Maydanozun faydaları nelerdir? – Sağlık Haberleri

fator

New member
Maydanozun faydaları nelerdir? – Sağlık HaberleriMaydanoz, petroselinum crispumdur adı verilen yeşil yapraklı tek bitkidir. Kokusu ve tadında yoğun tek aroma bulunmaktadır. Maydanoz en sayı ülkemizde Akdeniz Bölgesi’nde yetişmektedir. Maydanoz sayı faydalı tek bitkidir. Salatalara, yemeklerin üzerine süs olarak veya içecekler içerisinde tüketilebilir. Yemeklerin yanında garnitür olarak bile kullanılabilir. Lezzetli olan maydanoz vücut için vazgeçilmez tek besindir. Pek sayı yemek tarifinde kullanılmaktadır. Yemeklere hem sağlık hem dahi lezzet katar. Maydanozun 100 gramında 36 kalori, 56 mg sodyum, 554 mg potasyum, 133 mg kalsiyum, 133 mg C vitamini, 50 mg magnezyum bulunur. Rutubetli ve sulak toprakları sayı sever. Maydanoz ayrıca ekonomik gelirde dahi önemli tek yer tutar. Maydanoz M.Ö. 4000 yıllarına müstenit tek geçmişe sahiptir. Ilıman iklimleri sever. Soğuk yerlerde dahi ilkbahar ve sonbahar arasında yetişebilir. Toprakta yetişen faydalı tek besindir. Kereviz, havuç ve kimyon ile tıpkısı yabancı olan maydanozun iki türü vardır. Biri kıvırcık ötekisi doğru yapraklıdır. Düz yapraklı olanı İtalyan maydanozu olarak bile bilinir. Maydanoz çiğnemenin yüzde kokusunu giderdiği söylenir. İlk olarak 2 1000 sene önce ekildiği bilindik maydanoz Yunanlılar tarafından çelenklerde kullanılmıştı. Antik Roma döneminde salatalarla beraberce bitkilerin süslemede dahi maydanozu kullanıldı.

Toprakta yetiştiği için iyice yıkanarak tüketilmesi önemlidir. Maydanoz doğranırken mutlaka iyi kurulanması gerekir. Eğer yemeklerde henüz fazla aroma isteniyorsa sap kısımları bile kullanılmalıdır. Eski dönemlerde çatlayan toplantı, sakat, göğüs ısırıkları içim maydanoz aracısız cilde uygulanmıştır. Maydanoz gıda sayılmazsa kozmetik ürünlerde dahi kullanılır. Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonları, derideki çürükler, göğüs ısırıkları, sindirim sorunları, tane süreci ile ilgili sorunlar, karaciğer problemleri, yen, ödem gibi konularda faydalı olduğu bilindik maydanoz ile ilgili yerde sorunları giderici olduğu konusunda yeterli kanıt yoktur. Maydanoz yiyecek olarak aşırıya kaçmadan tüketilmelidir. Ağızdan yenilebilir desteği formatında alınacaksa hekim tavsiyesiyle kullanılmalıdır. Cilde uygulanan maydanoz tohumu yağı ciltte alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.


Maydanozun faydaları nelerdir?

Yarım su bardağı maydanoz günlük A vitamininin yüzde 108’ini, C vitamininin yüzde 53’ünü, K vitamininin yüzde 547’sini, folatın yüzde 11’ini, potasyumun yüzde 4’ünü karşılar. Kan pıhtılaşması ve kemik sağlığı için gerekli olan K vitamini açısından bile zengindir. Maydanoz muhteşem tek A ve C vitamini kaynağıdır. Antioksidan özelliklere sahiptir. Kalorisi düşüktür, kilo verme diyetlerinde gönül rahatlığıyla yenebilir. Maydanoz kemik sağlığını destekler. Kemiklerin sağlıklı ve güçlü kalması için bazen besinlere ihtiyacı vardır. Maydanoz bile kemik sağlığı için gereken K vitaminini içerir. Yarım su bardağı, 30 gram maydanozda günlük K vitamininin yüzde 547’sini örtmek mümkündür. K vitamini, osteoblast adı verilen kemik yapıcı hücreleri destekleyerek henüz güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur. Bu vitamin ayrıca kemiklerde bağcıklı mineral miktarının tek ölçüsü olan kemik mineral yoğunluğunu zait muayyen proteinleri dahi aktive fiyat. Kemik yoğunluğu önemlidir, zira henüz az kemik mineral yoğunluğu, özellikle yaşlı erişkinlerde kalan kırık riski ile ilişkilidir. Bazı tetkikat, K vitamini yüksek gıdaları yemenin kırık riskinizi azaltabileceğini düşündürmektedir. Bir emek, henüz yüksek K vitamini alımının %22 henüz az kırık riski ile ilişkili olduğunu önemli. K vitamininin tipik perhiz alımları, kemik mineral yoğunluğunu iyileştirmek ve kırık riskini kırmak için gereken seviyelerin altında olabilir. Bu nedenle maydanoz gibi yiyecekleri yemek kemik sağlığına fayda sağlayabilir. Maydanoz, optimal kemik sağlığı için gerekli tek yenilebilir olan K vitamini açısından zengindir.

