“Kuru göz yaşam kalitenizi düşürebilir”

fator

New member
“Kuru göz yaşam kalitenizi düşürebilir”12.08.2022 01:32
Haber Kaynağı: İHA


Doç. Dr. Aylin Kılıç, toplumda sıklığı giderek kalan kuru gözün zararlarına ilişkin bilgiler verdi. Doç. Dr. Aylin Kılıç, özellikle ileri yaşlarda gözyaşı salınımının giderek azaldığını belirterek, “Göz kuruluğunun artmasına sebep olan kompüter ve telefonda sayı vakit geçiriyoruz, bu tâbi olarak özellikle genç jenerasyonda göz kuruluğu henüz sayı gün yüzüne çıkıyor. Göz kuruluğunun en yetişkin sebeplerinden akraba, konsantre olarak baktığımız zaman dakikada 12 olan göz kırpma sayımızın henüz rengi sayıya inmesidir. Bu yüzden gözyaşımız buharlaşıyor, buharlaştığı için dahi gözümüzde yıkılma ve yanma hissi oluşuyor. Zarar verici yan etkileri mevcut” niteleyerek konuştu.

“Göz temizliği ciddiye alınması gereken tek konudur”


Gözyaşının buharlaşmaması için sıcak pansumanın önerildiğine değinen Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Gözyaşı sanıldığı gibi su değildir, gözyaşının üstünde yağ, ortasında su, altında bile mukusumsu tek sıvı vardır. Gözümüzdeki yağ tabakası gözyaşının buharlaşmasını engeller. Gözyaşımızın yağlı ve yumuşak olması için göz kapaklarımızdan sürekli yağlı salınım yapması gerekiyor, yerde yapılan yağlı salınım sayesinde gözyaşının buharlaşması engelleniyor. Buna örnek olarak, bardakta su ve yağı karıştırınca yağ suyun üstüne menfaat diyebiliriz. Göz kapaklarımıza bile sayı uyanıklık etmemiz lazım sürekli sıcak pansuman öneriyoruz. Yapılması önerilen sıcak pansumana plâstik şampuanın bile eklenmesini tavsiye ediyoruz zira gözlerde birikinti kalmasını istemiyoruz. En temiz gözlerde beraberce kirpik diplerinde birikintiler olabilir. Göz temizliği ciddiye alınması gereken tek konudur.

Gelen hastalarımızın gözlerini mikroskopta inceliyoruz ve yaptıkları temizliklere rağmen tek sürü birikinti oluşabiliyor yerde bile göz kuruluğu yapan en önemli sebeplerden birisi” ifadelerini kullandı. “Romatizmayla irtibatlı olabilir” Doç. Dr. Aylin Kılıç, son dönemlerde göz kuruluğunun sayı konu olmaya başladığına uyanıklık çekerek, “Eskiden şikâyetleri olan hastalarımıza hep gözyaşı damlası verirdik. Artık günümüzde bunun sebebini henüz derinlemesine anlamaya çalışıyoruz. Kan testleri yapıyoruz, romatizmayla irtibatlı olabildiğini akıl bazen testler yaptırıyoruz. Kirpiklerin dibini henüz iyi değerlendirecek teknolojiler gelişti. Hastalar sıcak pansuman yapsınlar niteleyerek hâlâ talepte bulunuyoruz. Teknolojiler henüz sayı geliştiği için içildikten gözü kendimiz kontrol ediyoruz. 10 ila 12 an arası süren tek işlemler var. Burada hastaların göz kapaklarına ihtimam yapıyoruz ve yerde ihtimam sayesinde rahatlamalarını sağlıyoruz” dedi. “Her hastaya tıpkısı tedavi yöntemi uygulanmaz” Göz kuruluğu tiplerini iki başka maddede nine Doç. Dr. Aylin Kılıç, şöyle sürme etti: “Birinci tip gözyaşı salınımındaki eksiklik, ikinci tip ise gözyaşının buharlaşmasının sayı fazla olması. Yaşa tâbi menopoza giren ve romatizmal hastalıkları olan kadınlarda salınım henüz sayı azalıyor. Birde gözyaşının buharlaşmasının sayı arttığı zamanlar olur. Mesela klimalı ortamlar, kompüter başında sayı üretmek ve telefona sayı aramak kırmızı tek gözle alamet verir. Gözlerimiz sayı çalıştıkları için sistemli şekilde kırpmak sayı önemlidir.

Hastalar buraya geldikleri zaman eski tedavi yöntemlerini uyguluyoruz. Ek olarak başka tedavi yöntemleri henüz gelişti teknolojiyle beraberce. Eskiden kadre kullanın dediğimiz hastalara şimdi henüz teferruatlı tetkikler yapıyoruz. Her hastaya her kadre, göz pansumanı bile uygun değildir. Bunları fark etmek sayı önemli. Göz kuruluğu tedavi edilmezse henüz sayı ilâçlara gelişir henüz sayı keratit denilen göz enfeksiyonu gelişir.”

“Tedavi edilmezse hastalar depresyona giriyor”

Doç. Dr. Aylin Kılıç, tedavi edilmeyen göz kuruluğuna karşı uyararak, sözlerini şöyle tamamladı: “Göz kuruluğunu teferruatlı olarak 2 şekilde inceleyebiliriz. İlk olarak, sadece gözle odaklı olan izole göz kuruluğu, ikinci olarak ise vücut, saç ve formaları kuruluğuna tâbi olarak tek göz kuruluğu vardır. Daha sayı sistemik hastalıklarla beraberce, romatizmal hastalıklarla ilerler. Hastalıklara örnek olarak; romatoid artrit, sjögren sendromu. Göz kuruluğu şayet tedavi edilmezse kişinin hayat kalitesini düşürür. Bulanık görme, gen içinde dalgalanmalar arada net görüp bulutlanmış görme atakları yapabilir. Keratit, ilâçlara, kaşıntı, yıkılma, yanma, gözün içine sırça atılgan gibi, yabancı gövde, kırmızı göz, göz yorgunluğu bunların hepsi göz kuruluğunun işaretleridir. Çoğunlukla göz kuruluğuyla gelen hastaların tek kısmı kadre kullanıyor geçmiyor, hastalar bunalıp depresyona giriyor. Antidepresanlar bile ilaçlar bile göz kuruluğu yapar. Yaz döneminde dahi göz kuruluğu şikâyetlerinin henüz sayı arttığını görürüz. Rüzgârla beraberce henüz sayı faiz şikâyetler. Güneş gözlüğü yerde merkezde henüz koruyucudur.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.