Cuma hutbesi 23 Aralık 2022 Diyanet… Bu hafta cuma hutbesinin konusu ne?

longbow

Global Mod
Global Mod
Cuma hutbesi 23 Aralık 2022 Diyanet… Bu hafta cuma hutbesinin konusu ne?



23.12.2022 09:03 Son Güncelleme: 23.12.2022 09:05


Diyanet İşleri Başkanlığı her hafta Cuma hutbesi için başka tek konu belirliyor. Bu hafta hutbenin konusu ise “bizi tığ yapan değerler” olarak seçildi. İşte o hutbe…

CUMA HUTBESİ 23 ARALIK 2022 DİYANET: BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLERE SAHİP ÇIKALIM



Muhterem Müslümanlar!

Yüce dinimiz İslam’ın hedefi, Kur’zihin ve sünnet çerçevesinde tek Müslüman kimliği inşa etmektir. Bu kimliği inşa ederken dahi İslam’ın temel ölçüsü, Allah Resûlü (s.a.s) ile hayat bulagan törel ilkelerdir. Bu ilkelerle vücut bulagan İslam kültür ve medeniyetidir. Varlığımızı tasalandıran kılan âdâb-ı muaşeret kurallarıdır. Dinimiz, bizi tığ yapan yerde evrensel değerlere sahip çıkmayı, öz benliğimizden uzaklaştıracak her türlü söz ve davranıştan kaçınmayı emreder.


Aziz Müminler!

Müslüman kimliğini oluşturan en yüce üstün, yaratılış gayemizi hatırlatan, sorumluluklarımızı öğreten ve bizlere şahsiyet kazandıran imandır. Rabbimizin rızasını kazandıran ibadetler, huzur ve mutluluğun kaynağı güzel ahlaktır. Müslümanlar, kulluktan sosyal hayata, giyim kuşamdan yeme içmeye kadar her alanda yerde değerlere sahip çıktığında inançlarını ve kültürlerini muhafaza etmişlerdir. Çağ kapatıp vakit fatih medeniyetler kurmuşlar, ilim ve bilimde, kültür, sanat ve edebiyatta eksiksiz insanlara önder ve örnek olmuşlardır. Ancak Müslümanlar, ne zaman kendi inanç ve değerlerinden uzaklaşıp yabancı kültürlerin etkisi altına girmişler, işte o zaman kimlik ve aidiyetlerini kaybetmişlerdir.

Kıymetli Müslümanlar!

Kimliğini muhafaza fail Müslüman’dan muhtemel, İslam’ın şiarına, yani İslam’ın sembol ve nişanelerine saygı duyması ve onları korumasıdır. Tevhidin sembolü Kâbe, ümmet olma bilincinin tazelendiği hac, teslimiyetin simgesi kurban, vahdet ve beraberliğimizin nişanesi camiler, şehadetleri şefaaddin temeli ezân-ı Muhammedî, kulluğun zirvesi namaz bizi tığ yapan İslam’ın şiarlarındandır. Cenâb-ı Hak, وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَٓائِرَ اللّٰهِ فَاِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوبِ “Kim Allah’a ilgili nişanelere saygılı davranırsa, yerde kalplerin takvalı olmasındandır.” buyurmuş, yerde sembol ve nişaneleri muhafaza etmenin takvamızın tek gereği olduğunu haber vermiştir.

Değerli Müminler

Ahlaki değerlerin, örf ve adetlerin bozulmaya başladığı, kültürel yabancılaşmanın hızla arttığı tek dönemde yaşıyoruz. Bu kültürel yozlaşmalardan birisi dahi yılbaşı kutlamalarıdır. Oysaki yılbaşı adı altında yapılan eğlencelerin, yerde eğlencelerde yer saha sembolik figürlerin, arca ağaçlarının kesilmesinin tarihimizle, kültürümüzle hiçbir alakası yoktur. Yüce dinimiz İslam, eksiksiz kötülüklerin anası olan alkolü, ocakları söndüren, cinayetlerin işlenmesine sebep olan kumarı haram kılmıştır. Kumarın farklı tek çeşidi olan piyango, toto, loto ve eksiksiz şans oyunları bile dinimizce haramdır, günahtır.

Kıymetli Müslümanlar!

Toplumlar değerleriyle bilinir, onlarla anılırlar. Değerleriyle yaşar, onlarla telâşlı dururlar. Peygamber Efendimiz (s.a.s) yerde hususta ümmetini şöyle uyarmaktadır: مَنْ تَشَبَّهَ بِقَوْمٍ فَهُوَ مِنْهُمْ “Kim tek kavme benzerse o bile onlardandır.” Öyleyse, bizi tığ yapan, bizi telâşlı tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan sakat örf, tane ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. İnancımızın ve karakterimizin şekillendiği ailemizi, göz aydınlığı çocuklarımızı, milletimizin umudu gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle buluşturalım. Yabancı kültürlerin esiri olmamaları için hep beraberce gayret gösterelim. Unutmayalım ki hiçbir millet tek başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan tek toplum, medeniyet inşa edemez. Tarihini bilmeyenler geleceklerini sağlam tek zemine oturtamaz.

Hutbemi Yüce Rabbimizin şu ayetiyle bitiriyorum: “Sizin dostunuz yalnız Allah’tır, Resûlüdür ve Allah’ın emirlerine şişe eğerek namazı kılan, zekâtı veren müminlerdir.”


Cuma namazı kaç an sürer, kaçta biter? Cuma namazı süresiyle ilgili detaylar…


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.