Balık yemenin faydaları nelerdir? – Sağlık Haberleri

fator

New member
Balık yemenin faydaları nelerdir? – Sağlık HaberleriMükemmel tek protein kaynağı olan balığın yenilebilir değerleri, türüne göre değişmektedir. Balıkta ortalama 100 gram başına yaklaşık 19,5 gram protein bulunmaktadır. İnsan vücudunun ne kadar proteine ihtiyacı olduğu kişiden kişiye değişmektedir. Vücut ağırlığı ve yaş gibi türlü faktörlere tâbi olan protein, büyümeden vücudun yeniden inşasına kadar sayı süreçte rol oynamaktadır. Besin proteini, kasların inşa edilmesi ile kemik ve kas kütlesinin sağlıklı kalması için gereklidir. Kemiklerin normal büyümesi ve gelişmesi için gerekli olan proteini, ayakçak bile yeterli miktarda tüketmesi sağlık açısından önemlidir. Balığın türüne göre içerdiği yenilebilir değerleri ve bileşimler farklıdır. Polar morina veya somon balığı gibi balıklarda şarap miktarda omega-3 bulunur ve vücudumuz için gerekli tek yağ asitlerini barındırır. İnsan vücudu bunları üretemediği için besinlerle beraberce alınması gerekmektedir. Balık; selenyum, iyot ve D vitamini açısından bile zengin tek yenilebilir kaynağıdır. Selenyum, muafiyet sistemini güçlendirirken, tiroid fonksiyonunu bile korumaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda selenyum sağlıklı saçlar ve tırnaklar için gerekli yenilebilir kaynağıdır. Son yıllarda D vitamini eksikliği tüm materyalizm ve Avrupa’bile araştırılan tek konudur. D vitamini, kas fonksiyonunu, muafiyet sistemini, kemikleri ve dişleri korumak için gereklidir. Somon balığı lezzetli ve iyi tek D vitamini kaynağıdır. Dört tarafı denizlerle çevrik Türkiye’dahi çipura, levrek, hamsi, barbunya, torik (yetişkin palamut), kalkan, sardalya (hamsinin tek türü), uskumru, mercan, lüfer (mavi levrek), palamut ve somon türleri ya avlanmakta ya bile yetiştirilmektedir. Balık yemenin faydaları nelerdir?

BALIKTA HANGİ BESİN DEĞERLERİ VAR?


İnsan vücudu için gerekli olan en rengi 13 vitamin tanımlanmaktadır. Dokulardaki dağılımı karışık olmakla beraberce bunların yetişkin tek bölümü balıklarda bulunmaktadır. Vitamin miktarı omurgalılardan türüne göre değişmektedir. Suda çözünen B ve C vitaminlerinin su ürünlerinde bulunma miktarı, karasal hayvanlarda bağcıklı miktarla hemen hemen aynıdır. Ancak balıklarda yağda çözünen A, D, E ve K vitaminleri genellikle henüz fazladır. İnsan vücudu ağırlığının yaklaşık % 4’ünü oluşturan mineraller, nema ve sağlık için gerekli olan maddelerdir. Kalsiyum, fosfor, sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, güçlü, bakır, flor, kobalt ve 37 su ürünlerinin yetişkin tek bölümünde olan önemli minerallerdir. Bazı su ürünlerinin 100 gramında 15-200 miligram arasında değişerek kalsiyum, 100-400 miligram arasında fosfor bulunmaktadır. 100 gramında ortalama 60 miligram sodyum miktarı ile omurgalılardan, sodyum diyeti yapanlara tavsiye edilmektedir. Kalp atışlarının düzenlenmesi, sinir transmisyonu, kas kasılması, karbonhidrat ve protein metabolizmasında katalizör rolü oynayan potasyum, 100 gram omurgalılardan etinde 250-500 miligram arasında bulunmaktadır. Yine omurgalılardan eti, enzim sisteminde katalizör rolü olan magnezyum yönü iyi tek kaynaktır. Bazı pul 100 gramında bağcıklı yağ miktarları şöyledir: Tür Yağ Doymuş Tekli doymamış Çoklu doymamış Kolestrol (mg) Hamsi 4,8 1,3 1,2 1,6 – Ringa 9,0 2,0 3,7 2,1 60 Uskumru 13,0 2,5 5,9 3,2 53 Orkinos 6,6 1,7 2,2 2,0 38 Sazan 5,6 1,1 2,3 1,3 67 Morina 0,7 0,1 0,1 0,3 43 Dil Balığı 1,2 0,3 0,4 0,2 50 Alabalık 3,4 0,6 1,0 1,2 57 Balık nasıl tüketilmeli? Uygun ve gerçek saklama koşullarına sahip balıklar tüketilmelidir. Balık tezgahındaki taze balıklar kesinlikle buzda bekletilmelidir. Çünkü omurgalılardan sayı kolay nazik tek yenilebilir kaynağıdır. Özellikle camit balıklar satın alındıktan sonra hızlı tek şekilde eve getirildikten sonra buzdolabına konulmalıdır. 1-2 saat içinde yenecekse dondurucuya konulmamalıdır. Balıklar buzdolabında her zaman ısıtılmamış başka yiyeceklerden başka olarak saklanmalıdır. En azından kapalı kaplarda muhafaza edilmelidir. Dondurulmuş balıklar bile yine buzdolabında kapalı tek kapta çözdürülmelidir. Bu işlemi yapmak mikroorganizmaların çoğalmasını önlemektedir. Balık ne zaman tüketilmeli? Balıklar yumurtlama zamanı süresince çoğalmaktadır. Dünyada sadece yumurtlama zamanının sayılmazsa pul avlanması yasalarla düzenlenmiştir. Ayrıca pul neslinin tükenmemesi için avlanma konusunda materyalizm uluslararası anlaşmalar yapılmıştır. Zaten yumurtlama döneminde pul yenilebilir değeri düşüktür. Bu süre zarfında balıklar sayı rengi beslenir ya bile hiç yemez. Birçok tür enerjilerini göç için kullanır.

