Kış aylarında sinüzite karşı 6 önemli kural

fator

New member
Kış aylarında sinüzite karşı 6 önemli kuralSinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplanmasıyla karakterize tek enfeksiyon hastalığı olan sinüzit yaşam kalitesini oldukça düşürebilen tek hastalık. Tedavide gecikildiğinde sinüs enfeksiyonu yayılıyor ve bunun sonucunda görme kaybından yüz kemiklerinde iltihaplanmaya ve kronik farenjitten menenjite kadar pek sayı ciddi tablolar gelişebiliyor. Erken dönemde tedavi edildiğinde ise hastalığın kronikleşmesinin önüne geçilerek ameliyata gerek kalmadan şikayetlerin giderilmesi mümkün olabiliyor. Sinüzit en yaygın olarak kış mevsiminde görülüyor. Bunun nedeni ise viral enfeksiyonların yerde mevsimde kapımızı henüz sık çalmaları. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, sinüzitin en sık grip gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle oluştuğuna uyanıklık çekerek, ”Viral enfeksiyon nedeniyle burun mukozası ve sinüsleri döşeyen mukozada iltihap meydana geliyor. Bu nedenle sinüslerin havalanması bozuluyor ve virüslerin yanında bakteriler dahi ikincil enfeksiyona yol açarak sinüzit tablosuna karışma olabiliyor. Bu hastalar yüz ağrısı, sarı renkli geniz akıntısı ve burun akıntısından şikayet edebiliyor. Kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yöntemlerinin titizlikle uygulanması, hastalık oluşmuşsa zaman kaybetmeden tedavi olunması önemlidir” debba.

SİGARAYI MUTLAKA BIRAKIN


Burun ve sinüslerdeki mukozalar solunum sistemini koruyan mukus üretiyorlar. Bunun yanı sıra burun içinde ve sinüslerde, havadan gelen partikülleri, bakterileri ve akıntıları genize gerçek süpüren silyalar mevcut. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, sigaranın burun içindeki mukoza ve silya yapılarına zarar vererek enfeksiyona meyil hazırladığı uyarısında bulunarak, “Silyaların fonksiyonu bozulduğunda sinüslerin içinde mukuslar birikiyor. Virüslerin yerde mukusların içinde çoğalmalarıyla bile sinüzit oluşuyor. Bu nedenle sigara kullanmamalı ve sigara dumanına maruz kalmaktan bile mümkün olduğunca kaçınmalısınız” debba.

ALERJİK ETKENLERDEN UZAK DURUN

Sinüzit ilâçlara zemininde dahi gelişebiliyor. Alerji nedeniyle burun mukozası ve sinüs ağızlarında ödem oluşuyor, tıpkısı zamanda mukus sekresyonu artıyor. Bunun sonucunda sinüslerin drenajı bozuluyor, kalan mukusla bile virüs ve bakterilerin çoğalabileceği ortam oluşuyor. Dolayısıyla hapşırma, gözlerde sulanma ve öksürük gibi yakınmalarda; alerjik ajanların tespit edilmesi için hekiminize başvurun. Alerji testiyle beraberce belirlenen alerjik etkenlerden korunmak için gerekli önlemleri almayı ihmal etmeyin. Örneğin alerjik reaksiyon gösterdiğiniz besinler varsa, bunları günlük diyetinizden çıkarın. Evinizde ve yatak odanızda toz tutabilecek peluş oyuncaklar, uzun tüylü halı ve battaniyeler, kitap ve objeler gibi materyalleri mümkün olduğunda azaltın ve var olanları bile kapalı dolaplara kaldırın. Ev tozunu örtmek için etkili elektrik süpürgesi veya hava temizleyicisi kullanmanız bile önemli. Bunların yanı sıra sistemli toz almalı, zemin temizliği yapmalı ve yatak örtülerini sık sık yıkamalısınız.

UYKUNUZ DÜZENLİ OLSUN

Üst solunum yolu enfeksiyonuna tâbi gelişen sinüzitten korunmada güçlü tek muafiyet sistemi son basamak önemli tek role sahip. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için almanız gereken en önemli önlemlerin başında ise uyku düzeni ve kalitesi geliyor. Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, yetişkinlerde günlük uyku süresinin 7-9 saat olması gerektiğini belirterek, önerilerini şöyle sıralıyor: “En verimli uyku saatleri 23.00-03.00 zaman aralığında oluyor. Uyku düzenini sağlamak için her gün tıpkısı saatte yatıp kalkmaya özen gösterin. Yatma saatinden önce kafeinli içecekler tüketmemeli, yemek yememelisiniz. Mutlaka tek şeyler yiyip içmek istiyorsanız; rahatlatıcı etkisi nedeniyle ılık süt içilebilir veya yoğurt tüketebilirsiniz. Yatağa rahat kıyafetlerle yatmalı ve odanın karanlık olmasını sağlamalısınız. Gün içerisinde sistemli idman yapmanız bile kaliteli uykuya yardımcı olacaktır” Kişisel hijyene uyanıklık! Sinüzite en sık yol fatih neden virüs ve bakteriler olduğu için kişisel hijyeninize uyanıklık etmeyi, ellerinizi sık sık yıkamayı ihmal etmeyin. Kişisel hijyen hastalık yapıcı mikropların vücudunuza bulaşmalarını ve çevreye yayılmalarını önleyecektir. Doğru el temizliği için ellerinizi su ve sabunla en rengi 20 saniye süresince, okunabilen suyun altında yıkayın. Ellerinizi temizlendikten sonra mutlaka kurutun ve ortak kullanım alanlarında mümkünse havlu yerine kağıt havlu kullanın.

AŞI OLMANIZ ÇOK ÖNEMLİ!

Kış mevsiminde kapalı alanlarda henüz fazla zaman geçiriyor ve birbirimize yakın mesafede bulunuyoruz. Bunun sonucunda öksürük ve hapşırıkla yayılan virüslerin solunum yoluyla enfeksiyon riskleri artıyor. Ayrıca sık havalandırılmayan kapalı mekanlarda enfeksiyona yol fatih virüsler henüz kolay yayılıyorlar. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Arzu Tatlıpınar, grip aşısının viral enfeksiyonlardan korunmada önemli tek rol üstlendiğini belirterek, “Viral enfeksiyon zemininde gelişen sinüzit riskini kırmak için influenza ve Covid-19 aşılarını yaptırmayı ihmal etmeyin” debba. Kıyafet seçiminiz gerçek olsun Soğuk algınlığı sonucu gelişebilecek sinüzitten korunmak için mevsim koşullarına uygun giyinerek vücut ısınızı koruyun. Soğuk havalarda ezik, bazen ve eldiven kullanmanız, vücut ısınızı korumanızda faydalı olacaktır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.