Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı kılınışı Diyanet bilgisi!

longbow

Global Mod
Global Mod
Cuma namazı nasıl kılınır? Cuma namazı kaç rekat? Cuma namazı kılınışı Diyanet bilgisi!05.08.2022 08:22 Son Güncelleme: 05.08.2022 08:29


Cuma namazı kılınışı ve kaç rekat olduğuna üzerine detaylar Cuma gününün gelmesiyle beraberce merak edilmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan vakitlere göre her hafta topluluk ile beraberce altınç namazı kılınıyor. İşte Cuma namazı kılınışı ile ilgili detaylar..

CUMA NAMAZI KAÇ REKAT?

Cuma namazı 10 rekattır. 4 rekat ilk sünnet, 2 rekat farz ve 4 rekat son sünnet olarak kılınır, Son sünnetten sonra 4 rekat Zühri Ahir ve 2 rekat vaktin son sünneti ilave edilir.
Cuma namazı altınç günü öğle vaktinde kılınır. Cuma namazı tek başına kılınmaz, cemaatle kılınır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer saha bilgilere göre altınç namazının farzı iki rekâttır. Bunun yanında farzdan önce 4 rekât, farzdan sonra 4 rekât olmak üzere sekiz rekât bile sünneti vardır. İmam Ebû Yusuf’a ve İmam Muhammed’açınık göre ise farzdan sonra kılınacak sünnet tek selamla 4 ve tek selamla iki rekât olmak üzere toplam 6 rekâttır. Bu görüşün Hz. Ali’takt rivayet edildiği nakledilmektedir (Kâsânî, Bedâî’, I, 285)


CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan kırılan bilgilere göre Cuma namazının kılınışı şu şekildedir;

Öğle ezânı okununca, önce 4 rek’at Cum’a namazının ilk sünneti kılınır.

CUMA NAMAZI İLK SÜNNET NİYETİ

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma Namazının ilk sünnetini kılmaya” denilir.

Bu namaz tıpkısı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır.

İlk rekatta önce Sübhaneke okunur. Sonra Euzü Besmele çekilir.

Bütün rekatlarda Fâtiha ve zamm-ı süre okunur.

İlk oturuşta sadece Etteahiyyatü okunur.

Son oturuşta:

Sonra, câmi’ içinde, ikinci ezân okunur

Sonra, İmam hutbe okumak için minbere menfaat. Hutbe okunur.

Hutbe okunurken cemâ’atin namaz kılması ve konuşması tahrimen mekruhdur.

Hatîb koca duâ ederken, cemâ’at sesli âmîn demez. İçinden sessiz denir

Namaz kılarken yapması harâm olan her şey, hutbe dinlerken dahi harâmdır.

Hutbe okunup bittikten sonra müezzin kamet getirir.

Sonra, cemâ’at ile iki rek’at Cum’a namazının farzı kılınır. Bu namaz tıpkısı sabah namazının farzı gibi kılınır.

CUMA NAMAZI FARZI NİYETİ

“Niyet ettim, Allah rızası için Cuma namazının farzını kılmaya, uydum hazır olan imama”

Sonra, 4 rek’at son sünneti, Niyeti şöyledir: “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının son sünnetini kılmaya”.

Bu sünnetde tıpkısı ilk sünnet gibi kılınır. Böylece esas itibariyle Cuma namazı farzı ve sünnetleriyle beraberce kılınmış olur.

Son sünnetin akabinde zuhr-i son, niyetiyle 4 rekat henüz namaz kılınmaktadır. Niyet edilirken şöyle denilir: “Niyet ettim Allah rızası için edâsı üzerime olup bile henüz üzerimden sâkıt olmayan en son öğle namazının farzına”. Bu şekilde niyet edilirse, şayet o günün altınç namaz şartlarında tek noksanlıktan dolay kabul olunmamışsa, öğle namazı kılınış olur. Kabul olunmuşsa, en son kazaya kalmış öğle namazına sayılır.

Bundan sonra, iki rek’at vaktin sünneti kılınır. “Niyet ettim Allah rızası için Vaktin sünnetine” niteleyerek niyet edilir. Cum’a sahîh olmadı ise, yerde on rek’at, öğle namazı olur. Bundan sonra, Âyet-el-kürsi ve tesbîhler okunup, duâ edilir.

DETAYLI CUMA NAMAZI KILINIŞI

-Öncelikle “Niyet ettim Allah rızası için Cuma namazının 2 rekat farzını kılmaya. Uydum hazır olan imama.” niteleyerek niyet ederiz. Daha sonra “Allahu Ekber” diye Tekbir getiririz ve namaza başlarız.
Tekbirden sonra elleri bağlarız ve sessizce Sübhaneke okuruz. Sübhaneke’takt sonra tek şey okumayız ve imamı dinleriz.

-İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diye rükuya gideriz. Rüku’bile 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz. Daha sonra “Allahu Ekber” diye secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diye dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.

-“Allahu Ekber” diye secdeden ayağa kalkarız ve ikinci rekata başlarız. Ayağa kalktıktan sonra ellerimizi bağlarız ve hiçbir şey okumadan imamı dinleriz. İmam sureleri bitirdikten sonra “Allahu Ekber” diye rükûya gideriz. Rüku’bile 3 kere “Sübhane Rabbiye’l-Azim” der ve doğruluruz. Doğrulurken “Semi Allahu li-men hamideh”, tam doğrulunca ise “Rabbena leke’l hamd” deriz. Daha sonra “Allahu Ekber” diye secdeye gideriz. Secdede 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘ala” deriz. “Allahu Ekber” diye dizlerimizin üzerinde otururuz. Tekrar “Allahu Ekber” dedikten sonra yine secdeye gideriz ve 3 kere “Sübhane rabbiyel-a ‘la” deriz.

-Secdeden kalkarken “Allahu Ekber” diye Tahiyyata otururuz ve Ettehiyyatü, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena dualarını okuruz. Dualar bittikten sonra imamla beraberce önce yüzümüzü sağa çevirir “Es selamu aleyküm ve rahmet’ullah” der selam veririz. Aynı şekilde sola bile selam verdikten sonra Cuma namazının farzı tamamlanmış olur.

Hayırlı Cumalar, Resimli Cuma mesajları, sözleri 2021!

Cuma günü çekilecek tesbihler, zikirler, esmalar! Cuma günü okunacak dualar ve sureler neler?

Zühr-i Ahir namazı nedir, kaç rekat, nasıl kılınır? Zühr-i Ahir namazının kılınışı!

Cuma namazı için müslümanların nasıl alınır? Cuma namazı abdesti alınışı Diyanet! Abdest alırken okunacak dualar!



Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.