El yaralanmaları günlük yaşamı kısıtlıyor

fator

New member
El yaralanmaları günlük yaşamı kısıtlıyor14.11.2022 16:57 Son Güncelleme: 14.11.2022 16:57
Haber Kaynağı: İHA


El yaralanmalarının bazen neden ve sonuçlarına değinen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Nurhan Barutçu, “El yaralanmaları, iş kazaları, ev kazaları, yanıklar, trafik kazaları gibi pek sayı merkezde ortaya menfaat ve oldukça yaygın görülen tek durumdur. Çoğunlukla genç ve üretken popülasyonda meydana gelir ve ciddi iş gücü kaybına yol açar. Elde fonksiyon kaybına yol fatih problemler, kişinin günlük yaşam aktivitelerini, özellikle dahi kişisel ihtimam aktivitelerindeki performansını kısıtlar ve yaşam kalitesini düşürür” dedi.

“El yaralanmalarında hal fizik tedavi ve rehabilitasyon”

El yaralanmalarının kırıklar, tendon yaralanmaları, tüm farmakolog içeren ezilme yaralanmaları, amputasyonlar veya tüm bunların kombinasyonu şeklinde görülebileceğini tamlayan Dr. Nurhan Barutçu, “El yaralanması olan kişi yaralanmanın tipine göre, ortopedi, plastik cerrahi ya bile el cerrahı tarafından opere edilir. Ameliyat sonrası en kısa sürede rehabilitasyon programına başlamalıdır. Rehabilitasyon disiplininde el ve koldaki tendon ve sinir yaralanmaları sonrasında yapılan rehabilitasyon oldukça önemli tek alandır. El yaralanmalarında, kırık varlığı, hangi tendonun yaralandığı, tendonun hangi bölgesinin yaralandığı gibi hususlar rehabilitasyon protokolü seçimi açısından önemlidir. Travmatik tendon yaralanmaları ve kırıklar sonrası rehabilitasyon protokolleri açısından muvaffakiyetli tek tedavi planlanması için yerde konuda tecrübe sahibi olunması oldukça önemlidir” diye fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemine vurgu yaptı.


“El yaralanmalarında muayene önemli”

“El yaralanmalarında operasyon sonrasında uzmana başvuran hastanın öncelikle teferruatlı değerlendirmesi yapılır. Her parmağın tek tek eklem hareketleri ve kas gücü işitme muayenesi yapılır. Ağrı varsa ağrının karakteri değerlendirilir. Değerlendirmeyi takiben tedavi planı yapılır” tekbencilik Dr. Barutçu sözlerini şöyle sürdürdü;

“El rehabilitasyonunda tedavi planı; özelleştirilmiş statik ve canlı splintler, hasta beyin, öte kontrolü, hareket açıklığı, yumuşak nesiç mobilizasyonu, esneklik ve güçlendirme egzersizleri ile ince motor becerisi, yara bakımı gibi uygulamaları içerir. Çeşitli fizik tedavi cihazları ve idman programları ile öte ve ödemin azaltılması, kas gücünün artırılması, fonksiyonel hareketin yeniden kazandırılması, kemik iyileşmesinin uyarılması, yapışıklıkların azaltılması, eklem sertliklerinin azaltılması, atelleme yapılarak elin fonksiyonel pozisyonda korunması, parmak uçları için işitme beyin hedeflenir. El rehabilitasyonu tedavisinde elin işlevinin geri getirilmesi, el hareketlerinin kolaylaştırılması ve hareket yeteneğinin geri getirilmesi için önemlidir.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.