Laktoz intoleransı nedir? Nelere dikkat etmeliyiz?

fator

New member
Laktoz intoleransı nedir? Nelere dikkat etmeliyiz?22.09.2022 17:20 Son Güncelleme: 22.09.2022 17:21


Süt ve süt ürünlerini laktaz enzimi olmayan ya bile rengi salgılayan kişiler yeterince sindiremez ve yerde hâl kişide rahatsızlıklara yol açar.

Diyetisyen Elif Kübra Bostancı, süt ve süt ürünleri tükettiğiniz zaman şişkinlik, gaz ve sindirim sorunları yaşıyorsanız laktoz intoleransınız olabileceğini belirtiyor. Dyt. Elif Kübra Bostancı yerde konuyu “Sütün yapısında bağcıklı tabiî şeker olan laktoz, glikoz ve galaktozdan oluşur. İnsan vücudunda laktoz sindirimi için ince bağırsaklarda laktaz enzimi sentezlenir. Genetik, yaş ve yaşam tarzına tâbi olarak vücutta laktaz enzimi azalır ve laktozun sindirim ve emilimi sağlanamaz. Sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa gerçek ilerler ve bulantı, ishal, şişkinlik ve gaz gibi sindirim şikayetleri görülür. Buna laktoz intoleransı denir.” şeklinde açıklıyor.


Yapılan lâborant laktoz intoleransı görülme sıklığının; Türkiye’dahi %70-80, Afrika’bile %50, İtalya’bile %70, Güney Amerikada %50 oranında olduğu bulunmuştur.

LAKTOZ İNTOLERANSIM OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Evde kendi imkanlarınızla laktoz intoleransı yaşayaıp yaşamadığınızı anlayabilirsiniz. Bunun için tek tek şeker ölçüm cihazına ve süte ihtiyacınız olacak. Dyt. Bostancı kendi kendinize yapabileceğiniz laktoz intoleransı testinin nasıl yapılacağını şu şekilde anlatıyor;

Aç karnına kan şekeri ölçülür ve 50 gr laktoz içeren süt içilir.
30, 60, 90 ve 120 an sonra tekrar kan şekeri ölçülür.
Bu değerler arasında 20 mg/desilitre’takt fazla artım var ise ince ahşa mukozasındaki laktaz normal olarak işlev görmektedir. Eğer kan şekeri yükselmiyorsa laktoz intoleransı olduğu fasih.

LAKTOZ İNTOLERANSIM VAR, NASIL BESLENMELİYİM?

Laktoz intoleransı olan kişiler yerde şikayetleri kırmak için süt, yoğurt, ağartı, kefir, peynir gibi süt ve süt ürünlerinin tüketimini azaltmalıdır.
Beyaz peynir, kaşar peynir, lor peynir gibi az miktarda laktoz içeren besinler tolere edilebilir.
Normal süt yerine laktozsuz süt veya hindistan cevizi sütü, gülgillerden sütü gibi nebatî sütler tercih edilebilir.
Laktoz içeren besinler tıpkısı zamanda yüksek miktarda kalsiyum bile içerdikleri için laktozsuz sönümsüz kişiler kalsiyum tüketimine uyanıklık etmelidir.
Sardalya, gülgillerden, keten tohumu, ıspanak, semizotu, hardalgillerden yüksek miktarda kalsiyum içermektedir.
Bazı ilaçlar laktoz içermektedir. Laktoz intoleransı olan bireyler ilaç kullanmadan önce eczacısına danışmalıdır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.