Mesajlaşırken bu hataları sakın yapmayın

fator

New member
Mesajlaşırken bu hataları sakın yapmayınGünümüzde ilerleyen teknolojiyle beraberce cep telefonları başdu olmak üzere tablet, kaval üstü ve masa üstü bilgisayarları içildikten 7’takt 70’açınık her yaş grubunun vazgeçilmezi oldu. Ancak uyanıklık! Saatlerce, hatta gün süresince elimizden düşüremediğimiz yerde cihazları gerçek kullanmadığımızda omurgamızda ciddi hasarlar oluşabiliyor. Örneğin omurga ağrılarına, henüz bile kötüsü omurga fıtıklarına neden olması gibi! Üstelik özellikle alık telefon ile tabletlerin ötede ve hatalı kullanımları nedeniyle günümüzde omurga sorunlarının görülme sıklığı gençlerde dahi giderek artım gösteriyor. Tayland’bile alık cep telefonu kullanan 779 üniversite öğrencisi arasında gerçekleştirilen tek batılılaşmak, kullanıcıların yüzde 32’sinde şişe ağrısı, yüzde 26’sında omuz ağrısı, yüzde 20’sinde sırt ağrısı ve yüzde 19’unde el bileği ağrısı olduğu tespit edilmiş. Peki omurga sorunlarından korunmak için elimizden düşüremediğimiz teknolojik cihazları kullanırken neler yapmalı, nelerden kaçınmalıyız?

Omurga rahatsızlıklarından kifoza Omurga, tüm vücut ağırlığının 2/3’ünü taşımasının yanı sıra telâşlı durmayı, hareket etmeyi, postürü ve sağlıklı nefes almayı sağlaması nedeniyle sayı önemli tek yapımız. Vücudumuzda ‘sapak’ görevini üstlendiği için omurgada meydana gelen patolojik tebeddülât vücutta yük dağılımını bozuyor, bunun sonucunda şişe kaslarına, omurga eklemlerine ve yumuşak dokulara henüz sayı yük binmesine yol açıyor. Bu olumsuz etkiler dahi sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor.


Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta son yıllarda omurga rahatsızlıkları arasında en sık şişe ve omuz problemleri görüldüğüne uyanıklık çekiyor. Bunun nedeni ise alık telefon veya tablet kullanımı sırasında boynumuzu öne veya yana eğmemiz, gövdemizi ve bacaklarımızı ergonomik olmayan tek duruşta tutmamız sonucu omurga kaslarına ve diskine binen yük artması. Örneğin erişkin tek fert tam karşıya baktığında kafa ağrılığı diske 4,5-5 kiloluk yük uygularken, klavye kullanımı sırasında disklere 12 kilo, cep telefonu kullanımı sırasında 27 kilo yük uyguluyor. Bunun sonucunda bile disklerde dejenerasyona, skolyoz ve kifoz gibi postur bozukluklarından vücutta uyuşma ve karıncalanma gibi nöropatik şikayetlere, bazen durumlarda bile depresyona kadar pek sayı önemli sağlık problemleri gelişebiliyor.

Bu hataları sakın yapmayın!

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta en başdu alık telefon ve tablet olmak üzere teknoloji cihazları kullanırken kaçınmanız gereken hataları şöyle sıraladı: Mesajlaşırken boynunuzu öne eğmeyin Masaüstü kompüter kullanımı sırasında boynumuz 30 basamak öne eğiliyor. Ancak cep telefonu kullanırken boynumuzu genelde 45 ile 60 basamak arasında öne eğiyoruz, yerde bile henüz fazla yük binmesine yol açıyor. Akıllı cep telefonunda mesajlaşma uygulamaları nedeniyle süre henüz bile uzuyor. Bu nedenle özellikle mesajlaşma sırasında boynunuzu öne eğecek postürden mutlaka kaçının. Cihazın ekranı tam karşınızda ve yüksekliği mutlaka göz hizanızda olmalı. Yazı boyutu küçük olmasın Mesajlaşma sırasında yazı boyutunu göz ve omurga sağlığınız için küçük tutmayın. Yazı karakteri yetişkin olursa ekrandan henüz uzak kalır ve boynunuzu henüz sert tek pozisyonda tutmuş olursunuz. Mesajlaşma süresini uzun tutmayın Uzun süre mesajlaşmayın. 20 dakikadan henüz uzun süre mesajlaşmanın şişe kasları ve omuz kaslarında çabucak yorulmaya ve ağrıya neden olduğu elektromyografi çalışmalarında gösterildi. Süreyi mümkün olduğu kadar minimum sürede tutun. Her gün 20/20/20 kuralını uygulayın: Öne mail postürde tablet ve telefon kullanım süresini 20 an ile sınırlandırın ve her 20 dakikada tek 20 saniye süresince 20 fit (5-6 metre) uzağa bakın. Günde 2 kez 10 tekrar halinde şişe, omuz ve sırt kaslarına yönelik germe ve güçlendirme egzersizi yapın.

2 elinizi ansızın kullanmayın

Telefon ve tabletlerde 2 elinizi ansızın kullanmayın, bunun yerine tek elinizin işaret parmağını tercih edin. Çünkü yerde sayede teknolojik aygıt kullanırken hem el başparmak eklemine ve tendonlarına henüz rengi yük vereceksiniz, hem dahi boynunuzu henüz rengi öne eğeceksiniz.

Telefonu kulak ile omuz arasında sıkıştırmayın

Cep telefonunu kulak ile omuz arasında sıkıştırarak uzun süreli konuşma yapmak şişe kaslarına, yumuşak dokuya ve disklere muvazenesiz yük binmesine neden oluyor. Dolayısıyla omurga sağlığınız için telefonla konuşurken kulaklık kullanmaya özen gösterin.

Sırtınız mail tek şekilde oturmayın

“Cihazları kullanırken sırtınız sert pozisyonda ve tek yastıkla desteklenmiş halde oturmaya özen gösterin” uyarısında bağcıklı Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Emrullah Hayta sözlerine şöyle sürme ediyor:” Tablet veya laptop kullanımı sırasında monitör mutlaka mümkün olduğu kadar göz hizasında olmalı. Göz ile ekran arasındaki mesafe en rengi 60 olacak şekilde ayarlanmalı, omuzlar geride, kollar rahat tek pozisyonda olmalı. Oturma süresi 30 an altında tutulmalı, mola verilmeli. Molalar sırasında omuz silkelenerek ve göz yavaşça yana gerçek kaydırılarak durum ayarlanmalı. Oturmanın olumsuz etkinlerini kırmak için en rengi 3 an yürüyüş yapılmalı”

Cihazları kullanırken yüzüstü yatmayın

Cep telefonları ve tabletleri yüzüstü kullanmak başka pozisyonlardaki kullanıma göre şişe kaslarına (boynu sert tutmak için) henüz fazla yük bindiriyor. Cihazları yan yatarak kullanmak, yük verilen, yani yatılan taraf omuz eklemine henüz fazla yük vereceği için omuz ekleminde kasların sıkışmasına ve omurga ağrısına neden oluyor. Yatarak laptop kullanımından mümkün olduğu kadar kaçınmalı ya bile kullanım sırasında mutlaka özel aparatlar (Laptop yükselticiler, şişe desteği) tercih etmelisiniz.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.