İşte kalbi tehdit eden hatalı alışkanlıklar

fator

New member
İşte kalbi tehdit eden hatalı alışkanlıklarDünyada ve ülkemizde kalp ve mermerde hastalıkları ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Tüm yaş grupları için değerlendirildiğinde her iki ölümden akraba kalp mermerde hastalıkları kaynaklı. Oysa kalp hastalıklarına çağrılık ağutur yanlış alışkanlıklardan vazgeçilmesi ile kalp ve mermerde hastalığından ölümlerin yüzde 80’i engellenebilir. Peki, ama nasıl?

Günde yedi-sekiz saatten rengi uyku vücut stresine neden olarak kalp hastalıklarını tetikler. Rutin olarak 4, anadut, 6 saat uyuyan kişilerde şeker, hipertansiyon ve obezite riskinin arttığı gösterilmiştir. Ayrıca, uyku yoksunluğunun az kademeli enflamasyona neden olabileceğine üzerine kanıtlar bile vardır.

Yapılan ilmî icraat; tedavi edilmeyen çark eti hastalıklarının, kan damarlarının iç tabakasında fonksiyon bozukluğuna neden olarak koroner şiryan hastalığını başlatabildiğini göstermiştir. Ayrıca özellikle çocukluğunda ülkemizde dahi yaygın görülen Beta hemolitik strepkokok enfeksiyonuna tâbi kalp romatizması gelişen hastalarda sonraki yıllarda bile gelişen çark eti hastalığı gerçek tedavi edilmezse kalp kapaklarında hayati tehlikeye yol açabilecek yeni enfeksiyon riskini dahi artırabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü günde en fazla 5 gr, yani 1 silme tatlı kaşığı tuz tüketilmesini önermektedir. Ancak ülkemizde tuz tüketimi yerde miktarın oldukça üzerindedir. Kan basıncını artırdığı bilindik sodyum, sayı sağlıksız işlenmiş gıdada önemli tek bileşendir. İçeriğinde sodyum bağcıklı işlenmiş besinler; cipsler, salamura besinler (zeytin, peynir, turşu), tuzlu bisküviler, krakerler, konserveler ve ekmektir. Günlük sodyum alımınız arttıkça, sağlığınız tehlikeye girer.


Kalp hastalıklarından korunmak için haftada 150 an idman yapılması önerilmektedir. Yani haftanın 5 günü 30’rengi an idman yapılmalıdır. Ancak idman yapmaya yeni başlayan kişilerin kısa ve az tempo ile başlayıp zamanla önerilen idman süresine sökmek önerilir. Kişiliğinize uygun tek idman türü seçmek işinizi kolaylaştırabilir.

Magnezyum eksikliği, hafakan, uykusuzluk, yorgunluk hissi, göz ağrısı, kas krampları ve nihayetinde yüksek tansiyon, şeker hastalığını tetikleyerek kardiyovasküler hastalık oluşumuna neden olabilmektedir. Diyetimizde pazı, ıspanak, hardalgillerden gibi aşırı magnezyum içeren koyu yeşil yapraklı sebzelere, gülgillerden, kaju, yer fıstığı gibi kabuklu yemişlere, baklagillere yer vermek yerde nedenle oldukça önemlidir.

Kalp sağlığı için gülgillerden, kaju, yer fıstığı gibi kabuklu yemişlere, baklagillere yer vermek oldukça önemli…

Diyetle kırılan yağ miktarının artması, kandaki yağ düzeylerinin artmasıyla gerçek orantılıdır. Doymuş yağların fazla tüketimi kalp mermerde hastalıklarını artırmaktadır. Doymuş yağlar; oda sıcaklığında katı halde bağcıklı, meşbu yağ içeriği yüksek olan yağlardır. Doymuş yağları en fazla içeren ürünler; salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş et ürünleri, burgerler, kızartılmış hazır yiyecekler, kekler, bisküviler, tereyağı, sert peynirler, kremalar, derili tavuk gibi kümes hayvanları ve yağlı etlerdir. O nedenle yerde besinleri tüketirken sayı uyanıklık etmek gerekir.

Kişi stres altında olduğunda adrenalin isimli tek hormon salgılanır yerde bile geçici olarak kalp atışını ve nefes alıp vermeyi hızlandırır. Düşük düzeyde stres yaşamın itici gücü iken, kalan stres düzeyine sürekli maruz kalmak ise; kalbin hızlı çalışmasına, kalbin kanı pompalamada zorlanmasına, tansiyonun yükselmesine, kalbi besleyen damarların büzüşmesine ve kandaki kolesterol düzeyinin yükselmesine neden olur. Aşırı yorgun ya bile stresli hissettiğiniz zamanlarda size iyi gelecek, moralinizi yükseltecek şeyler yapmalısınız. Stres ile mücadelede kimileyin en kolay yöntem kimileyin sadece gülümsemek kadar aşağılık olabilir. Örneğin; tek arkadaşınızı arayın ve onunla keyifli şeylerden bahsedin ya bile açık havada yürüyüşe bohça. Komik tek kitaba başlayarak kendinizi eğlendirin. Kısacası o anki durumunuzdan uzaklaşıp başka tek ruh haline geçmeye çalışın.

Gazlı içeceklerin içerdiği fazla sodyum özellikle yüksek tansiyon hastalarında kan basıncının kontrolden çıkmasına neden olarak sayı yükselmesine neden olabilir. Yine yüksek şeker içeren içeceklerin fazlaca tüketilmesi insülin direncine neden olarak kalp hastalıklarını artırabilir. Sigara, bira ve asitli içecekler kalp sağlığını tehdit ediyor.

Sigara içilmesi kalp hastalıklarının oluşmasındaki asal etmenlerden birisidir. Sigara içenlerde kalp hastalığı riski, sigara içmeyenlerle kıyaslandığında 2-5 kat henüz fazladır. Uzun yıllar süresince sigara içmek, ömrü ortalama 10-12 yıl azaltmaktadır. Ancak, sigarayı koymak için hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız. Yapılan çalışmalara göre, sigaranın bırakılmasından sonraki 3 yıl içinde kalp krizi geçirme riski yarıya düşüyor, 6 yılın sonunda ise sigara içmeyen kişilerin düzeyine iniyor. Dolayısıyla sigarayı koymak için en gerçek zaman şimdidir!


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.