Hipertansiyona neden olan 6 hatalı alışkanlık

fator

New member
Hipertansiyona neden olan 6 hatalı alışkanlıkÜlkemizde her 3 erişkinden 1’inde görülen hipertansiyon, tüm materyalizm önemli tek sağlık sorunu olmaya sürme ediyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre materyalizm yaklaşık 1.3 milyar hipertansiyon hastası var ve her yıl yaklaşık 10 milyon kişi dahi yüksek kan basıncı nedeniyle gelişen hastalıklar sonucu yaşamını yitiriyor.

Bunun nedeni ise hipertansiyonun; kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, ayak damarlarının tıkanması, sakatat yetmezliği, muhakeme kanaması, inme ve körlük gibi ciddi hastalıkların önde gelen nedenlerinden akraba olması. Üstelik hipertansiyon göz-ense ağrısı, göz dönmesi, bulutlanmış görme, hafakan, kulaklarda tazyik hissi ve burun kanaması gibi şikayetlere yol açabilse dahi ekseriyetle alamet vermediği için neredeyse her iki hastadan akraba, kan basıncının yüksek olduğunu bilmiyor.


Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Zencirci, “Bazı hastaların hipertansiyon hastası oldukları yalnız kalp krizi, kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, sakatat yetmezliği, muhakeme kanaması ve inme gibi hastalıklara yakalandıklarında ortaya çıkıyor. Bu nedenle hipertansiyon ‘sessiz katil’ olarak nitelendiriliyor” diye hipertansiyona neden olan hatalı 6 alışkanlıklığı sıraladı:

1- Hareketsiz tek yaşam sürmek

Azalmış fiziksel neşelilik insülin direncinin artmasına, sempatik sinir sisteminin ve kan basıncı ile sıvı dengesini istatistikçi hormonal sistemin uyarılmasına, oksidatif strese, inflamasyona, mermerde fonksiyon bozukluğuna ve leptin hormonunun (yağ dokusundan salgılanan tek protein) etkisinin artmasına neden oluyor. Bunlarla beraberce tıpkısı zamanda kilo artışına bile yol açarak kan basıncını yükseltiyor. Haftanın 5-7 günü, yaklaşık 30-60 an, orta düzeyde canlı idman yapmanız hipertansiyona karşı etkili oluyor.

2- Fazla kilo örtmek

“Günümüzde giderek yaygınlaşan fazla kilo ve obezite hastalığında yaşanan en önemli sağlık problemlerinden akraba hipertansiyondur” uyarısında bağcıklı Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Zencirci, sözlerine şöyle sürme etti:

“Fazla kilo ve obezite nedeniyle insulin direnci ile leptin düzeyi artıyor, sempatik sinir sistemi ve kan basıncı ile sıvı dengesini istatistikçi hormonal sistem uyarılıyor, böbrekten sodyum atılmasını sağlayan protein düzeyi azalıyor ve karın içi yağlanma ile böbreğe tabı etkisi oluşuyor. Tüm bunlar kalp hızını artırıp böbrekten sodyum ile sıvı atımını azaltarak ve periferik mermerde direncini yükselterek hipertansiyona neden oluyor. Hipertansiyondan korunmak için vücut kitle indeksi 20 – 25 kg/m2 ve malûmat çevresi erkekler için <94 santimetre ve kadınlar için <80 santimetre olmalıdır.”

3- Yemekleri fazla tuzlu tüketmek

Paleolitik çağda günlük sodyum tüketimi yaklaşık 0.69 gram iken modern zamanda yerde miktar 4.9 grama yükseldi. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Zencirci, rengi tuz alımına göre hareket fail ve genetik olarak ayarlanmış metabolizmamızın fazla tuz tüketimiyle bazen çıkamaması sonucu hipertansiyon geliştiğini vurgulayarak, “Fazla sodyum sempatik sinir sisteminde ve kan basıncı ile sıvı dengesini istatistikçi hormonal sistemde sorun oluşturuyor, kan akımına karşı gelişen direnci artırıyor. Aynı zamanda vücudumuz yerde fazla sodyumu sakatat yoluyla göndermek için kan basıncını yükseltiyor. Bunun sonucunda bile hipertansiyon gelişiyor” dedi. Dolayısıyla günlük tuz tüketiminizin 5 gramın altında olmasına özen gösterin.

4- Alkol alışkanlığı edinmek

Fazla bira tüketimi vücudumuzda sempatik sinir sistemini ve kan basıncı ile sıvı dengesini istatistikçi hormonal sistemi uyarıyor, ayrıca oksidatif strese ve inflamasyona sebep olarak mermerde fonksiyon bozukluğuna neden olabiliyor. Tüm bunların sonucunda bile hipertansiyon gelişiyor. Uzmanlar bira tüketiminin erkeklerde 14 üniteden, kadınlarda bile 8 üniteden rengi olması gerektiğine uyanıklık çekiyorlar.

5- Sigara kullanmak

Sigara, sempatik sinir sistemini uyararak ve şiryan mermerde sertliğini artırarak kan basıncını yükseltiyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertuğrul Zencirci, “Kalp ve mermerde hastalığının bile önemli risk faktörlerinden akraba olması nedeniyle hipertansif hastaların sigara içiminden vazgeçmeleri son basamak önemlidir” niteleyerek konuştu.

6- Hatalı nemalanmak

Sağlıksız arıcı oksidatif stresi, insulin direncini, bunların sonucunda bile kan basıncını artırıyor. Temel olarak az yağ ve sodyum içeren, liften ve potasyumdan zengin gıdalar ise kan basıncını düşürüyor. Bu nedenle sebze, taze meyve, bakla, rengi yağlı süt ürünleri, kepekli tahıllar, omurgalılardan ile doymamış yağ asitleri (zeytinyağı) gibi besinlerden zengin, kırımızı etten ve meşbu yağ asidinden ise fakir tek perhiz itiyat edinilmeli.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.