Caster Semenya: “Ben de bir kadınım ve her kadın gibi vajinam var”

fator

New member
BBC röportajı
Koşucu Semenya: “Ben de kadınım ve her kadın gibi vajinam var”





Caster Semenya, Avustralya’daki İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’nda 800 metreyi kazandıktan sonra 2018’de Güney Afrika bayrağıyla şeref turu koştu

© Saeed Khan / AFP


Güney Afrika Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya’nın, yüksek testosteron seviyesi nedeniyle artık geçit töreninde 800 metrenin üzerinde koşmasına izin verilmiyor. Bu durum mahkemeleri endişelendirmeye devam ediyor. Olimpiyat şampiyonu bir röportajda artık çok açık.





Olimpiyat şampiyonu Caster Semenya, Dünya Atletizm Birliği’nin testosteron kurallarına karşı verdiği mücadelede pes etmek istemiyor. İngiliz BBC’ye verdiği röportajda kendisiyle barışık olduğunu vurguladı. 32 yaşındaki Güney Afrikalı, “Bence eğer kadınsanız, kadınsınız. Ne tür farklılıklarınız olursa olsun” dedi. Hayatını yaşamak ve düşündüğü şey için savaşmak istiyor. Semenya, “Kadın olduğumu biliyorum” diye vurguladı. Sadece beraberinde geleni kabul ediyor.


Semenya, Cinsel Gelişim Farklılıkları (DSD) ile doğmuştur ve bu nedenle çok yüksek, doğal bir testosteron düzeyine sahiptir. World Artletics’e göre bu durum rekabeti bozuyor. Bu nedenle dünya derneği, 2018 yılından bu yana DSD’li kadınları 400, 800 ve 1500 metre yarışlarından hariç tutuyor. Testosteron seviyelerini yapay olarak düşürmeleri halinde yarışlara katılmalarına izin veriliyor.



2012 ve 2016 yıllarının 800 metre Olimpiyat şampiyonu, bu nedenle kendisine karşı ayrımcılık yapıldığını düşünüyor. İndirimi reddediyor. Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi (Cas) ve İsviçre Federal Mahkemesi nezdinde açılan başarısız davaların ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yaz aylarında 4:3 oyla Semenya lehine karar vermişti. Mahkeme Pazartesi günü davanın Büyük Daire’ye gönderileceğini duyurdu. İsviçre buna ilişkin bir başvuruda bulunmuştu.


Caster Semenya: Tıbbi terimler umurumda değil




Semenya, röportajda 5 yaşından beri farklı olduğunu bildiğini ifade etti. Üç kez dünya şampiyonu olan otobiyografisindeki bilgilere göre, “Tıbbi terimler ya da bana ne söyledikleri umurumda değil. (…) Bu beni daha az kadın yapmaz” diye vurguladı. rahim veya fallop tüpü yoktur. Saklayacak hiçbir şeyi yok. Semenya, “Ben bir kadınım ve her kadın gibi vajinam var” diye vurguladı.


Onunla ilgili tartışma Berlin’deki 2009 Dünya Şampiyonası’nda başladı ve ardından cinsiyet testine tabi tutulmak zorunda kaldı. Semenya röportajda kadınların da söz sahibi olması için mücadele ettiğini söyledi. Spor federasyonları sporcuların çıkarları doğrultusunda hareket ettiklerini söylüyorlarsa bunu yapmalılar. Dünya Atletizm Federasyonu şu ana kadar kurallarını değiştirmeyi reddetti. Semenya bu nedenle 5000 metreye geçti, ancak daha uzun mesafelerde 800 metrenin üzerindeki başarılarını geliştiremedi.


bu
DPA

#Konular