Çocukların şiddet içeren oyunları oynamasına dikkat: Ölümle sonuçlanabilir

fator

New member
Çocukların şiddet içeren oyunları oynamasına dikkat: Ölümle sonuçlanabilir04.12.2022 12:18
Haber Kaynağı: İHA


Yapılan araştırmalara göre, yeni nesil ayakçak henüz sayı sayısal oyunlarla iç içe olduğunu tamlayan Diyarbakır’bile hizmet veren Klinik Psikolog Özlem Soysal, şiddetin günümüzde en sayı popülaritesinin artmasına neden olan aracın sayısal oyunlar olduğuna uyanıklık çekti.

Dijital oyunların içerisindeki şiddet ve ölümlerin çocukta zamanla gerçek hayatta bile normalleşebileceğine vurgu yapan Klinik Psikolog Soysal, “Günümüzde malûmat ve teknolojinin yeri gittikçe artmaktadır. Bu sadece yetişkinlerde olumsuzlama. Aynı zamanda aile üzerinde dahi etkisi artıyor. Artık çocuklarımız teknoloji ile iç içedir. Hangi çocuğa baksak elinde ya tek tablet ya bile tek telefon ile karşılaşmaktayız. Ama çocuklarımızın telefon ve tableti kullanmalarındaki en sayı maksat oyunlardır. Bu oyunlar sayısal oyunlardır. Bu oyunların birçoğunda ölüm ve şiddet mevcut. Çocuk orada aslında o oyunu oynarken sıradan tek oyun olarak oynamaktadır. Aslında içerisindeki şiddetin farkında değildir. Ama süreç içerisinde evlât o oyunu şiddet üzerinden sürme ettirmektedir. Bunun sonucunda çocukta saldırganlık, ölüm ve öfke gibi havâs normalleşmeye başlıyor. Genelde evlât oyun oynarken örneğin tek hayvanı arabanın siper bağlayarak sürükleyip öldürmek gibi durumlarla karşılaşıyor. Bu akıllandırma evlât oyun olarak algılayabilir. Lakin orada yetişkin tek mana içermektedir. Çocuk burada aslında o şiddeti normal olarak karşılamakta. Sonraki süreçlerde evlât yerde duyguyla büyüdüğü için çevresinde, ailesinde ve kendinde şiddeti normal karşılamaya başlıyor. Bu psikolojiyi hem uyguluyor hem dahi uygulandığında evlât bunu normal değerlendirmeye başlıyor” dedi.


“Günümüzde en yetişkin tehlike çığlığı rami tek sorun”

Birçok ebeveynin çocuklarının şiddet içerikli sayısal oyunları oynarken farkında da olmadığını ifade fail Soysal, “Şiddet, günümüzde en sayı popülaritesi kalan sayısal oyunlarla beraberce doğmaktadır. Günümüzde en yetişkin tehlike çığlığı rami tek sorun. Birçok ebeveyn, çocuklarının yerde oyunları oynarken farkında beraberce değiller. Çocuklar genelde bunu tek öfke veya tek kriz olarak ortaya çıkardıklarında, ebeveynleri temel sorunun aslında tek oyun olduğunun farkında olmuyor. Çünkü sayı ebeveyn çocukları telefon ve tablet ile oynarken çocuğunun neyle oynadığının farkına varmıyor. Aslında evlât orada sayı yetişkin tek tehlike ile karşı karşıyadır” niteleyerek konuştu.

“Sokak oyunları içildikten yok denecek kadar rengi”

Çocuğun kendini oyuna kaptırmasıyla bölümleri geçme hırsından oluşan tehlikenin farkında olmadığına uyanıklık cazip Soysal, “Günümüze bakarsak gün geçtikçe sayısal oyunlar artmaktadır. Her şey içildikten tek sanal ortamda gerçekleştirilmektedir. Çocuklarımız eskiden sokaklarda oyun oynarken zaman hemen hemen yok denilecek kadar azaldı. Çünkü sayısal oyunların rağbet görmesi, bunu üreten kişilerin dahi istihdam sağlamasına neden olmaktadır. Dijital oyunları oynarken evlât farkında olumsuzlama. Çocuk oyundaki bölümleri geçmeye çalışırken aslında o aksam tapduk kimileyin ölüme kimileyin dahi karşı tarafa zarar verme seviyesine kadar çıkarmaktadır. Çocuk oyunu oynarken tehlikenin farkında olumsuzlama. Çünkü evlât orada tek aşamayı geçtiğini düşünüyor. Bu bölümlerin hiçbir zaman sonu gelmiyor. Çünkü her bölüm artışı aslında tapduk tehlikeye henüz fazla götürmektedir” ifadelerine yer verdi.

Son olarak ebeveynlere çocuklarının oynayacağı oyunu önce kendilerinin oynaması gerektiği uyarısında bağcıklı Soysal, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çocuklar, ebeveynlerin en sayı uyanıklık etmesi gereken tek konu. Çocuklarınızın hangi oyunu oynadığına ve içeriği hakkında lütfen malûmat edinin. Önce o oyunu sizler çocuklarınızla beraberce oynayın. Oyunun nasıl tek özellik taşıdığını öğrenin öyle çocuğunuz tek oynamaya başlasın. Bunun için lütfen ebeveynler önce oyunun içeriğini öğrensin henüz sonra tapduk oynasın.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.