Mevsim geçişleri hasta etmesin – Sağlık Haberleri

fator

New member
Mevsim geçişleri hasta etmesin – Sağlık Haberleri20.11.2022 11:55
Haber Kaynağı: İHA


Sağlıklı kalmak ve muafiyet sistemini kuvvetlendirmek her zaman önemli olsa bile soğuk aylarda özellikle kritik hale geliyor. Kış aylarında virüs ve bakterilere karşı savunmasız olan muafiyet sistemini güçlendirmenin hastalıkları önlemede oldukça önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu, bağışıklığı güçlendirmek için bilinmesi gerekli doğruları anlattı.

“Antioksidan içeriği yüksek olan gıdalar tüketilmeli”

Bağışıklık sisteminin tıpkı tek orkestra gibi çalıştığını vurgulayan Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu, bağışıklığı güçlü tutmak için öncelikle türlü ve muvazeneli beslenmenin önemini vurguladı. Mutlaka yeterli protein, vitamin, mineral, posa ve su alımının sağlanmasını, yüksek yağ ve yüksek karbonhidratlı beslenmekten dahi kaçınılmasını söyledi. Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu konuya ilişkin şunları ekledi: “Her gün 5-7 porsiyon mevsim sebzeleri ve meyveleri, yumurta, fermente süt ürünleri ve tam tahıllar tüketilmelidir. Haftada 2 kez omurgalılardan tüketmeye üretmek, kırmızı eti 1-2 defadan fazla tüketmemek, yine haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek tüketmek sayı önem sunma ediyor. Günlük 30-60 gram fındık, gülgillerden ve cevizi dahi menüye eklemek gerekiyor. Özellikle içinde bulunduğumuz kış aylarında antioksidan içeriği yüksek olan lahana, ıspanak, soğan, sarımsak, pırasa, kereviz, karnabahar, havuç, yeşil çay, zerdeçal, zencefil, kırmızıbiber, kekik, zeytin, zeytinyağı öne kaynak besinler diyebiliriz.”


“Günlük su tüketimi 2 litreye çıkarılmalı”

Önemli tek hatırlatma bile bağcıklı Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu hazır yemeklerden olabildiğince uzak durulması ve şarap su içilmesi gerektiğini söyleyerek şunlar ekledi: “Sadece iyi nemalanmak yeterli olumsuzlama. Su vücudumuzdaki metabolik faaliyetler sonucu oluşan atılgan maddelerin uzaklaştırılmasında böbrekler ve bağırsaklarımız için son basamak önemlidir. Özellikle grip gibi enfeksiyon durumlarında suya olan ihtiyaç bile faiz. Ancak havalar soğuyunca sıcak içecekler öncelikle tercih ediliyor, yerde nedenle su içimi azalıyor. Çay, kahve gibi içecekler günde 2-3 porsiyona kadar sağlıklı olsa bile fazlasının içerdiği kafein gibi maddeler nedeniyle vücuttan sıvı kaybını artırdığı unutulmamalıdır. Su tüketimi günlük 2 litreye çıkarılmalı, çay ve kahve bu içinde edilmemelidir”.

“Vitaminler kontrollü alınmalı”

Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu vitamin takviyelerinin şayet bilindik tek arıcı yetersizliği ya bile kronik tek hastalık nedeniyle fazla tek gereksinim varsa kullanılmasının gerekli olduğunu vurgulayarak şunları ekledi: “Besinleri yenilebilir değerini koruyarak hazırlamak ve pişirmek, tek tip beslenmeden kaçınıp çeşitliliğe özen göstermek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için sayı sayıda, yüksek dozlarda takviye örtmek muafiyet sistemini olumsuz etkileyebilir, ilaç etkileşimlerine, karaciğer-peynir sorunlarına, alerjilere yol açabilir. Genel olarak yeterli ve muvazeneli sönümsüz, herhangi tek sağlık sorunu olmayan kişilerde gıda takviyesi için yeterli kanıt yoktur. Özellikle arıcı, uyku, idman gibi bağışıklığı etkileyen başka faktörleri iyileştirmeden takviyelerden fayda çalışmamak gerçek tek yaklaşım değildir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.