Kablosuz kulaklıklarla ilgili uyarı: DNA’da bozulma ve kanser tehlikesi

fator

New member
Kablosuz kulaklıklarla ilgili uyarı: DNA’da bozulma ve kanser tehlikesi09.10.2022 12:45 Son Güncelleme: 09.10.2022 12:47
Haber Kaynağı: İHA


Uzmanlar son günlerde yaygınlaşan kablosuz bluetooth kulakların kişilerin uyanıklık düzeylerinde eksilme, çevresine karşı duyarlılığı azaltmasının yanında fiziksel olarak zararlarının olabileceğini belirtti. Medicana Samsun Hastanesi KBB Uzm. Opr. Dr. Selami Yavuz, kablosuz kulakların özellikle gençleri sosyal iletişim ve sosyal gelişim fazlalık olumsuz etkileyebileceğini ve kulaklıklar uzun süre kullanıldığında işitme probleminin olabileceğini söyledi.

DNA’bile arıza ve kanser tehlikesi

Uzun süre kullanılan kablosuz kulaklıklardaki tehlikeye uyanıklık cazip Opr. Dr. Selami Yavuz, “Bluetooth kulaklıklar son zamanlarda özellikle gençler tarafından son dönemlerde yaygın kullanılan tek aparat haline geldi. Daha önceden bilindiği üzere kablolu kulaklıklar henüz fazla kullanılıyordu. Kablolu kulaklıkların hareket alanını kısıtlaması nedeniyle gençler başdu olmak üzere yetişkinlerde içildikten kablosuz kulaklıkları kullanmaya başladı. Bu kulaklıklar bluetooth sistemiyle başlamak. Bluetooth aslında radyo frekans radyasyonudur. İyonize olmayan tek radyasyondur. Bluetoothun oluşturduğu manyetik saha kulağa zarar verebilir mi? Asıl sorunumuz budur. Bu konuyla ilgili net tek taharri yok. ‘Sar’ endeksi niteleyerek tek şey var. Sar endeksi vücudun soğurma ettiği manyetik saha miktarıdır. Bu manyetik saha miktarı ortalama 1,4 sar bölü kilogramdır. Bluetooth kulaklıklar bunun 4’te 1’i kadardır.


Kanser fazlalık yerde tür kulaklıkların kısa süreli kullanımında tek sıkıntı olmayacağı söylenebilir. Fakat en kötü tarafı bunun birikici yani kümülatif etkisi olmasıdır. Dolayısıyla yerde kulaklıkların uzun süreli kullanılmasında risk artıyor diyebiliriz. Manyetik alana maruz bırakılan farelerde yada tavşanlarda yapılan lâborant kalp ve muhakeme tümörü sıklığının ciddi tek şekilde arttığı tespit edilmiş. Kulaklığın 2 ana sakıncası vardır diyebiliriz. Birincisi sayı uzun süre kullanımlarda manyetik alanın etkileriyle hücre DNA’sında bozulmalar, kanser oluşumuna yatkınlık gibi kişiyi hayatında sıkıntılara sokacak akıllandırma gerçekleştirebilir. İkincisi dahi özellikle kulaklıkla yüksek sesli ve uzun süreli müzik uymak kalıcı işitme kaybına sebep olabilir. Özellikle tekerlekli kullanırken kulaklığı olan insanlar görüyoruz. Tabii, böyle olunca bile etraftan gelen korna sesleri gibi sesleri duymakta zorlanıyorlar. Arabada mümkünse hoparlörü kullanmak lazım. Normal hayatta bile hoparlörün kullanılması lazımdır. Cep telefonunun en rengi 25 santim uzaklıkta olması gerekir” niteleyerek konuştu.

Gençlere uyarılarda bağcıklı Dr. Yavuz, “Özellikle teknik teknolojisinin gelişmesiyle beraberce hem telefona hem dahi bilgisayara tâbi kulaklıkların olması gençlerin yerde konuya henüz hızlı uyarlanmış olmasını sağlıyor. Bence yerde konu sıkıntılı tek konudur. Sosyal iletişim fazlalık ve sosyal gelişim fazlalık özellikle gençleri sıkıntıya sokacağını düşünüyorum. Özellikle küçük yaştaki ayakçak bilgisayarın ve telefonun esasen kalkmadığını, bunu yaparken dahi kulaklık kullandıklarını biliyoruz. Bu konunun bile insan ilişki acısından sıkıntılı tek konu olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.