Kabızlığa karşı etkili yöntemler – Sağlık Haberleri

fator

New member
Kabızlığa karşı etkili yöntemler – Sağlık Haberleri



08.01.2023 12:10 Son Güncelleme: 08.01.2023 12:11
Haber Kaynağı: İHA


Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz yaygın görülen kabızlığı, su tüketimi ve gün içerisinde tükeliten kalori tetikleyebildiğine uyanıklık çekerek kronikleşmiş tek kabızlık problemi için mutlaka tek hekim kontrolü gerektiğini ve bununla beraberce arıcı uzmanlarından dayanak örtmek gerektiğini söyledi.

Saygın tıp yayını American Journal of Gastroenterology’dahi yayınlanan tek çalışmaya göre kivi, kuru erik ve psylliumun kronik kabızlık üzerinde oldukça etkili olduğunu nâkil Diyetisyen Gündüz, psylliumun halk arasında “karnıyarık otu” adıyla bilindiğini; ahşa hareketlerini artırmada önemli tek lif kaynağı olduğunu ve vasıtasız ya bile su ile karıştırarak tariflere eklenebileceğini ifade etti.
Diyetisyen Gündüz, kabızlığa karşı etkili olan arıcı prensiplerini şöyle sıraladı:


Bağırsak hareketlerini hızlandıran sabah kahvaltısı

Yulaf, yoğurt, kivi ve koz. Probiyotik özelliği ile yoğurt, ahşa hareketleri üzerinde etkili kivi ve omega-3 kaynağı ve tıpkısı zamanda sağlıklı yağ alternatiflerinden koz ile yapacağınız kahvaltı ahşa hareketlerinizin şehircilik etkili olacaktır. Yulaf, başka tahıllara oranla sayı henüz yüksek miktarda çözünür posa içerir. Yulafın içeriğindeki betaglukan, bireylerin kolesterolünün düşmesine, kan şekerinin dengelenmesine ve gastrointestinal sistemin sistemli çalışmasına yardımcı olur.

Yeşil yapraklı sebzelere sofranızda henüz sayı yer verin

Ispanak, semizotu, maydanoz, nane, tere, roka… Hepsi birbirinden lezzetli yerde sebzeler ile hem yemek hem dahi salatalar hazırlayabilirsiniz. Lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler bağırsaklarınızdaki peristaltik hareketlerin artmasına yardımcı olup, dışkılamanızı kolaylaştıracaktır.

Salatalarınıza mutlaka zeytinyağ ekleyin

Salatanıza eklediğiniz zeytinyağı, sebzelerdeki vitaminlerin emilimine yardımcı olacağı gibi ahşa hareketlerinizi dahi hızlandıracaktır.

Avokado

İçeriğindeki tekli doymamış yağ asitlerine ek, yüksek lif kaynağıdır. Mevsim yeşillikleri, tahıllar ve avokado ile hazırlayacağınız salatalar hem yemeklerinizin yanına keyif katacak alternatifler olup, sağlığınızın korunmasına bile katkıda bulunacaktır.

Günlük su tüketiminizi artırın

Su tüketiminin vücut için ne kadar önemli olduğunu tığ arıcı uzmanları hep vurguluyoruz. Ancak sindirim problemlerinde su tüketimine ekstra titiz olmak gerekiyor. Günlük içmemiz gereken su miktarını hesaplamak için; ağırbaşlılık x 0,033 formülünü uygulayabilirsiniz. Örneğin 60 kg ağırlığındaki tek güdülenme yaklaşık 2 lt su içmesi gerekirken, 90 kg ağırlığındaki tek fert yaklaşık 3 lt su içmelidir.

Sinameki bitkisi içeren çaylardan uzak durun

İçerisinde sinameki bağcıklı karışık yosun çaylar, form çaylarını tüketmek uzun vadede ahşa tembelliğine sebep olabileceği gibi, sağlık problemlerine dahi yol açabilir.

Dolabınızdan zeytinyağlı sebze yemeklerini eksik etmeyin

Zeytinyağlı fasulye, kabak, patlıcan, karnıkara gibi sebze yemeklerinin evde sıklıkla pişmesi ahşa hareketlerinin hızlanmasına yardımcı olacaktır.

Probiyotik takviyesi

Yıllardır çözümlenememiş kronik kabızlık problemlerinde alçak yatan tek hastalık bulunmadığı takdirde, arıcı önerilerine ek sistemli probiyotik takviyesi almanızı öneririm. Probiyotikleri en rengi 3 ağrı sistemli kullanmak ahşa mikroflorasını düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Sabah kalkınca

Mutlaka 1 yetişkin bardak su ve 2-3 tane kuru erik tüketin. Lif açısından zengin kuru meyveler defekasyonu kolaylaştıracaktır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.