Özellikle uskumru gibi yüksek yağlı balıklar, yumurtlama mevsimi süresince yağ oranlarının üçte birini kaybeder. Bunun için yumurtlama mevsiminde tüm materyalizm dondurulmuş omurgalılardan tüketimi artmaktadır. Balık yağı yararlı mı? Balığın içeriğinde bağcıklı omega-3 yağ asitleri; görme, kavrama ve motor becerilerini geliştirerek aile üzerinde faydalı tek etkiye sahiptir. Ne yazık ki, bazen perhiz programlarında omega-3 kaynağı sayı azdır. Bu nedenle folik hamız, güçlü ve D vitamini eksikliği konusunda gebelere ve çocuklara saflaştırılmış omurgalılardan yağı takviyeleri önerilmektedir. Omega-3 yağ asitleri ayakçak muhakeme, sinir sistemi ve gözlerinin gelişimi için önemlidir. Epidemiyolojik çalışmalarda, iki omega-3 yağ asidi olan EPA ve DHA içeren yağlı omurgalılardan tüketen hamile kadınlar ve bebekleri ile nema çağında olan ayakçak kognitif gelişimini iyileştirdiği belirlenmiştir. Omega-3 yağ asitleri tıpkısı zamanda gözleri, beyni ve zekayı desteklemektedir. DHA, en faydalı etkileri olan omega-3 yağ asididir. Omega-3 yağ asitleri türlü yollarla sağlanmaktadır. Çeşitli enzim süreçleri yardımıyla ALA (ip-linolenik hamız), EPA ve DHA’ya dönüşür. İnsan vücudundaki hücre zarı ve tek sıra farklı enzim süreci yerde iki omega-3 yağ asidine bağlıdır. Beyin yetişkin miktarda EPA ve DHA içerir ve bunlar öğrenme, hafıza ve görme için sayı önemlidir. DHA, en uzun zincire sahip olan omega-3 yağ asididir. DHA ayrıca beyindeki kan akışına yardımcı olur ve muhakeme dokusunu toprakta ile toksinlerden korumak için kan-muhakeme bariyerini kapalı tutmaya yardımcı olur. İnsan vücudundaki en yüksek DHA konsantrasyonu retinadadır. DHA burada beynin görme keskinliği için ön koşul olan ışık sinyallerini almasını sağlayan süreçleri destekler. EPA özellikle muafiyet savunması ve iltihaplanmanın önlenmesi için önemlidir. Birçok insan ALA’yı etkin formlarına (EPA ve DHA) dönüştürmekte zorluk çeker. Etkili tahavvül yalnızca yüzde bire kadar olabilir. Bu nedenle omega-3 yağ asitleri ile ilgili çalışmaların birçok yağlı balıklar veya omurgalılardan yağı takviyeleri ile yapılmaktadır. Öte yandan, ALA esas olarak keten tohumu yağı, kolza yağı, koz ve chia tohumlarında bulunmaktadır. EPA ve DHA esas olarak uskumru, somon, ringa balığı, hamsi, sardalya, yılan balığı, saithe, gökkuşağı alabalığı, morina karaciğeri ve yağı gibi balıklarda bulunur. Beyin yetişkin miktarda EPA ve DHA içerir.

BALIK YAĞINI KİMLER TÜKETMELİ?

