fator
New member
Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir? Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir?
26.12.2022 17:42 Son Güncelleme: 26.12.2022 17:44
Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?
Karbonhidratlar vücut için ana enerji kaynağı ve muhakeme için tek yakıttır. Bunun yerine, kan şekerini kontrol etmek için kırılan miktarı yakından takip etmeli ve en rengi üç öğüne dağıtmalıdır. Karbonhidratlar, yiyeceklerde bağcıklı tüm şekerleri oluşturur. Bunlar şeker, nişasta ve perhiz lifi içerir.
Şeker, gıdalarda tabiî olarak ola veya aşağıdakilere eklenebilir:
Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir?
Karbonhidratlar iki ana kategoriye ayrılabilir. İlki; aşağılık karbonhidratlar. En yaygın olanları glukoz (dekstroz), fruktoz, laktoz ve sükrozdur. Vücut tarafından hızla emilirler. Bunlar; meyveler ve suları
süt ve yoğurt, tatlı yiyeceklerde (hamur işleri, süt, reçeller ve şuruplar) bulunur. Rafine şeker dahi (ak şeker (sükroz), koyu, pekmez, akçaağaç şurubu vb.) bunlardandır.
İkincisi ise karmaşık karbonhidratlar: Bu karbonhidratlar, nişasta adı verilen uzun tek zincirde tek araya getirilmiş az ünite glikozdan oluşur. Vücut tarafından henüz yavaş emilirler ve yiyeceklerin tadı tatlı hale getirmezler. Genellikle nişastalı yiyecekler olarak adlandırılan nişasta içeren yiyeceklerde bulunurlar.
Karbonhidrat Nasıl Tüketilmeli?
Karbonhidratların kan şekeri düzeyine aracısız etkisi vardır, yerde nedenle tüketilen miktarı kontrol etmek ve tüketimini gün içinde en rengi 3 öğün üzerinde iyi paylaştırmak önemlidir. Besin değeri iyi olan (vitamin, mineral ve lif açısından zengin) gıdalardan karbonhidratları tercih etmelisiniz.
İyi yenilebilir değerine sahip karbonhidrat yönü zengin besinler asal şunlardır:
Rafine şekerler, başka karbonhidratları, proteinleri ve yağları içeren muvazeneli tek öğünün parçası olarak sıra sıra ve ölçülü olarak tüketilebilir.
Bir öğünün parçası olarak alındığında şekerin kan şekeri üzerindeki etkisi henüz rengi olacaktır.
Tip 2 şeker hastası veya her öğünde önceden sınırlı miktarda karbonhidrat içeren tek perhiz planı olan kişiler için, rafine şekerler tüketildiğinde, genellikle yutulan başka karbonhidratlı yiyeceklerin yerine geçmelidir. Toplam karbonhidrat miktarı günden güne yaklaşık tıpkısı kalmalıdır.
Karbonhidrat Hesaplaması Nasıl Olur?
İki seviyede karbonhidrat sayımı vardır. Diyabetik kişinin tedavi türüne, motivasyon düzeyine ve yöntemi uygulama ve uygulama kolaylığına tâbi olarak basitleştirilmiş veya gelişmiş karbonhidrat hesaplama yöntemi kullanılacaktır.
Basitleştirilmiş yöntem karbonhidratlar hesaplama günün her yemekten ve aperatif için karbonhidrat önceden sınırlı tek miktarını gösteren tek arıcı planı ile başlamak. Diyet planınız, ferdî ihtiyaçlarınıza göre tek hastane ya bile arıcı uzmanı tarafından geliştirilecektir.
Karbonhidrat alımı, muzad-diyabetik ilaçlar veya insülin dozları gibi günden güne tıpkısı kalır. Bu nedenle, tüketilen karbonhidrat miktarını, perhiz planınızda belirtilene karşılık gelecek şekilde hesaplamanız gerekecektir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
26.12.2022 17:42 Son Güncelleme: 26.12.2022 17:44
Karbonhidrat İçeren Besinler Nelerdir?
Karbonhidratlar vücut için ana enerji kaynağı ve muhakeme için tek yakıttır. Bunun yerine, kan şekerini kontrol etmek için kırılan miktarı yakından takip etmeli ve en rengi üç öğüne dağıtmalıdır. Karbonhidratlar, yiyeceklerde bağcıklı tüm şekerleri oluşturur. Bunlar şeker, nişasta ve perhiz lifi içerir.
