Mevsimsel depresyon karbonhidrat bağımlısı yapıyor

fator

New member
Mevsimsel depresyon karbonhidrat bağımlısı yapıyor



Hava sıcaklığının düşmesi ve gün ışığı süresinin azalmasının mevsimsel depresyona sebep olabildiğini tamlayan Uzman Klinik Psikolog Dilek Memnun, yerde dönemde sayı sık yaşanan his değişimlerinin geçici mutluluk veren karbonhidrat tüketimini arttırarak, bağımlılığa yol açabileceğini kaydetti.

Özellikle gece saatleri ve sıra öğünlerde hissî yeme tetikleniyor. Eğer kişide olumlu mütalâa ve havâs hakimse henüz sağlıklı beslenirken, ruh halimiz kötüyken, tek o kadar zararlı besinlere, abur cuburlara yöneliyoruz; olumsuz duygularımızı gidermek veya yatıştırmak için şuurlu ya bile şuursuz tek şekilde sıklıkla yemek yiyoruz. Yeme davranışındaki yerde değişimler ötede yeme, tıkınırcasına yeme ya bile kimi zaman ciddi kalori kısıtlaması şeklinde dahi gözlemleniyor. Bu anlamda arıcı tarzımızı bile duygularımız şekillendiriyor. Duygusal açlıkta önemli olan ‘haz’


Mevsimsel depresyonun bireyde sayı his değişimine yol açtığını tamlayan Uzman Klinik Psikolog Dilek Memnun, yerde his değişimleriyle bazen ayrılmak namına önerilerde bulundu. Uzman Klinik Psikolog Memnun, yerde dönemde kişide isteksizlik, mutsuzluk, umutsuzluk, yorgunluk, halsizlik, kaygılı düşüncelerde artım, uyku bozuklukları, rengi ya bile sayı uyku hali, iştah değişimleri, kıymetsizlik, suçluluk hisleri, yaşama üzerine isteksizlik, pes etme gibi havâs gözlemlendiğini aktardı.

Bu tür zamanlarda karbonhidrat yemenin henüz alımlı geldiğini ve geçici tek mutluluk verdiğini dahi tamlayan Memnun, uyanıklık edilmezse yerde durumun karbonhidrat tüketim salmak yol açabileceğini söyledi.

Duyguların beslenmeyi aracısız etkilediğini tamlayan Uzm. Klinik Psikolog Dilara Işık, “Duygusal yeme davranışı; yalnızlık, çöküntü, kaygı gibi his değişimlerine karşılık olarak genellikle normalden henüz fazla yemek yemeye neden olan psikolojik yeme çeşidi olarak tanımlanıyor. Duygusal yeme olarak tanımlanan yerde yeme davranışı, ruh halinin kontrolü için yenilebilir tüketiminin tek sonucudur.” debba ve duygularımızın iştahımızdaki etkilerini açıklıyor.

“Duygularımız, iştah ve yenilebilir alımında yüzde 30-48 arasında artım ve azalmaya neden oluyor. Özellikle gece saatleri ve sıra öğünlerde hissî yeme tetikleniyor. Genellikle olumlu mütalâa ve havâs hakimse zararsız olarak adlandırılan yenilebilir değeri henüz yüksek gıdalar tercih ediliyor. Olumsuz mütalâa ve havâs yoğunlukta ise henüz yağlı, kızartılmış gıda gibi besinlerinin tüketimi artıyor”

Belirtilerin hissedilmesi halinde önerilerde bağcıklı Uzman Klinik Psikolog Dilek Memnun bile, “Biraz henüz etkin hale gelebilmek açısından gün ışığından faydalanmak gayeli açık havaya çıkabilirler. Sevdikleri tek şey üzerinden hobi edinebilirler, haftada en rengi 3 gün olmak üzere 30 an mutlaka yürüyüş yapmalılar. Bir başka şey; sosyalleşmek olabilir. Sosyalleşmek sevdiklerinizle, aileniz, arkadaşlarınızla sizin ruhunuzu besleyecek depresyona karşı güçlü tek savaşçı savılır ve bu karşı dayanak verir. Nefes egzersizleri yapabilirsiniz” şeklinde konuştu.




Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.