fator
New member
Hindi eti mi daha sağlıklı tavuk eti mi?Uzmanlar sağlıklı ve muvazeneli beslenmenin önemine yıllardır vurgu yapıyor. Hindi eti ve tavuk eti dahi sağlıklı ve muvazeneli beslenmede önemli tek yerde bulunuyor. Çevremde son zamanlarda ‘Hindi etinde antibiyotik olmaz’, ‘Hindi eti tavuk etinden henüz sağlıklı’ sözlerini duymaya başladım. “Peki, yerde sözler tek şehir efsanesi mi yoksa gerçek mi” niteleyerek sizler için uzmanına sordu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin Işık,, hindi ve tavuk etiyle ilişkili sözlerine “Hindi eti; tavuk etine kıyasla bazen farklılıklara sahiptir. Bunları sıralayalım” diye başlıyor ve hindi etinin tavuk etine kıyasla henüz rengi kolesterol içerdiğini belirtiyor. Çünkü hindi etinin yağ içeriği tavuk etine kıyasla yüzde 8 henüz rengi. Bu nedenle spor yapan bireylerde hindi etinin henüz sayı önerdikleri protein kaynaklarından olduuğunu söylüyor. Düzenli ve yoğun tek idman yapıyorsanız kas yoğunluğunu miktarını için hindi eti tüketebilirsiniz. Diyetisyen Işık, sözlerine şöyle sürme ediyor:
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde dahi hindi etinin, tavuk etine kıyasla henüz besleyen olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu hâl hem muafiyet açısından yarar sağlar, hem dahi kemik sağlığı açısından önemli tek fark yaratır. Tavukta ise hindiye göre henüz fazla niasin vitamini bulunur. Hem tavukta hem dahi hindide B6, fosfor, 37, güçlü içeriği yüksektir. Genele bakıldığında ise hindi eti, tavuk etinden henüz besleyicidir.
Tüketilen besinin yenilebilir değeri incelendiğinde hindi eti henüz besleyen olsa bile, genel tüketim açısından tavuk eti henüz lezzetli olduğundan kişiler tavuk etini henüz sayı tercih ediyorlar. Oysa ki yenilebilir değeri açısından değerlendirildiğinde hindinin dahi sofralarda yerini alması gerekiyor.
Dyt. Işık’a, “Tavuk etinde antibiyotik varken hindi etinde yok mu?” niteleyerek sorduğumuzda, şöyle yanıt veriyor:
“Piyasada bağcıklı tavuk ya bile kırmızı etlerde; henüz sağlıklı ve güçlü olsun niteleyerek antibiyotik kullanılıyor. Böylece hayvan henüz abar, henüz güçlü oluyor. Ancak yerde hâl uzun vadede sağlığımız için bazen sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden dahi kişiler et tüketirken henüz organik, antibiyotiksiz ürünler/besinler bulmaya, tüketmeye çalışıyorlar. Hayvanlara 2 tür antibiyotik veriliyor. Bir tanesi yemlerine antibiyotik karıştırarak bilvasıta yoldan antibiyotik verilerek oluyor. Bir ötekisi ise hayvanın aracısız kendisine antibiyotik verilerek oluyor.”
Dyt. Işık, antibiyotikli et tüketmenin sonucunda ise vücudun ilaçlara karşı muafiyet kazandığını belirtiyor. Buna “antibiyotik direnci” deniyor.
Antibiyotik direnci hasta olduğumuzda iyileşmenin zorlaşmasına neden oluyor. Antibiyotik içeren yenilebilir tükettiğinizde vücudunuzdaki mikroorganizmalar o ilacı tanıyor. Yanıt vermiyor. Siz tür tür ilaç alsanız beraberce, mevcut hastalığınızı atlatmanız henüz bile zorlaşıyor.
Hindilerin vücut yapısına göre başka kümes hayvanlarına kıyasla hastalığa yakalanma riski henüz düşüktür. Bu bile antibiyotik kullanımını düşüren sebepler arasında… Dyt. Işık, “Bu açıdan bakıldığında tavuklarda hormonların kullanımı henüz fazla olup, antibiyotik konusunda ise hindinin henüz güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine dahi hem hindi eti için hem dahi tavuk eti için güvenilir olanları tercih etmenizi öneririz.” debba.
