Çocuk hastalıkları için en kritik ay: Eylül ayı!

fator

New member
Çocuk hastalıkları için en kritik ay: Eylül ayı!Eylül ayıyla beraberce mevsim geçişlerinin başlaması ve okulların açılmasıyla evlât hastalıklarında kritik ağrı eylül ertesi olarak belirtiliyor. Son yıllarda korona virüs, influenza denilen virüsler, nezle virüsleri, hâlihazırda fazlaca görülen el, ayak hastalıkları gibi virüsler, suçiçeği, kızamık gibi hastalıkların hepsi virüs hastalıkları. Bunların hedef kitlesi ise aile. Çünkü hem ayakçak muafiyet sistemleri yeterince gelişmemiş merkezde hem dahi aile toplu yaşamaya yetişkinlerden henüz fazla müsait. Çünkü kreşe, anaokuluna, ilkokula, parka, bahçeye gidiyorlar. Birinin hasta olması söylemek diğerlerinin dahi yüzde 80-90 oranında 3-5 gün içinde hasta olması anlamına geliyor. Bu nedenle uzmanlar evlât hastalıkları için en kritik ayın eylül olduğunu belirtiyor.

Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakan Onur, Eylül ayıyla beraberce mevsim geçişlerinin başlaması ve okulların açılmasıyla evlât hastalıklarında kritik ağrı olduğunu belirterek uyarılardı bulundu. Sıcak havaların düşmeye gerçek gitmesi ve okulların açılmasıyla beraberce ayakçak sık hastalandığı tek döneme girdik.


Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Hakan Onur, iki yıldır çevre üzerinde apaçık tek etki oluşturan Covid-19 salgınıyla beraberce içildikten herkesin virüsler ve enfeksiyon hastalıkları konusunda rengi ya bile sayı rastlantı sahip olduğunu söyledi. Dr. Onur, özelikle hijyenin, izolasyonun ne kadar önemli olduğu konusunda kapanmayla beraberce hastalıklarda, özelikle evlât hastalıklarında apaçık tek azalmanın Covid-19 döneminde görüldüğünü hatırlattı.

Dr. Onur, geçen yılla beraberce kapatmaların içildikten kalmaması, kreşlerin, anaokulların, ilk ve orta öğretim eğitiminin başlamasıyla beraberce özelikle 1-4 yaş arasındaki çocuklardan başlamak üzere ortaokul çağının sonuna kadar, 13-14 yaşlarındaki pedodonti apaçık haslıklarda, özelikle viral hastalıklarda artım gördüklerini anımsattı.

“Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şayet tek evlât 1-4 yaş arasında ve evde ise yılda 6-8 kez, yerde evlât şayet kreşe veya anaokuluna gitmeye başladıysa yerde sayıları birer, ikişer kat artırarak hasta olma hakkına sahip. Dr. Onur, yerde ateşlenmelerin hepsi gerçekten kötüye işaret midir? Tabii ki değildir. Çünkü çocukluk çağındaki enfeksiyon yüzde 80’ni virüslerdir” debba. Son yıllarda korona virüs, influenza denilen virüsler, nezle virüsleri, hâlihazırda fazlaca görülen el, ayak hastalıkları gibi virüsler, suçiçeği, kızamık gibi bunların hepsi virüs hastalıklarıdır” tekbencilik Dr. Onur, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunların hedef kitlesi çocuklardır. Neden çocuklardır? Birincisi henüz muafiyet sistemleri tam gelişmemiş varlıklardır. İkincisi, toplu yaşamaya babalarımız henüz fazla müsaitler. Çünkü kreşe, anaokuluna, ilkokula, parka, bahçeye gidiyorlar. Bunlardan tek kişinin hasta olması söylemek diğerlerinin dahi yüzde 80-90 3-5 gün içinde hasta olması demektir. Bu anlamda Eylül ertesi bizim için sayı kritik tek aydır. Çünkü Eylül ayıyla beraberce mevsim değişmeye başlar. Yazdan sonbahara geçeriz ve ani gündüz-gece farklılıkları ve virüslerin en sevdiği şeylerdir. Aşırı sıcakta sayı yaşamazlar, onun için Türkiye’dahi Doğu, Güneydoğu gibi bölgelerde yazın pek hastalık görmeyiz.”

Dr. Onur, “Ancak Eylül ayıyla beraberce tek mevsimin değişmesi, iki özelikle kreş ve anaokullarının, okulların başlamasıyla beraberce özel okullarda 20-25 öğrencinin, mevki okullarında 40-50 öğrencinin tek araya gelmesi, birinin burnunun akması yüzde 50-60’ına etki etmesi beklediğimiz tek hâl. Eylül ertesi gibi 6 aydan yetişkin her çocuğa grip aşısı yapılabilir” ifadelerinde bulundu.

Genellikle virüs hastalıkların, tedavisi olmayan hastalıklar olduğunu ifade fail Dr. Onur, sözlerini şöyle tamamladı:

“Elimizde sayı fazla özel ilaçlarımız yok. Yavaş yavaş üretilmeye mobilya, özelikle taharri ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarıyla koronavirüs için, influenza için sözlü verilen ilaçlar oluşturmakla beraberce yine yerde hastalıkların yüzde 95-97 civarında herhangi tek ilaç verilerek tedavi edemiyoruz.

Özelikle hasta çocuğun yemesini beklemeyelim, içmesini bekleyelim. Onun için ne kadar sayı sıvı alırsa o kadar iyi. Hastalıklarla evlât muafiyet geliştirir. Hasta olmadan tek insanın bağışıklığını sağlaması sayı mümkün değildir.

Çocukluk döneminde 5 yaşında kadar sık hastalanan tek evlât 6-7 yaşından sonra okula başladığı zaman henüz rengi hasta olur.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.