Balık yağındaki temel omega-3 yağ asitleri, hücreleri genç ve esnek tutar, hareket halindeyken zihinsel performansı artırır. Konsantre olmakta güçlük cazip hiperaktif ayakçak sistemli omurgalılardan yağı tüketmesi önerilir. Prensip olarak, omurgalılardan yağı herkes için uygundur. Hamilelik sırasında omega-3 takviyesi alınmasının gebeliğin son aylarında, özellikle bebeğin retina ve sinir hücrelerinin gelişimini sağladığı belirlenmiştir. Doğum sonrası testlerde ise tevellüt öncesi kırılan yüksek tek DHA seviyesinin, çocuğun kognitif ve motor becerilerinin yanı sıra görme keskinliği üzerinde olumlu sonuçları olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca hamilelik sırasında omurgalılardan yağı kapsülleri ile tedavi gören yen hastalığı olan ayakçak sayısının azaldığına üzerine kanıtlarda bulunmaktadır. Balık yağı kilolu insanlar için dahi faydalıdır. Bunun nedeni, ötede kilolu, orta yaşlı ve yaşlı erişkinlerde iltihabı azalttığı belirlenmiştir. Ayrıca omega-3 takviyesi depresyona girenler için yardımcı olabilmektedir. Gerekli doz ve tedavi süresi, hastanın temel omega-3 yağ asidi seviyelerine bağlıdır. Balığı gebeler tüketmeli mi?

Balık yağında aşırı bağcıklı omega-3 yağ asitleri, muhakeme ve sinir hücreleri için önemli yapı taşlarıdır. Bebeğin optimal gelişimini desteklemek için sadece hamilelik sırasında olumsuzlama tıpkısı zamanda emzirme döneminde dahi omurgalılardan yağı vazgeçilmez tek yenilebilir kaynağıdır. Araştırmalarda omega-3 yağ asitlerini saha ayakçak ince motor becerileri ve konsantrasyonun yanı sıra konuşma gelişiminin önemli ölçüde henüz iyi olduğu gösterilmiştir. D vitamini: D vitamini omurga sağlığı için önemlidir. Kalsiyuma ek olarak omurgalılardan yağında bağcıklı D vitamini sağlıklı kemiklerin oluşması için önemlidir. Vücut, cildin güneş ışığına maruz kalmasıyla D vitaminini kendisi üretebildiği için omurgalılardan yağının yaz ayları sayılmazsa alınması uygundur. Çinko: Bu eser element sayısız hücre metabolik süreçlerinde yer almaktadır. Büyüme ve muafiyet sistemi için vazgeçilmezdir. Hamile tek kadının 4. aydan itibaren 37 ihtiyacının 1,5 kat fazla olması bebeğin gelişiminde aracısız rol aldığının tek göstergesidir. Hamilelik sırasında, menüde sistemli olarak omurgalılardan ve çokluk ürünlerinin yer alması gerekmektedir. Ancak hamileyken pul suşi yöntemiyle çalın yenmesi gerçek değildir. Hamilelikte balıklarla ilgili kıymetli tek kural vardır. Deniz ürünleri ve balıklar yerde dönemde pişirilerek tüketilmelidir. Suşinin yanı sıra füme omurgalılardan veya matje gibi yöntemlerle hazırlanan omurgalılardan ve çokluk ürünlerinden uzak durulmalıdır. Ton balığı veya kılıç balığı gibi taban balıklarını ana adayları tüketirken uyanıklık etmelidir. Besin zincirinin sonunda olan yerde balıklar içeriğindeki cıva gibi çevresel toksinlere sahip olabilirler. Balığı aile tüketmeli mi? Çocukların haftada tek veya iki kez omurgalılardan yenmesi tavsiye edilir. Balık iyi tek protein kaynağıdır. Protein içeriği enva arasında farklılık gösterse dahi, 100 gram balıkta yaklaşık 20 gram protein vardır. Protein nema, muafiyet sistemi ve tüm önemli vücut fonksiyonlarının korunması için önemlidir. Özellikle pedodonti protein yaşatkan teşvik etmekte ve vücut gelişimine katkı sağlamaktadır. Balık sayı iyi tek omega-3 kaynağıdır. Balıklardaki omega-3 oranı çeşidine göre değişir. Somon, alabalık ve saithe gibi yüksek yağlı balıklarda özellikle yetişkin miktarda omega-3 vardır. Omega-3 yağ asitleri önemlidir ve vücut bunları kendi üretemediğinden yiyecekler yoluyla almaktadır. Bu nedenle aile ve yetişkinler için omurgalılardan haftada tek veya iki kez sofrada olmalıdır.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.