Dyt. Işık, organik et tüketiminin faydaları hakkındaki sözlerini şu şekilde tamamlıyor:
Organik üretimle yetiştirildiğinden emin olduğunuz, organik yemle yetişmiş kümes hayvanlarını tüketmeniz henüz sağlıklı olacaktır. Yetiştirilen hindiler ve başka kümes hayvanları, sağlıklı ve yeterli ihtiyaçların karşılanması halinde temiz protein kaynağı olarak nitelendirilir. İster hindi, ister tavuk tercih edin. Mutlaka nasıl yetiştiğinden, neyle beslendiğinden emin olmaya çalışmalısınız.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülçin Işık,, hindi ve tavuk etiyle ilişkili sözlerine “Hindi eti; tavuk etine kıyasla bazen farklılıklara sahiptir. Bunları sıralayalım” diye başlıyor ve hindi etinin tavuk etine kıyasla henüz rengi kolesterol içerdiğini belirtiyor. Çünkü hindi etinin yağ içeriği tavuk etine kıyasla yüzde 8 henüz rengi. Bu nedenle spor yapan bireylerde hindi etinin henüz sayı önerdikleri protein kaynaklarından olduuğunu söylüyor. Düzenli ve yoğun tek idman yapıyorsanız kas yoğunluğunu miktarını için hindi eti tüketebilirsiniz. Diyetisyen Işık, sözlerine şöyle sürme ediyor:
Besin değeri açısından değerlendirdiğimizde dahi hindi etinin, tavuk etine kıyasla henüz besleyen olduğunu görüyoruz. Selenyum, kalsiyum, potasyum, bakır içeriği oldukça yüksektir. Bu hâl hem muafiyet açısından yarar sağlar, hem dahi kemik sağlığı açısından önemli tek fark yaratır. Tavukta ise hindiye göre henüz fazla niasin vitamini bulunur. Hem tavukta hem dahi hindide B6, fosfor, 37, güçlü içeriği yüksektir. Genele bakıldığında ise hindi eti, tavuk etinden henüz besleyicidir.
Tüketilen besinin yenilebilir değeri incelendiğinde hindi eti henüz besleyen olsa bile, genel tüketim açısından tavuk eti henüz lezzetli olduğundan kişiler tavuk etini henüz sayı tercih ediyorlar. Oysa ki yenilebilir değeri açısından değerlendirildiğinde hindinin dahi sofralarda yerini alması gerekiyor.
Dyt. Işık’a, “Tavuk etinde antibiyotik varken hindi etinde yok mu?” niteleyerek sorduğumuzda, şöyle yanıt veriyor:
“Piyasada bağcıklı tavuk ya bile kırmızı etlerde; henüz sağlıklı ve güçlü olsun niteleyerek antibiyotik kullanılıyor. Böylece hayvan henüz abar, henüz güçlü oluyor. Ancak yerde hâl uzun vadede sağlığımız için bazen sorunlara yol açabiliyor. Bu yüzden dahi kişiler et tüketirken henüz organik, antibiyotiksiz ürünler/besinler bulmaya, tüketmeye çalışıyorlar. Hayvanlara 2 tür antibiyotik veriliyor. Bir tanesi yemlerine antibiyotik karıştırarak bilvasıta yoldan antibiyotik verilerek oluyor. Bir ötekisi ise hayvanın aracısız kendisine antibiyotik verilerek oluyor.”
Dyt. Işık, antibiyotikli et tüketmenin sonucunda ise vücudun ilaçlara karşı muafiyet kazandığını belirtiyor. Buna “antibiyotik direnci” deniyor.
Antibiyotik direnci hasta olduğumuzda iyileşmenin zorlaşmasına neden oluyor. Antibiyotik içeren yenilebilir tükettiğinizde vücudunuzdaki mikroorganizmalar o ilacı tanıyor. Yanıt vermiyor. Siz tür tür ilaç alsanız beraberce, mevcut hastalığınızı atlatmanız henüz bile zorlaşıyor.
Hindilerin vücut yapısına göre başka kümes hayvanlarına kıyasla hastalığa yakalanma riski henüz düşüktür. Bu bile antibiyotik kullanımını düşüren sebepler arasında… Dyt. Işık, “Bu açıdan bakıldığında tavuklarda hormonların kullanımı henüz fazla olup, antibiyotik konusunda ise hindinin henüz güvenilir olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yine dahi hem hindi eti için hem dahi tavuk eti için güvenilir olanları tercih etmenizi öneririz.” debba.
Dyt. Işık, organik et tüketiminin faydaları hakkındaki sözlerini şu şekilde tamamlıyor:
Organik üretimle yetiştirildiğinden emin olduğunuz, organik yemle yetişmiş kümes hayvanlarını tüketmeniz henüz sağlıklı olacaktır. Yetiştirilen hindiler ve başka kümes hayvanları, sağlıklı ve yeterli ihtiyaçların karşılanması halinde temiz protein kaynağı olarak nitelendirilir. İster hindi, ister tavuk tercih edin. Mutlaka nasıl yetiştiğinden, neyle beslendiğinden emin olmaya çalışmalısınız.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.