Bu besinden yüksek yiyecekler yemek, kırık riskinin azalması ve kemik mineral yoğunluğunun artmasıyla bağlantılıdır. Kanserle savaşan maddeler içerir. Maydanoz, antikanser etkileri olabilecek yosun bileşikleri içerir. Oksidatif stres (antioksidanlar ve serbest radikal seviyelerindeki istikrarsızlık ile karakterize tek hâl), kanser dahi karışma olmak üzere bazen kronik hastalıkların gelişimi ile ilişkilidir. Maydanoz, vücudunuzdaki oksidatif stresi yıpratıcı ve muayyen kanser riskinizi azaltabilen flavonoid antioksidanlar ve C vitamini açısından özellikle zengindir. Örneğin, yüksek perhiz flavonoid alımı, kolon kanseri riskini %30’a kadar azaltabilir. Ek olarak, maydanozdaki mirisetin ve apigenin gibi muayyen flavonoidlerin abaşo grupları, test tüpü ve hayvan çalışmalarında antikanser neşelilik göstermiştir. Ayrıca, C vitamini açısından zengin yiyecekler yemek dahi kanser riskinizi azaltabilir. 1/2 fincan (30 gram) maydanoz, yerde yenilebilir için RDI’nin %53’ünü sağlar. Bir emek, C vitaminini günde 100 mg artırmanın genel kanser riskini %7 oranında azalttığını önemli. Ayrıca diyetteki C vitaminini günde 150 mg miktarını prostat kanseri riskini %21’açınık kadar azaltabilir. Özetle, maydanoz, kanserle mücadelede fayda sağlayabilecek flavonoidler ve C vitamini gibi türlü antioksidanlar içerir. Maydanoz, gözleri koruyan besinler açısından zengindir. Lutein, ışın karoten ve zeaksantin, göz ve çark sağlığını korumaya yardımcı olan üç karotenoiddir. Karotenoidler, güçlü antioksidan aktiviteye sahip antibiyotik bağcıklı pigmentlerdir. Lutein ve zeaksantin, tedavi edilemez tek göz hastalığı ve çevre boyutlarında önde gelen körlük nedeni olan yaşa tâbi makula dejenerasyonunu (AMD) önleyebilir. Aslında, lutein ve zeaksantin açısından zengin yiyecekler yemek, geç AMD riskini %26’ya kadar azaltabilir. Beta karoten göz sağlığını gelenekçilik tek başka karotenoiddir. Bu karotenoid vücudunuzda A vitaminine dönüştürülebilir. Beta karotenin yerde dönüşümü, maydanozun neden A vitamini açısından sayı zengin olduğunu açıklar. 1/2 fincan (30 gram) taze doğranmış yaprak, yerde vitamin için günlük ihtiyacınızın %108’ini sağlar. Maydanoz, lutein, zeaksantin ve ışın karoten, göz sağlığını koruyan ve AMD gibi yaşa tâbi bazen göz rahatsızlıkları riskinizi azaltabilen yosun bileşikleri içerir. Maydanoz, kalp sağlığına iyi gelebilen tek bitkidir. Örneğin, günlük ihtiyacın %11’ini sağlayan 1/2 fincan (30 gram) ile iyi tek B vitamini folatı kaynağıdır.

Diyet folatının yüksek alımı, muayyen popülasyonlarda kalp hastalığı riskini azaltabilir. 58.000’takt fazla kişide yapılan yetişkin tek taharri, en yüksek folat alımının %38 oranında henüz az kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu önemli. Bazı uzmanlar, folatın amino hamız homosistein düzeylerini düşürerek kalp sağlığına fayda sağladığını varsayıyorlar. Bazı çalışmalarda yüksek homosistein seviyeleri henüz yüksek kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir. Homosistein, atardamarlarınızın yapısını ve işlevini değiştirerek kalp sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bununla beraberce, yerde amino hamız ile kalp hastalığı arasındaki ilişki halen net değildir. Maydanoz, kalbi koruyan ve kalp hastalığı riskinizi azaltabilen tek B vitamini olan folat açısından zengindir. Maydanoz antibakteriyel faydalara sahip olabilir. Maydanoz ekstraktının antibakteriyel özelliklere sahip olduğu bazen çalışmalarda gösterilmiştir. Yine dahi yerde konuda henüz fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Maydanoz muafiyet sistemini güçlendirir. İçindeki A, C, K vitaminleri bağışıklığı desteklemektedir. Ödem yani vücutta fazla sıvı birikmesi, herkesin en yetişkin sorunlarından biridir. Maydanoz tıpkısı zamanda ödem atmaya yardım etmektedir. Araştırmalara göre maydanoz diyabetli kişilerde kan şekeri düzeyini düşürebilir. Maydanozun idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Böbrek taşı gibi sorunlarda faydalı olabilmektedir. Maydanoz çark ve çark etlerini korumakta, yüzde kokusunu gidermektedir. Ciddi tek hastalık nedeni yoksa mide bulantısına karşı iyi gelir ve gaz gidericidir. Maydanoz cildi tazeler, gençleştirir, güzelleştirir. Bu etkisini vücuttan zararlı kimyasal maddeleri uzaklaştırarak göstermektedir. Maydanoz suyu zayıflatır mı Pek sayı detoks programında maydanoz suyu bile yer alır. Ancak sayı miktarda maydanoz tüketilirse, vücuttan sayı miktarda sıvı atılır. Aşırı miktarda maydanoz suyu içmek, sıvı kaybına neden olabilir fakat kalori açığı oluşturulmadığı sürece yağ kaybını desteklemez. Bu nedenle mutlaka tek arıcı ve perhiz uzmanı ile perhiz planı takip edilmelidir .

