Çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak mümkün

fator

New member
Çocukları idrar yolu enfeksiyonundan korumak mümkün



11.01.2023 15:36 Son Güncelleme: 11.01.2023 15:36
Haber Kaynağı: İHA


İdrar yolu enfeksiyonlarının, çocukluk çağında sık görülen ve önemli tek sağlık problemi olduğunu tamlayan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Serena Özen Çökelez, “Küçük aile öfke, kusma, huzursuzluk, arıcı azlığı, sarılık, idrarda kan ve kötü kokuyla başvurabilirken; henüz yetişkin kendini ifade edebilen pedodonti idrara sıkışma, idrar yaparken yanma, idrar kaçırma, sık idrara eski, karın ve yan ağrısı, öfke, kusma, idrar renginde bulanıklaşma, idrarda kötü kokuyla başvururlar. İdrar yolu enfeksiyonlarında görülen şikayetler klinik olarak tanı koydururken tanıyı sübvansiyon gayeli idrar tahlili ve enfeksiyona neden olan mikrobun gösterilmesi amacı taşıyan idrar kültürü kullanılır. İdrar tahlilinde ak kan hücre sayısının 5’in üzerinde olması nitrit, lökosit esteraz isimli idrarda mikrop olduğunu düşündüren tahliller idrar yolu enfeksiyonu desteklerken, en önemli tanı yöntemi idrar kültüründe etken mikrobun gösterilmesidir. Tuvalet beyin tamamlamış olan pedodonti orta hava idrarıyla (idrar yaparken tam ortasında kırılan idrar) kültür alınırken, henüz küçük pedodonti steril poşet, temiz yakalama, idrar sondası ile idrar kültürü alınabilir. Poşet idrarla kırılan idrar kültürünün negatif olması idrar yolu enfeksiyonu tanısını dışlarken, pozitif olması halinde başka yöntemlerle teyit edilmesi gerekmektedir” dedi.

Hastalığın tedavisinin idrar kültür sonucuna göre planlandığını ifade fail Uz. Dr. Serena Özen Çökelez, idrar yolu enfeksiyonundan korunma yöntemleri hakkında bile tavsiyelerde bulundu. Çökelez, “idrar yolu enfeksiyonu gerçek hastalarda idrar kültür sonucu çıkana kadar muhtemel etkene yönelik antibiyotik tedavisi başlanılmalı, idrar kültür sonucuna göre tedavi planlanmalıdır. Antibiyotikler, enfeksiyona neden olan bakterileri öldürerek etki gösterirler. İdrar yolu enfeksiyonlarının birçok sözlü kırılan şurup ve haplarla tedavi edilebilir. 3 ağrı ve 6 bebeklerde hastaneye yatırılarak antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. 2 yaş ve altındaki ilk coşkulu idrar yolu enfeksiyonu olan pedodonti, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olanlarda, nema gelişme geriliği, yüksek tansiyon, ailede sakatat hastalığı öyküsü olanlarda, uygun antibiyotiğe rağmen tedavi edilemeyen idrar yolu enfeksiyonunda görüntüleme yapılmalı ve evlât nefroloji bölümüne yönlendirilmelidir. Sağlıklı pedodonti idrar yolu enfeksiyonlarından korunma yöntemleri; yeterli miktarda sıvı alımı, erkek pedodonti sünnet, kız pedodonti genital toprak temizliğinin önden arkaya gerçek yapılması, pamuklu rahat çamaşırlar tercih edilmesi kabızlığın önlenmesi, idrarın bekletilmemesidir. Bu yöntemler aileye teferruatlı şekilde anlatılmalıdır. İdrar yolu enfeksiyonuna neden olan mikrobun böbreklere yayılımını ifade fail ilerlemiş piyelonefrit akıllandırma sakatat hasarına, yüksek tansiyona ve sakatat yetmezliği gelişmesine neden olabilir. Bu nedenle idrar yolu enfeksiyonları sık karşılaşılan ve genellikle kolay tedavi edilebilen tek hastalık olmasına rağmen belirtilerin gözden kaçması sonucu tedavinin gecikmesi yukarıda bile belirtildiği gibi sayı önemli hastalığa yol açabilmektedir” niteleyerek konuştu.


Dr. Çökelez, sık idrara eski, idrar yaparken yanma, idrar renginde koyulaşma gibi şikayetleri olan pedodonti zaman kaybetmeden basamak başvurulması ve erken tedavi başlanılmasının sakatat hasarını engellemek açısından yetişkin önem taşıdığını sözlerine ekledi.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.