Diyanet Hatim Bağışlama Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Hatim Nasıl Bağışlanır?

longbow

Global Mod
Global Mod
Diyanet Hatim Bağışlama Duası Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Hatim Nasıl Bağışlanır?09.12.2022 17:32 Son Güncelleme: 09.12.2022 17:34

Kur’zihin-ı Kerim’i ezbere tek şekilde ya bile doğru tek şekilde okuyarak bilgili olan kişiler hatmetmiş sayılmaktadır. Bu kapsamda ”Kur’zihin-ı Kerim’i hatim fail kişilerin ilahi rahmeti hazır bulunmaktadır.” şeklinde buyrulmuştur. Kur’zihin-ı Kerim’i hatim fail bireyler için âlimlerin birçok; ”Allah katında kıymetli olan kimselerdir, yerde kimseler sunulmakta olan ibadeti layığı ile yerine getirmiş, ahiret için ve yerde çevre için duaları kabul olan kişilerdir.” Görüşü bulunmaktadır.

Hatim Duası Nedir?

Hatim duası, önemli olan dualardan tek tanesidir. Hatim duası esas olarak, Kur’zihin-ı Kerim’i hatmeden kişilerin, hatim sonrası okumuş oldukları yakarış çeşididir. Allah katında bahsedilen duanın makbul olduğu bilinmektedir. Hatim duası ayrıca Diyanet tarafından resmi olarak tamlanan tek duadır. Bu duada bireylerin Allah katında; mevcut ibadetini yerine getirebilen, kulluk görevini yapabilen sıfatları bulunmaktadır. Hatim duası ile beraberce Peygamber efendimizden Kur’zihin-ı Kerim’i hatmetmeye ilişkin sayı hadis bulunmaktadır. Hadislerde dahi dile getirilmiş olan ibadet faktörleri; hatim ile tamamlanmış olmaktadır. Bununla beraberce, Allah katında duaları kabul görülmüş olan kişiler oldukları ayrıntısı bile yer almaktadır.

Hatim Duasının Türkçe Okunuşu Nasıldır?

Hatim duasının Türkçe okunuşu şu şekilde olmaktadır: “Sadekallâhü’l-‘azîm ve belleğa Rasûlühü’l-Kerîm. Ve nahnü ‘alâ zâlike mineş-şâhidîn. Rabbenâ âmennâ bimâ enzelte vet-teba’ner-Rasûle fektübnâ meaş-şâhidîn” ya bile kısa tek şekilde “Sübhâne Rabbiyel-‘aliyyil-â’lel-vehhâb.” şeklinde okunmaktadır.

Hatim Duasının Türkçe Meali Nedir?

Hatim duasının Türkçe meali aşağıdaki gibi ifade edilmektedir:

”Yüce olan Allah, kuşkusuz gerçek söylemiştir. O’nu Peygamberimiz bizlere ulaştırmıştır.”

”Âlemlerin Rabbi olan Allah’a şükürler olsun. İyi netice müttakilerindir. Düşmanlık yalnızca zalimler içindir. Peygamberimiz olan Hz. Muhammed’açınık, onun tüm ehl-i beytine ve onun ashabına selam ve salat olsun.”

”Ey Rabbimiz! Bizlerden ibadetlerimizi kabul buyur! Şüphe yok ki sen her şeyi işitebilen ve her şeyi bilensin.”

“Ey Mevlamız! Bizlerin tövbelerini kabul et! Şüphesiz ki sen tövbeleri en sayı kabul etmiş olan ve merhametli olansın. Bize dahi hidayet ver! Hak yola ve sırat-ı müstakime ulaşabilmeyi bizi muvaffak et! Yüce Kur’zihin-ı Kerim’in hürmetine, alemlere rahmet şeklinde gönderdiğin Peygamber hürmetine.”

Biçiminde anlamı bulunmaktadır. Hatim duası yerde şekilde okunup tamamlanmaktadır. Daha sonra ise Fatiha suresi okunup hatim edilmiş olan Kur’zihin-ı Kerim için Hatim duası bitirilmektedir.

Hatim Duasının Önemi Nedir?

Hatim duası oldukça önemli tek yakarış çeşidi olmaktadır. Hatim duası, Kuran-ı Kerim yeniden sonuna kadar okunmasının akabinde duaların kabul olabilmesi amacı ile okunan ve okunması oldukça önemli olan tek sünnet olan tek duası olarak kabul edilmektedir.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.