fator
New member
Ihlamuru sakın böyle tüketmeyin! – Sağlık Haberleri
Bitki çayları içinde yararları bileşenler, mineraller ve vitaminler barındırıyor. Her bitkinin meyve, bitkilerin, yaprak, kök gibi farklı kısımları bulunuyor ve hangi kısmından çay yapılacağının iyi bilinmesi gerekiyor. Çayı hazırlarken suyun derecesinin dahi önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bitki çaylarının yararlı olabilmesi için kalitesini belirleyen faktörleri coğrafi, tarımsal ve çevresel etkenler, işlenme şekli, saklama koşulları oluşturuyor.
Bitki çayları güneş ışınlarından korunmalı, tercihen karanlık yerlerde sıkı kapalı kaplarda saklanmalı. Ayrıca 100°C’ye ısıtılan suyun bitkinin üzerine dökülmeden önce tercihen 80°C’ye soğuması beklenmeliki demleme süresinde uçucu yağların uçarak aromasının ve etkisinin azalması önlensin” dedi.
“BU ŞEKİLDE BİR FAYDASI OLMAZ”
Kış mevsiminde yaygın olarak tüketilen ıhlamurun birçok yaprak kısmı olmak üzere suda uzun uzun kaynatılarak hazırlandığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, şöyle konuştu:
“Bu şekilde hazırlanan ıhlamurun tek faydası olmaz. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 15 an demlendikten sonra içilmesiyle istenen maddeler suya geçer. Ihlamur çiçeğinin flavonoit tipi bileşenleri iltihap giderici ve öte kesici etkisiyle boğazda tahrişleri önler, uçucu bileşenleri ise hastaların rahatlamasını sağlar.”
YEŞİL ÇAY BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI KORUYOR, KİLO VERDİRİYOR
Hakkında pek sayı ilmî yayın bile hazırlanan yeşil cûyun içeriğindeki kuvvetli antioksidanlar sayesinde sayı hastalığa karşı koruyucu olduğunu paylaşan Tuba Örnek, “Yeşil cûyun kalp-mermerde hastalıklarından, kanserlerden koruyucu olduğunu ve sinir sistemi üzerinde olumlu rol oynadığını, kan şekeri metabolizmasını düzenlediğini, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırdığını ve kilo verme programlarında dayanak olduğunu görebiliyoruz” dedi.
Günde 3-4 fincan (600-700ml) yeşil çay tüketimi üzerine yapılan çalışmalarda kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşerken iyi huylu kolesterolün arttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Yeşil çay özellikle, kolon kanseri riskini azaltıyor. Taşıdığı kafein gibi pürin alkaloitleri nedeniyle merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunuyor. Algılama bozukluklarının önemli ölçüde önlenebileceği yorumuna varılıyor. İdrar artırıcı olarak vücuttan ödemin boşaltılmasına yardım ediyor” şeklinde konuştu.
Yeşil cûyun hafif ishal vakalarında şikayetlerin giderilmesi için yararlı olduğunu hatırlatan Tuba Örnek, Ağız hijyeni üzerine dahi yeşil cûyun etkili olduğu görülmüş. Yeşil çay şekersiz içilmesi ya bile gargara olarak kullanılması durumunda çark çürümelerinin önlenmesinde dahi yardımcı oluyor. Yeşil cûyun içerisindeki etkili bileşenlerden epigallokateşin gallat (EGCG) ile kafeinin beraberce bulunması yağ yakıcı etki dahi gösteriyor” açıklamasında bulundu.
BÖBREK VE KALP HASTALARI DİKKAT
Yeşil cûyun sakatat hastaları, hipertiroidi hastaları, bazen kalp ve mermerde hastaları, tansiyon hastaları ve panik hamle gibi bazen psikolojik vakalar ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar tarafından tüketilmemesi veya doktoruna danışarak tüketmesi gerektiğini vurgulayan Tuba Örnek, “Ayrıca tıpkı siyah çay gibi yeşil cûyun bile güçlü emilimini kırmak gibi etkisi bulunduğundan yemekten hemen sonra olumsuzlama, 1-2 saat sonra, öğün aralarında tüketilmesi önerilir. Yeşil çay günde 3-4 fincandan fazla tüketildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkardığı için yerde ölçüleri geçmemeye özen gösterilmeli” hatırlatmasında bulundu.
Yeşil çay tarifi: 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı üzerine 150-200 ml (tek yetişkin fincan) taze kaynatılmış sıcak su biraz ılıyınca (80°C) ilave edilir. 3-5 an demlendikten sonra içilebilir. Hatta 1 çay kaşığı tabiî koyu karıştırdığınızda antioksidan kapasitesini arttırmış olursunuz.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.

