Koku ve tat alma bozuklukları neden olur?

fator

New member
Koku ve tat alma bozuklukları neden olur?Koku alıntı ve tat duyusu şükretmemiz gereken bizi erken uyaran önemli hislerdir ve yanlış koku ve tat bizi yangına , zehirli gazlara ve arızalı yiyeceklere karşı uyarır. Koku alıntı bozukluğu tek sinüs probleminde, burundaki nesiç büyümelerinde olabileceği gibi nadir durumlarda muhakeme tümörlerinden dahi kaynaklanabilir. Aşçılar, itfaiyeciler gibi bazen meslek grupları için koku ve tat örtmek mesleki tek gerçektir ve yerde hislerin kaybı yetişkin problemler yaratır. Koku ve tat alıntı mimik kimyasal his sistemimize aittir. Etrafımızdaki maddelerden kaynaklanan bazen kimyasal maddelerin burun, yüzde ve boğazımızı uyarması ile yerde karışık işlemler başlar. Sinir uçları uyarılarak yerde mesajlar beyine iletilir ve beyinde fark edilir. Koku sinir uçları burunun tavanında yer alırlar ve sayı ince tek kemik içerisinde aracısız beyindeki koku bölgesini uyarırlar. Yiyecek ve içecekler tükürük ile karışarak ağzı, gönül ve boğazda buluna koku sinir uçlarını uyarırlar. Aynı şeklin uyarıyı beyindeki muayyen bölgelere ulaştırırlar. Koku ve tat alıntı hücreleri yaşlandıkları veya hasara uğradıkları vakit yenilenebilmesi açısından incelenmektedir. Üçüncü tek kimyasal his sistemi dahi mevcuttur. Buna ’genel his sistemi’ adı verilir. Gözlerin, burnun ve ağzın özellikle nemli bölgelerinde buluna binlerce his siniri ‘amonyağın sızısını, metolün serinliğini ve kırmızı biberin sıcaklığını’ algılar. Tatlı, ekşi, ıstırap ve tuzlu olmak üzere genelde 4 temel tat fark edebiliriz. Bu tatların malûm oranda karışımları ve genel his sisteminin birleşimi ile tek tadımlık oluşur. İşte yerde özel tadımlık onları tanımamıza imkan sağlar. Birçok madde esas olarak kokularından tanınırlar. Çikolata yerken burnunuzu kapatırsanız, yediğiniz maddenin tatlı veya ıstırap olduğunu hissedebilirsiniz ama süt olduğunu anlamakta zorlanırsınız.

Bu hâl çikolatanın tanıdık lezzetinin ekseriyetle koku ile algılandığındandır. Aynı şekilde kahve dahi böyledir. Dikkat ederseniz, yemeğin lezzetini tam olarak örtmek isteyen kişiler (ahçı, lezzet uzmanı gibi) her yutkunuşta sonra burunlarından nefes verirler. Baskın sorun 60 yaşından sonra tabiî koku alıntı yeteneğinin azalmasıdır. Bilim adamları koku alıntı yeteneğinin 30 ile 60 yaşları arasında en iyi olduğunu bulmuşlardır. Bu hâl 60 yaşından sonra azalmaya başlar ve henüz yaşlı sayı kimse koku alıntı yeteneklerini kaydetmişlerdir. Fakat, genelde her yaştaki kadınlar, erkeklere göre koku almada henüz duyarlıdırlar. Bazı kişiler koku ve tat alıntı bozukluğu ile doğabilirler ama sayı kimsede yerde hâl kaza veya hastalık sonrası oluşur. Üst solunum yolu iltihapları birçok kere suçlanmıştır tıpkısı zamanda kafa kırıklarında bile koku alıntı bozukluğu ortaya çıkabilir. Koku ve tat alıntı bozuklukları burun içerisindeki poliplerden, hormonal bozukluklardan ve çark problemlerinden kaynaklanabilir. Böcek ilacı veya bazen başka ilaçlara uzun süre maruz kalanlarda bile oluşabilir. Sigara dumanı insanların karşılaştığı en sık ve en yoğun hava kirliliği ajanıdır. Kokuların fark edilmesi ve tat alıntı duygusunun azalmasına sebep olur.


Sigarayı koymak koku almayı arttırır fakat yerde olay sayı yavaş ortaya menfaat. Örneğin günde iki paket sigara içen kişinin tekrar eskisi gibi koku alabilmesi için sigara içtiği devre kadar sigarayı bırakması gerekir. Baş ve şişe bölgesine kanser nedeniyle ışın tedavisi uygulanan sayı kimse koku ve tat alıntı bozukluğundan şikayetçi olur. Nefes borusu ve ses telleri çıkartılan kimselere, koku ve tat alıntı duyularının azaldığından şikayet ederler. Bu kişilere burunlarından nefes almalarını sağlanacak tüpler uygulanırsa yeniden tat ve koku almaya başlarlar. Kişilere tanımaları için değişik yoğunlukta koku ve tatlar aldırılır. Kişinin fark edebildiği en az yoğunluk bulunur.

Ayrıca değişik yoğunluktaki koku ve tatlar denenir, bunları fark yazar edemediği veya yoğunlukları arttırıldığında fark yazar edemediği araştırılır. Koku ve tat alıntı bozuklukları tedavi edilebilir mi? Bazen kullanılan tek ilaç koku ve tat alıntı bozukluğunun tek sebebidir ve ilaç kesilince veya değiştirilince hâl düzelir. Bazı ilaçlar koku alıntı bozukluklarına yol açarken, özellikle ilâçlara ilaçları koku ve tat almayı geliştirebilirler. Özellikle şiddetli nezle, grip olan veya alerjisi kalan kişiler sadece yerde durumlarının düzelmesi ile koku ve tat alıntı hassasiyetlerini tekrar kazanırlar. Birçok vakada burun tıkanıklığı yapan poliplerin temizlenmesi ile koku tat almada salâh görülür, nadiren dahi koku ve tat alıcıları kendi kendilerine kaydoldukları gibi, kendi kendilerine düzelebilirler.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.