Şeker, gıdalarda tabiî olarak ola veya aşağıdakilere eklenebilir:
- Doğal şekerler: Sütte ve ikamelerinde, nişastalarda, baklagillerde, meyvelerde ve sebzelerde (henüz küçük miktarlarda) ve bunların sularında vb. Doğal olarak bulunurlar.
- Eklenen şekerler: kurabiyelere, şekerli içeceklere, şekerlere, keklere ve başka ticari ürünlere eklenirler.
Karbonhidrat İçeren Yiyecekler Hangileridir?
Karbonhidratlar iki ana kategoriye ayrılabilir. İlki; aşağılık karbonhidratlar. En yaygın olanları glukoz (dekstroz), fruktoz, laktoz ve sükrozdur. Vücut tarafından hızla emilirler. Bunlar; meyveler ve suları
süt ve yoğurt, tatlı yiyeceklerde (hamur işleri, süt, reçeller ve şuruplar) bulunur. Rafine şeker dahi (ak şeker (sükroz), koyu, pekmez, akçaağaç şurubu vb.) bunlardandır.
İkincisi ise karmaşık karbonhidratlar: Bu karbonhidratlar, nişasta adı verilen uzun tek zincirde tek araya getirilmiş az ünite glikozdan oluşur. Vücut tarafından henüz yavaş emilirler ve yiyeceklerin tadı tatlı hale getirmezler. Genellikle nişastalı yiyecekler olarak adlandırılan nişasta içeren yiyeceklerde bulunurlar.
- Ekmek
- Krakerler
- Tahıllar
- Pirinç ve makarna
- Baklagiller
- Patates
Karbonhidrat Nasıl Tüketilmeli?
Karbonhidratların kan şekeri düzeyine aracısız etkisi vardır, yerde nedenle tüketilen miktarı kontrol etmek ve tüketimini gün içinde en rengi 3 öğün üzerinde iyi paylaştırmak önemlidir. Besin değeri iyi olan (vitamin, mineral ve lif açısından zengin) gıdalardan karbonhidratları tercih etmelisiniz.
İyi yenilebilir değerine sahip karbonhidrat yönü zengin besinler asal şunlardır:
- Tahıl ürünleri (tercihen tam tahıl – pirinç, makarna, ekmekler, tahıllar vb.)
- Sebzeler ve meyveler
- Süt ve bazen süt ürünleri
- Baklagiller (nohut, mercimek vb.)
Rafine şekerler, başka karbonhidratları, proteinleri ve yağları içeren muvazeneli tek öğünün parçası olarak sıra sıra ve ölçülü olarak tüketilebilir.
Bir öğünün parçası olarak alındığında şekerin kan şekeri üzerindeki etkisi henüz rengi olacaktır.
Tip 2 şeker hastası veya her öğünde önceden sınırlı miktarda karbonhidrat içeren tek perhiz planı olan kişiler için, rafine şekerler tüketildiğinde, genellikle yutulan başka karbonhidratlı yiyeceklerin yerine geçmelidir. Toplam karbonhidrat miktarı günden güne yaklaşık tıpkısı kalmalıdır.
Karbonhidrat Hesaplaması Nasıl Olur?
İki seviyede karbonhidrat sayımı vardır. Diyabetik kişinin tedavi türüne, motivasyon düzeyine ve yöntemi uygulama ve uygulama kolaylığına tâbi olarak basitleştirilmiş veya gelişmiş karbonhidrat hesaplama yöntemi kullanılacaktır.
Basitleştirilmiş yöntem karbonhidratlar hesaplama günün her yemekten ve aperatif için karbonhidrat önceden sınırlı tek miktarını gösteren tek arıcı planı ile başlamak. Diyet planınız, ferdî ihtiyaçlarınıza göre tek hastane ya bile arıcı uzmanı tarafından geliştirilecektir.
Karbonhidrat alımı, muzad-diyabetik ilaçlar veya insülin dozları gibi günden güne tıpkısı kalır. Bu nedenle, tüketilen karbonhidrat miktarını, perhiz planınızda belirtilene karşılık gelecek şekilde hesaplamanız gerekecektir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.