Okul çağı çocuklarının yüzde 14’ünde işitme kaybı görülüyor

fator

New member
Okul çağı çocuklarının yüzde 14’ünde işitme kaybı görülüyor21.08.2022 12:11
Haber Kaynağı: İHA


Opr. Dr. Yunus Karadavut, pedodonti işitme kaybı konusunda uyarılarda bulundu. İşitme kaybının saptanmasının, erken müdahale hizmetlerinin sağlanması açısından bile önemli olduğunu söyleyen Opr. Dr. Karadavut, “İşitme kaybı, geç tanılandığında plâstik ve ayakçak optimal gelişimi ve kişisel başarısı, olumsuz yönde etkilenmektedir. Çünkü gönül ve iletişim becerileri çocuğun normal gelişimi için önemli rol oynamaktadır. Bu becerilerin kazanımındaki gecikme okuma-yazmayı, akademik başarıyı ve kişisel-sosyal gelişimi etkilemektedir. Bu yüzden hem Türkiye’dahi hem dahi materyalizm yeni kartalgillerden, çocukluk döneminde ve okul çağındaki pedodonti işitme taramalarına önem verilmektedir” niteleyerek konuştu.

Okul çağı çocuklarında henüz sık görülebilir


Opr. Dr. Yunus Karadavut, “Okul çağı çocuklarında sık görülen işitme kaybı nedenleri arasında alerjiler, üst solunum yolu enfeksiyonları, geniz eti ve bademcik enfeksiyonları ve bu tâbi orta kulakta sıvı birikmesi akıllandırma, hariç ve orta kulak enfeksiyonları, buşon (kulak kiri), travma, kulak içine yabancı gövde kaçması gibi ahval, genetik hastalıklar sayılabilir. İşitme terbiye ve iletişim için en önemli bileşendir. Okul döneminde henüz bile önemli hale gelmektedir. Kalıcı işitme kaybı yaygınlığının okul-yaşı nüfusunda 1000’dahi 9’a yükseldiği bildirilmektedir” bilgilerini verdi.

100 çocuktan 14’ünde kalıcı ya bile geçici işitme kaybı görülüyor

Bir ya bile her iki kulakta kalıcı ya bile geçici işitme kaybının okul-yaşı ayakçak yüzde 14’ten fazlasını etkilediğini dile getiren Opr. Dr. Karadavut, “Tek taraflı işitme kayıplarında beraberce sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildirilmektedir. İşitme kaybı uyanıklık, öğrenme ve sosyal işlevlerdeki sıkıntıları artırmaktadır. Çocuklardaki işitme kaybı yaygınlığı şayet gerekli tıbbi ve terbiye desteği sağlanamazsa okul başarısını olumsuz yönde etkileyerek önemli ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Sonuç olarak okul çağı çocuklarında işitme kaybı ihmal edilmemeli ve en yakın uzman hekime başvurulmalıdır” şeklinde açıklamalarını sonlandırdı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.