Lohusa depresyonu, anne ve bebek için ciddi sonuçlar oluşturabilir

fator

New member
Lohusa depresyonu, anne ve bebek için ciddi sonuçlar oluşturabilir



18.12.2022 17:23
Haber Kaynağı: İHA


Uzman Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, “Lohusa depresyonu doğumdan sonraki ilk 6 hafta içinde sinsice başlar ve az ağrı içinde düzelir fakat tek veya iki yıla kadar bile sürebilir. Bu depresyonun ansızın sayı nedeni vardır. Gebelik döneminde yükselen östrojen ve progesteron yani tane döngüsü ve hamileliği koruyan cinsellik hormonu düzeylerinin doğumla beraberce ani düşmesi veya geç başlangıçlı tevellüt sonrası depresyonda tiroit bozuklukları rol oynayabilir. Ayrıca B9 vitamini dahi tevellüt sonrası depresyonda etkili olabilir” ifadesini kullanıyor.

Lohusa depresyonu 2 yıla kadar sürebilir


Annelerin yüzde 50’si ila yüzde 70’inde görülen lohusa depresyonunun yaklaşık iki ağrı sürme ettiğini söyleyen Psikolog Tuğçe Denizgil, annenin tevellüt sonrası ruhsal durumundaki değişikliklerle ilgili şunları söyledi; “Yeni annenin kafası sayı karışıktır. Sık sık gözleri abd, dikkatini tek türlü toplayamaz, yoğun yoğun iç masa akıllandırma yaşayabilir ve vücudundaki her noktanın ağrıdığını hisseder. Doğum sonrası hüzün olarak adlandırılan yerde hâl normal olarak kabul edilmektedir. Bir hafta veya on gün içinde ana bebeğine ve yeni ortamına uyum sağlamaya başlayacak, nasıl davranması gerektiğini yavaş yavaş öğrenecektir. Annelik konusunda tecrübeli olmayan kadınlar için ilk dönemlerde yakınlarından alacakları desteğin önemi sayı büyüktür. Hamileliğini zor geçiren veya az tehditi yaşayan veya zorlukla hamile kalmış anneler sahip oldukları bebeklerini her zihin kaybedeceklerini akıl gergin, kaygılı ve telaşlı olabilir.”

Hormonal, sosyal ve psikolojik tebeddülât lohusa depresyonuna neden olabilir

Lohusa depresyonunun neden olduğu psikolojik nedenlere dahi değinen Tuğçe Denizgil Evre, tevellüt yapan tüm kadınlarda hormonal tebeddülât olmasının yanında psikiyatrik bozuklukların bile gözlemlenebileceğini, stres, kişiler arası ilişkiler ve sosyal dayanak alımı ile irtibatlı olarak tevellüt sonrası tebeddülât yaşanabileceğini belirtti.

Hayatlarını kendilerinden sayı hariç faktörlerin yönettiğini bencil annelerin tevellüt sonrası çöküntü açısından henüz yüksek risk grubunda olduğunu söyleyen Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, doğumdan sonraki üç gün içinde hormonların hamilelik öncesi seviyeye geldiğini, kimyasal değişikliklere ilave olarak plâstik sahibi olmakla ilişkili olan sosyal ve psikolojik değişikliklerin dahi çöküntü riskini artırdığını ifade etti.

Lohusa depresyonunun belirtileri

Açıklamalarına lohusa depresyonunun belirtileri ile ilgili sürme fail Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, şiddetli hüzün ya bile oyuk duygulu, duyarsızlık, ötede yorgunluk, enerji eksikliği ve bedenî yakınma gibi durumların tevellüt sonrası yaşanabilecek çöküntü belirtileri olduğunu kaydetti. Aynı zamanda karı, sevgili veya keyif veren etkinliklerden uzak yaşamak, bebeğini yeterince sevmediği inancı ya bile bebeğin beslenmesi ve uykusu ile ilgili duyulan endişeler ile bebeğe zarar verme korkusunun çöküntü belirtisi olabileceğini söyledi.

“Anneler konsantrasyon güçlüğü, yaşananları zayıflığı, psikomotor hareketliliğinde artım, yerinde duramama, endişe, sinirlilik, sınırlılık, bulantı, kendiliğinden ağıt ve panik hamle, iştahsızlık, kilo kaybı, uykusuzluk, bebekle ilgilenmek istememe ya bile bebeği öldürmek isteme gibi ahval yaşayabilir” tekbencilik Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, tıpkısı zamanda mutluluk yerine vücut duygulara sahip olmaktan gelen suçluluk duygulu, ilgi ve istek kaybı, depresif ruh hali, haz kaybı, kıymetsizlik hissi, umutsuzluk, acizlik duygulu ile ölüm veya intihar düşüncelerinin dahi seyredebileceğini kaydetti.
Tuğçe Denizgil Evre: “Emziren ana depresyonda ise hekim kontrolünde ilaç kullanabilir.”

Lohusa depresyonunun kadın kadına semptomların şiddetine ve tipine göre farklılık gösterdiğini söyleyen Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, çöküntü ilaçları veya terbiye içi tek dayanak grubuna katılımın tedavi seçenekleri arasında olabileceğini söyledi. Psikolog Tuğçe Denizgil şöyle sürme etti: “Emziren ana depresyonda ise hekim kontrolünde ilaç kullanabilir.”

Tedavi edilememiş lohusa depresyonunun ana ve plâstik için tehlikeli olabileceğini söyleyen Psikolog Tuğçe Denizgil Evre, hamilelik sonrası çöküntü yaşayan annelerin mutlaka profesyonel tek yardım alması gerektiğini belirtti. Psikolog Denizgil Evre, “Yeni tevellüt yapan anneler günlük durumlarla bazen çıkamıyor, kendisine veya bebeğe zarar vermeyi düşünüyor ve günün çoğunu ötede endişeli, korkmuş veya panik halinde geçiriyorsa mutlaka profesyonel tek yardım almalıdır. Lohusalık döneminde annenin yanında ferasetli, tecrübeli ve dayanak sağlayabilecek tek yetişkin gereklidir. Anne, bebekle beraberce eş ilişkilerinin yeniden şekilleneceği, hissî sıkıntılar gündeme gelebileceği konusunda önceden bilgilendirilmeli, bunların geçici olacağı yönünde telkin edilmelidir” ifadesini kullanıyor.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.