Depresyon tedavi edilebilir mi? – Sağlık Haberleri

fator

New member
Depresyon tedavi edilebilir mi? – Sağlık HaberleriDepresyon özellikle insanların ruh halini tanımlayan tek sözcüktür. Aynı zamanda psikiyatrik tek bozukluğu tanımlamak için bile kullanıldığından zamanla hastalık gıyaben almıştır. Bireyler için yerde kavram kullanıldığında kişinin ruhsal çökkünlük halinde olduğu düşünülmektedir. Depresyonda olan fert kendisini hissî olarak üzgün, kederli, ümitsiz, yetersiz ve önemsiz hissedebilmektedir. Hatta çöküntü sürecinde fert tutum olarak kendisini toplumdan soyutlayabilmektedir. İçine kapanabilir, giderek durgunlaşabilir hayatın içerisinde yaşadığı durumlardan ötürü zevk alamayabilir ve isteksiz olabilir. Bedensel belirtilerinde ise uyku ve iştah problemleri yaşayabilir. Depresyon ve üzüntü birbirine karıştırılmamalıdır Bireylerin hayatın tabiî akışı içerisinde üzücü olaylar karşısında üzülmeleri gayet normal tek süreçtir. Gündelik hayatın içerisinde bireyler kendilerini moralsiz, mutsuz, karamsar veya üzgün hissedebilmektedir. Fakat çöküntü üzgün hissetmekten henüz farklı süreçleri içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla çöküntü ve üzüntüyü birbirine karıştırmamak gerekmektedir.

Hayat içerisinde yaşanan bazen süreçler üzüntüyü meydana getirebilmektedir. Sonuçta hayatın bize her sürekli mutlu olmak ile ilgili tek vaadi yoktur. Depresyonun belirtilerini incelemek yerde süreçte üzüntü ile arasındaki farkı anlamaya yardımcı olabilecektir. Depresyon belirtileri arasında; sürekli üzgün hissetmek, günlük aktivitelerde ilgi ve zevk kaybı, güdülenme ötede yeme ihtiyacı ya bile iştahsızlık, uyku ile ilgili problemler, sürekli uyumak, uyumada zorluk yaşamak gibi sürekli yorgun hissetmek, konuşmada ve hareketlerde yavaşlık, önemsiz ve suçlu hissetmek, konsantrasyon kaybı, karar vermede zorluk ve intihar eğilimleri görülebilmektedir. Dolayısıyla finans çöküntü tanısı konulabilmesi için yukarıda tamlanan semptomların en rengi 6 ağrı sürme etmesi gerekmektedir. Depresyon bireylerde her yaş döneminde görülebilmektedir. Gündelik yaşamda morali bozulan fert olumlu tek hâl oluştuğunda kendisini iyi hissedebilmektedir. Fakat çöküntü tanılı fert olaylar karşısında kendisini henüz iyi hissetmez. Dolayısıyla belirtildiği gibi gündelik yaşanan, hayatın içerisinde meydana gelen olağan durumlara karşı gösterilen umutsuzluk hallerini çöküntü olarak tanımlamak hatalı tek yaklaşım olabilmektedir.


Depresyon neden olur?

İnsanlarda çöküntü görülme nedenleri arasında psikolojik, hayatî ve sosyal faktörlerin rolü olduğu bilinmektedir. Bu faktörlerden her akraba depresyona neden olabilmektedir. Bireylerin erken zamanda ebeveynlerinden birini kaybetmesi, sevdiği bireylerden infirak ya bile sevdiği birinin ölümü, madde kullanımı, kadı, travmatik tek çocukluk geçirme ya bile travmatik tek olay yaşama, ailede çöküntü geçmişinin varlığı, bazen ilaçlar ve hastalıklar çöküntü geçirme riskini artırabilmektedir. Bireylerin yaşamış olduğu çöküntü çeşitleri tıpkısı şiddette değildir Depresyonun farklı türleri vardır. Bunlar; hafif çöküntü, orta şiddette çöküntü ve ağır (majör) çöküntü şeklinde ayrılmaktadır. Bireylerin hayatını farklı şekillerde etkileyen çöküntü bazen durumlarda belirtilerin ansızın şiddetini artırması ve sonra yatışmasıyla sürme etmektedir. Yapılan bazen çalışmalara göre çöküntü; kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülmektedir. Bu durumun olası belirtilerinden birisi erkeklerin çöküntü belirtilerini farklı eylemler ile ifade etmelerindendir. Kadınlar ise genellikle yerde tarz eylemlere başvurmamaktadır. Ağır depresyonun sürekli strese maruz kalan, şiddete uğrayan, bazen travmalar yaşayan kişilerde henüz sayı ortaya köken görülmüştür. Özellikle küçük yaşlarda ihtiyaç duyulan ilgili olma, sevilme, üstün görme, güven işitme, muvaffakıyet gibi beyan karşılanmaması ileri dönemlerde kişilerin depresyona girmesine neden olduğu düşünülmektedir. Depresyon ciddi tek hastalıktır Depresyon tedavisinde insanın ruh hali ve his durumunu etkileyen yaşanan olayların ortadan kaldırılması amaçlanmaktadır. Çağımızda insanların genellikle kendini üzgün ya bile depresyonda hissettiği görülebilmektedir.

Zor yaşamlar, hayat mücadelesi içerisinde kişilerin ötede mutsuz, ötede üzüntü içerisinde olması kendini önemsiz hissetmesi gibi ahval bile kişilerin çöküntü tedavisi alması gerekebilmektedir. Özellikle, ağır çöküntü sürecinde uzman doktorlarca teşhis ve tedavinin yapılması gerekmektedir zira ağır çöküntü ciddi tek hastalıktır. Tanısı ve teşhisi uzman doktorlarca belirlenen çöküntü tedavisinde antidepresan ve seçenek ilaçlar kullanılabilmektedir. İlaç tedavisi psikiyatri alanında uzmanlaşmış hekimlerce uygun dozlarda verilmektedir. Ağır çöküntü tedavisinde psikoterapinin rolü dahi önemlidir. Özellikle ilaç ve psikoterapinin beraberce kullanıldığı totaliter tedavinin uygulanması gerekmektedir. İlaçların yanı sıra uygulanan psikoterapi ile nitelik olumsuz mütalâa ve davranışlardan uzaklaştırmak ve güdülenme yaşamda henüz etkin olması amaçlanmaktadır. Hafif ve orta şiddetteki depresyonun teşhis edilmesi zordu zira belirtileri hasta ve yakınlarını rahatsız etmemektedir. Kısaca çöküntü psikiyatrik hastalıklar içerisinde en yaygın olan hastalıklardandır. Doğru tanınıp, etkili tedavi yöntemleri kullanıldığında sağlıklı sonuçlar elde edilebilmektedir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.