Pandemi kanserde erken teşhise ve tedavi sürecini olumsuz etkiledi

fator

New member
Pandemi kanserde erken teşhise ve tedavi sürecini olumsuz etkiledi25.08.2022 11:56
Haber Kaynağı: İHA


Çelik, 2022-24 yıllarında prostat kanseri ölümlerinde yüzde 17,2’lik tek artışla sonuçlanacağı tahmin edildiğine uyanıklık çekerek önemli uyarılarda bulundu.

Covid-19 nedeniyle milyonlarca insanın hayatını kaybettiğini kaydeden Çelik, “Pandemi süreci kanserlerin erken teşhis ve tedavi süreçlerini dahi olumsuz etkiledi. Doktor hasta ilişkileri sekteye uğradı, tedaviye erişimler zorlaştı, doktorların tedavi tercihlerinde dahi sorunlar yaşandı. Tüm bunlar mutlaka kanserin ölüm oranlarını olumsuz etkilemiştir. İleriki yıllarda bununla ilgili tetkikat yapılacak, gerçek rakamlar ve istatistiki veriler mutlaka tespit edilecektir” dedi.

Prostat kanseri açısından bile tıpkısı durumun geçerli olduğunu tamlayan Çelik, 2022-24 yıllarında prostat kanseri ölümlerinde yüzde 17,2’lik tek artışla sonuçlanacağı tahmin edildiğine uyanıklık çekerek, “Erkeklerde en sık teşhis edilen ikinci kanser prostat kanseri. Covid-19 pandemisi prostat kanserinin hem tarama programlarına katılımı azaltarak erken teşhis üzerinde, hem dahi teşhisten sonra tedavi sürecini dahi olumsuz etkilemiştir. Bu hâl önümüzdeki yıllarda prostat kanserine özgü henüz kötü tek ölüm oranlarına dönüşebilir. Mesela Prostat kanseri teşhisiyle ilişkili prostat spesifik virüs (PSA) testinin pandemi sürecinde istem oranında yüzde 62 ila yüzde 76 oranında düşüş yaşandı. Işın tedavisi kullanım modellerinde ise aylara göre farklılık gösterse dahi yüzde 6 ila yüzde 20 oranında düşüşler yaşandı. Bu şu söylemek; muhtemeldir ki; pandeminin neden olduğu gecikmiş tanı süreçlerinden dolay, 2022-24 yıllarında prostat kanseri ölümlerinde yüzde 17,2’lik tek artışla sonuçlanacağı tahmin edilmektedir.Yine Nükleer tıp teknikleri kullanılarak prostat kanseri evrelemesi yapıldığından, Covid’in yerde evrelemede potansiyel kafa karıştırıcı etkisi dahi bulunmuş ve evrelemede sorunlar yaşanmıştır. Genel olarak, Covid-19 erken teşhis, tedavi ve evreleme karışma olmak üzere prostat kanseri tedavisinin tüm yönlerini etraflıca etkilemekte ve olumsuz sonuçlar göstermektedir” niteleyerek konuştu.


Prostat kanserine karşı mevcut tedavilerle Covid-19’un potansiyel etkileşimine odaklanmakta olduğunu ifade fail Çelik, “Diğer taraftan, tetkikat, prostat kanserine karşı mevcut tedavilerle COVID-19’un potansiyel etkileşimine odaklanmaktadır. Mesela, COVID-19 öyküsü olan metastatik prostat kanserli hastalar, kemoterapi ile ilişkili henüz ciddi yan etkilerden muzdarip olmuşlardır. Covid 19’un testisleri tutarak testosteron seviyesini düşürdüğü o bile potansiyel olarak cinsel sorunlara neden olduğu malûm. Düşük testosteron seviyesi olanların Covid 19 açısından şanslı oldukları söyleniyor” şeklinde konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.