Kolajen deposu bol bol tüketin

fator

New member
Kolajen deposu bol bol tüketin



Balığın hem ilaç hem dahi tek yenilebilir olduğunun altını çizen Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Köse, “Sadece yağ asitleri açısından olumsuzlama, örneğin derisinde jelatin var, kolajen dahi içeriyor. Kıkırdağı, kılçığı beraberce sağlığımıza yararlı” dedi, balığın faydalarından bahsetti ve aylara göre tüketilmesi gereken balıkları sıraladı. Köse, Dünya Sağlık Örgütü başdu olmak üzere başka ilgili kurumların haftada 4,5-5 gram EPA ve DHA yağ asidi tüketilmesini önerdiğini, yerde yararlı yağların bile kolay sindirilebilir ve yenilebilir değeri yüksek balıktan temin edilebileceğinin altını çizdi.

“DERİSİNDE JELATİN VAR, KOLAJEN DE İÇERİYOR”


Balığın hem yenilebilir hem dahi adeta ilaç olduğunu vurgulayan Köse, şunları anlattı: “Yemek yiyorsunuz ama tıpkısı zamanda ilacınızı bile tek şekilde algan oluyorsunuz. Sadece yağ asitleri açısından olumsuzlama, örneğin derisinde jelatin var, kolajen dahi içeriyor. Kıkırdağı, kılçığı beraberce sağlığımıza yararlı. Bize lazım olan, hayvansal gıdalarla nitelik ölçüde protein değeri, aminoasit değeri, mineralleri var. Balık o açıdan iyi tek yenilebilir.” Köse, balıktan elde edilen kolajenin, başka hayvansal kolajenlerden henüz kolay vücuda emildiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu: “Balık kolajeni, tip 1 kolajeni olup insanda en şarap bağcıklı kolajendir. Bu kolajen insanlarda güzel tek formaları sağlar ve yaşlanmayı geciktirir. Güçlü nesneler nesiç ve sağlam kemikler sağlar. Ayrıca yerde kolajen, sarılık, bağların, eklemlerin, kemiklerin, kasların, tendonların, kan damarlarının, çark etlerinin, gözlerin, tırnakların ve saçın gücünü ve esnekliğini korumaya yardımcı olan karmaşık tek yapısal proteindir. Araştırmalar, yaşlanmayla savaştığı, kemikleri iyileştirdiği ve yenilediği, eklem ağrılarını ve yaraları iyileştirdiği, protein alımını artırdığı ve antibakteriyel yetenekler sağladığını göstermiştir.”

ÇORBASI DA ÇOK SAĞLIKLI

Balığın kemiklerinde mineral maddelerden özellikle kalsiyum ve fosforun bulunmasının bile insan sağlığı açısından yararlı olduğunu dile getiren Köse, “Balıklar ayıklandıktan sonra kalan kafa, kılçık ve derilerinden omurgalılardan çorbası için omurgalılardan suyu oluşturup gerekirse içine omurgalılardan bile ekleyerek tüketmenin sağlığımız açısından sayı yararlı olduğu bilinmektedir. Hastalara nasıl ki kemik iliği çorbası yapılıyorsa, pul yerde atıklarından bile omurgalılardan çorbası hazırlayıp tüketmek dahi sayı sağlıklıdır. Küçük pul ise kılçığıyla tüketilmesi, yerde maddelerin alınmasında yararlıdır.” niteleyerek konuştu. Köse, yine yapılan araştırmaların, omurgalılardan tüketiminin muafiyet sistemini güçlendirdiğini, muhakeme sağlığına iyi geldiğini, kalp-mermerde hastalıklarının yanı sıra bazen kanserlere yakalanma riskini dahi düşürdüğünü gösterdiğini aktardı.

HANGİ AYDA HANGİ BALIĞI YEMELİ?

Kasımda tek numaralı balığın hamsi olduğuna dikkati cazip Köse, şu bilgileri verdi: -Bu devre, hamsinin şarap ve en lezzetli olduğu devre. Arkası varsa, bulabiliyorsanız palamut bile önemli. Uskumru devreye giriyor burada, sonra istavrit, izmarit. -Aralıkta palamut, hamsi, tirsi, zargana, uskumru, izmarit, istavrit, barbun geliyor. -Ocakta ise tirsi, palamut, zargana, hamsi, uskumru, izmarit, istavrit, barbun. Şubat ayında tirsi, hamsi, zargana, uskumru, istavrit, izmarit, barbun. -Martta tirsi, palamut, uskumru, hamsi, izmarit, barbun, istavrit. Hamsinin yağ oranı yerde ayda içildikten düşmeye başlıyor. -Nisanda hamsi, diğerlerinin yağ oranı az olduğu için rengi bile olsa yağ hamız oranı zaman sıraya geçmiş oluyor. İzmarit, palamut, kırlangıç, kolyoz, küpez, istavrit, bunlardan bile yararlanabiliyoruz. Köse, karada mevsiminin her yıl nisanda sona erdiğini ve olta balıkçılığına geçildiğini ifade ederek, “Bu dönemde izmarit, istavrit, mezgit oluyor tezgahlarda. Taze tüketim olsun istiyorsanız bunları tercih edebilirsiniz” dedi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.