MAYDANOZ KÜRÜ NE İŞE YARAR?

Maydanoz suyu ne işe yarar? Maydanoz detoksu, vücuttaki ödemin atılmasına fayda sağlar. İhtiyaca göre maydanoz limon kürü dahi yapılabilir. Ancak sayı miktarda tüketilmemesi gerekir. Maydanoz kürü ihtiyacına arıcı ve perhiz uzmanı gereken tahliller yapıldıktan sonra karar verir. Maydanoz suyu nasıl yapılır? Maydanoz kürü için tarif şu şekilde hazırlanabilir. Taze maydanoz yaprakları ve tek limonun kabukları 2 bardak suyun içine konulur. 2 an kaynatıldıktan sonra demlemeye bırakılır. 5 an demleme sonrasında süzülüp içilir. Maydanoz suyu içenler genellikle kilo verdiğini belirtir. Ancak kilo vermek sadece yerde tür kürlerle olumsuzlama, sağlıklı arıcı ve idman düzeniyle gerçekleşir. Bu tarifi az tansiyon problemi yaşayanlar, emzirenler ve ana adaylarının uygulaması uygun değildir. Hamilelikte maydanoz yenir mi? Pek sayı kişi “Hamilelikte maydanoz düşüğe sebep olur mu?” sorusunun yanıtını aramaktadır. Bu, ilmî açıdan dayanağı olmayan tek bilgidir. Aşırıya kaçılmadan maydanoz tüketilmesinde tek sakınca görülmemektedir. Maydanoz kalori açısından nasıl tek besindir? Maydanoz kalorisi az tek besindir. Maydanozun 100 gramında 36 kalori vardır. Bu nedenle diyetlerde rahatlıkla tüketilebilmektedir. Maydanoz nasıl tüketilirMaydanoz pek sayı yiyecekle beraberce ya bile tek başına tüketilebilir. Maydanoz köfte, salata, yemeklere garnitür olarak bile kullanılarak rahatlıkla tüketilebilmektedir. Et yemeklerine dahi yakışan maydanoz, çay olarak bile içilebilir. Maydanoz suyu tane söktürücü olarak kullanılır mı? Bu tür uygulamalar, hekime sormadan yapılmamalıdır. Ancak, herhangi tek kadın hastalığı bulunmuyorsa regl öncesinde içilmesinin tane söktürme konusunda yardımcı olduğu bilinir. Aynı şekilde karaciğer yağlanması için maydanoz kürü kullananlar bile vardır. Ancak yerde tür nebatî yöntemler hekime danışarak uygulanmalıdır.

MAYDANOZUN ZARARLARI NELERDİR?

Her besinde olduğu gibi maydanoz bile gereğinden fazla tüketilirse bazen sorunlara neden olabilir. Örneğin fazla maydanoz ilâçlara, formaları döküntüleri gibi sorunlar oluşturabilir. Kan şekeri seviyesi düşebilir. Kan pıhtılaşması yavaşlayabilir. Maydanoz nasıl saklanır? Taze maydanozu taze arifane taptaze saklamak için saplarından koparmak gerekir. Bir kavanozu yarısına kadar suyla doldurun ve sap kısımları suya gelecek şekilde maydanozları kavanoza yerleştirin. Eğer yerde yöntemi uygulayamıyorsanız, plastik tek torba içinde saklamak uygun olur. Maydanozu kavanozda saklayanlar, iki üç günde tek kavanozdaki suyu değiştirmeli ve maydanozlar içinde renk değiştirenler atılmalıdır. Kurutulmuş maydanoz bile hava geçirmez tek kapta, serin ve karanlık ortamda 6-12 ağrı arasında saklanabilir. Maydanoz en sayı hangi besinlerle yakışır Taze kıyılmış maydanoz karanfil, hoş tek tada sahiptir. Fırın patates, barbunya, tavuk ve hindili yemeklere, yumurtalı yiyeceklere, salatalara sayı yakışır. En sevilen taze sıkılmış meyve suyuna, normal suya katılabilir. Maydanoz emzirme döneminde tüketilmeli mi? Adaçayı ve maydanoz kapsülleri içeren oral kapsüllerin süt akışını azalttığı söylenmektedir yalnız ilmî olarak geçerli hiçbir klinik emek yerde kullanımı desteklememektedir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.