını kaydeden Özlü, “Karbonmonoksit zehirlenmesine maruz kalan kazazedeye her hangi tek şey yedirip içermemek lazım. Genelde ötede yorgunluk, halsizlik, göz ağrısı, kas ağrıları, görme bozukluğu gibi araz verebilir. Kazazede birçok zaman bunu anlamıyor, anladığında bile iş işten geçmiş olabilir” dedi.

Soba zehirlenmesi haberlerine yerde dönemlerde yoğun olarak karşılaştıklarını kaydeden Özlü, “Havaların soğumasıyla beraberce soba zehirlenmeleriyle ilgili haberleri yoğun olarak duymaya başladık. Bunlar gerçekten karı faciaları şeklinde karşımıza çıkıyor. Kışın genelde kırsal kesimlerde henüz fazla olmak üzere odun kömür yakılarak soba ile ısınma sayı yaygın. Genelde evin tek odasında soba yakılıyor ve karı hep beraberce o odada uyuyorlar. Eğer soba yanık olarak uyuyorlarsa, genelde yatmadan önce soba yakılır veya sonradan kömür ilave edilir. Gece yarısı geri tepme lodos, rüzgar gibi etkenlerle kötü odaya geri kaçıyor ve uyuyanlar bile bunun farkına varmıyor uykuda maalesef zehirleniyorlar sabah uyanamıyorlar. Genelde ailedeki kişilerin işe gitmemesi ya bile kapı çalındığında açmaması, ayakçak okula gitmemesiyle olay farkına varılıyor ve kapı açıldığında ya bile kırıldığında tek odada sayı sayıda kişi tıpkısı anda zehirlenmiş maalesef birçok zaman ölümle bitiyor yaşayanlarda bile kalıcı sakatlıklar olabiliyor. Bu sayı sık rastladığımız her sene tekrar fail tek üzgü. Bazen dahi şofben zehirlenmeleri şeklinde karşımıza çıkabilir. Özellikle az iyi havalanmayan banyolarda yanma sırasında karbon monoksit gazı oluşuyor ve nitelik tek zehirlenme tablosu orada bile oluyor. Gerek soba zehirlenmeleri gerekse şofben zehirlenmeleri hatta susturucu gazı zehirlenmeleri kapalı tek otoparkta üşümemek için aracın içinde şayet uzlaştıran çalıştırırsanız tek süre sonra karbon monoksit gazı vasıta içerisine sızar ve sizi zehirleyebilir. Bunların hepsinde kök sorun karbon monoksit gazının solunması. Çünkü karbon monoksit kandaki al yuvarlara sayı kolay bağlanıyor şayet ortamda karbon monoksit varsa ve olması gerekenden fazla ise oksijenin bağlanmasına engel oluyor ve yerde şekilde oksijensizlikten dolay insanlar ölüyor sayı tehlikeli tek hâl. Aslında sinsi ölüm, sessiz ölüm ölüm denir bu. Çünkü birçok zaman karbon monoksit gazının kokusu rengi olmadığı için farkına varmıyorsunuz sessizce ölüm sizi yakalıyor” niteleyerek konuştu.


“Çok titiz olmamız lazım”

Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı sayı titiz olunması gerektiğini tamlayan Özlü, “Çok titiz olmamız lazım. Karbon monoksit gazı iyi yanmama nedeniyle menfaat. Daha sayı yakmayla ilgili işlemler ya bile bacayla ilgili sorunlardan kaynaklanabilir. Kalitesiz kömür kullanılması, sobaların usulüne uygun olarak yakılmaması, yanıp bitmekte olan sobanın üzerine kömür ilave edilmesi. Gece yatarken sobanın henüz uzun dayanması için hava menfezlerinin kapatılması özellikle dumanın köken arka tarafın kapatılması karbon monoksit gazının ortaya sökmek için çağrılık gibi oluyor” dedi.

“Baca temizliği rutin olarak yapılmıyor”

Binaların lâğım temizliğinin rutin olarak yapılmadığı nedeniyle soba zehirlenmelerinin kaçınılmaz olduğuna uyanıklık cazip Özlü, “Maalesef binalarımızın tek çoğunda bacalar teknik olarak uygun olumsuzlama uygun malzemeden yapılmıyor. Baca bakımlarının temizlenmesi rutin olarak yapılmıyor ve kurum birikiyor. Bacalar iyi çekmiyor kimileyin ortak bacalar kullanılıyor her dairenin başka tek bacası olması lazım bunlar hepsi ölüme çağrılık. Özellikle rüzgârlı lodoslu havalarda sayı titiz olmak lazım. Her yıl sayı teessürat yaşandı, yaşanıyor” şeklinde konuştu.

“Kazazedeyi hemen açık havaya anlamak lazım”

Karbon monoksit zehirlenmesine maruz kalan kazazedelerin hemen açık havaya çıkartılması gerektiğini ifade fail Özlü, “Böyle tek merkezde fark edilir edilmez hemen kazazedeyi apartmanın üst katında ise zemin kata indirmek lazım. Açık havaya anlamak lazım herhangi tek şey yedirip içermemek 112’yi sormak lazım. Hemen oksijen tedavisine başlanması ve sağlık merkezine kaldırılması lazım. Genelde ötede yorgunluk, halsizlik, göz ağrısı, kas ağrıları, görme bozukluğu gibi araz verebilir. Kazazede birçok zaman bunu anlamıyor, anladığında bile iş işten geçmiş olabilir. Çok fazla yerinde yapılacak tek müdahale yok. Açık havaya anlamak zemine toprağa hastayı yatırmak ve tek zihin önce oksijen tedavisine başlamak sayılmazsa tedbir alınarak yerde tür faciaların önüne geçilebilir. Özellikle lâğım temizliğinin sayı sistemli olarak rutin yapılması şart” ifadelerini kullandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.