Bitki çayları içinde yararları bileşenler, mineraller ve vitaminler barındırıyor. Her bitkinin meyve, bitkilerin, yaprak, kök gibi farklı kısımları bulunuyor ve hangi kısmından çay yapılacağının iyi bilinmesi gerekiyor. Çayı hazırlarken suyun derecesinin dahi önemli olduğunu vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Bitki çaylarının yararlı olabilmesi için kalitesini belirleyen faktörleri coğrafi, tarımsal ve çevresel etkenler, işlenme şekli, saklama koşulları oluşturuyor.
Bitki çayları güneş ışınlarından korunmalı, tercihen karanlık yerlerde sıkı kapalı kaplarda saklanmalı. Ayrıca 100°C’ye ısıtılan suyun bitkinin üzerine dökülmeden önce tercihen 80°C’ye soğuması beklenmeliki demleme süresinde uçucu yağların uçarak aromasının ve etkisinin azalması önlensin” dedi.
“BU ŞEKİLDE BİR FAYDASI OLMAZ”
Kış mevsiminde yaygın olarak tüketilen ıhlamurun birçok yaprak kısmı olmak üzere suda uzun uzun kaynatılarak hazırlandığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, şöyle konuştu:
“Bu şekilde hazırlanan ıhlamurun tek faydası olmaz. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamur çiçeğinin üzerine kaynatılmış sıcak su ilave edilerek 15 an demlendikten sonra içilmesiyle istenen maddeler suya geçer. Ihlamur çiçeğinin flavonoit tipi bileşenleri iltihap giderici ve öte kesici etkisiyle boğazda tahrişleri önler, uçucu bileşenleri ise hastaların rahatlamasını sağlar.”
YEŞİL ÇAY BİRÇOK HASTALIĞA KARŞI KORUYOR, KİLO VERDİRİYOR
Hakkında pek sayı ilmî yayın bile hazırlanan yeşil cûyun içeriğindeki kuvvetli antioksidanlar sayesinde sayı hastalığa karşı koruyucu olduğunu paylaşan Tuba Örnek, “Yeşil cûyun kalp-mermerde hastalıklarından, kanserlerden koruyucu olduğunu ve sinir sistemi üzerinde olumlu rol oynadığını, kan şekeri metabolizmasını düzenlediğini, soğuk algınlığı enfeksiyonlarında iyileşmeyi hızlandırdığını ve kilo verme programlarında dayanak olduğunu görebiliyoruz” dedi.
Günde 3-4 fincan (600-700ml) yeşil çay tüketimi üzerine yapılan çalışmalarda kötü kolesterol ve trigliserit seviyelerinin düşerken iyi huylu kolesterolün arttığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Yeşil çay özellikle, kolon kanseri riskini azaltıyor. Taşıdığı kafein gibi pürin alkaloitleri nedeniyle merkezi sinir sistemi üzerinde uyarıcı etkisi bulunuyor. Algılama bozukluklarının önemli ölçüde önlenebileceği yorumuna varılıyor. İdrar artırıcı olarak vücuttan ödemin boşaltılmasına yardım ediyor” şeklinde konuştu.
Yeşil cûyun hafif ishal vakalarında şikayetlerin giderilmesi için yararlı olduğunu hatırlatan Tuba Örnek, Ağız hijyeni üzerine dahi yeşil cûyun etkili olduğu görülmüş. Yeşil çay şekersiz içilmesi ya bile gargara olarak kullanılması durumunda çark çürümelerinin önlenmesinde dahi yardımcı oluyor. Yeşil cûyun içerisindeki etkili bileşenlerden epigallokateşin gallat (EGCG) ile kafeinin beraberce bulunması yağ yakıcı etki dahi gösteriyor” açıklamasında bulundu.
BÖBREK VE KALP HASTALARI DİKKAT
Yeşil cûyun sakatat hastaları, hipertiroidi hastaları, bazen kalp ve mermerde hastaları, tansiyon hastaları ve panik hamle gibi bazen psikolojik vakalar ve kan sulandırıcı ilaç kullananlar tarafından tüketilmemesi veya doktoruna danışarak tüketmesi gerektiğini vurgulayan Tuba Örnek, “Ayrıca tıpkı siyah çay gibi yeşil cûyun bile güçlü emilimini kırmak gibi etkisi bulunduğundan yemekten hemen sonra olumsuzlama, 1-2 saat sonra, öğün aralarında tüketilmesi önerilir. Yeşil çay günde 3-4 fincandan fazla tüketildiğinde sağlık sorunları ortaya çıkardığı için yerde ölçüleri geçmemeye özen gösterilmeli” hatırlatmasında bulundu.
Yeşil çay tarifi: 1 tatlı kaşığı yeşil çay yaprağı üzerine 150-200 ml (tek yetişkin fincan) taze kaynatılmış sıcak su biraz ılıyınca (80°C) ilave edilir. 3-5 an demlendikten sonra içilebilir. Hatta 1 çay kaşığı tabiî koyu karıştırdığınızda antioksidan kapasitesini arttırmış olursunuz.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.