Avustralya Açık: “Tren ezildi”: Lucky Lys'e ders

fator

New member
Avustralya Açık
Trenin altında ezilmek: Şanslı Lys'e ders

Mevcut bağlantıyı kopyala

Kariyerinin şu ana kadarki en büyük maçında Eva Lys'in sınırları açıkça ortaya çıkıyor. En iyi rakip Iga Swiatek en az bir beden büyük. Avustralya Açık hâlâ büyük bir başarı.

Filede ezici rakibiyle kısa bir sohbetin ardından Eva Lys seyircilere son bir kez el salladı ve Rod Laver Arena'dan gülümseyerek ve başını dik tutarak ayrıldı. Hayatının şu ana kadarki en büyük maçında tenisçi bir ders aldı ama eğlencesini kaybetmedi. Avustralya Açık'ta son 16'ya ulaşan ilk şanslı kadın mağlup, umduğu heyecan olmasa bile kendini kazanan gibi hissetmeyi başardı.

Melbourne'deki masalsı yolculuk, Polonya'nın dünya iki numarası Iga Swiatek'e karşı 0:6 ve 1:6'lık skorların ardından sona erdi. Sadece 59 dakika sonra Swiatek eşitsiz düelloyu sonlandırdı. Lys, “Bana tren gibi çarptı” dedi: “Kesinlikle eğlendim ama sonuçtan hiç keyif almadım.”

Dünya sıralamasında 128. Turnuva yine de büyük bir başarıydı. Hamburger elemelerde başarısız oldu ve ilk maçına sadece 15 dakika kala yedek olarak ana tabloya girebildi. Orada aldığı üç zaferle sansasyon yarattı ve ona “Şanslı Lys” lakabı verildi.

Zverev de heyecanlı

Lys, bunun kariyerinin “en iyi haftası” olduğunu söyledi: “Bazen ikinci bir şansa ihtiyacın olur.” Milli antrenör Torben Beltz, dünya sıralamasında ikinci olan Alexander Zverev'i de heyecanlandıran “küçük bir Cinderella hikayesinden” bahsetti: “Umarım bunu yanına alır ve bir sonraki turnuvalarda bu şekilde oynamaya devam edebilir ve bu bir bir haftalık bir şey.”

Başarı Lys'in sıralamada ve hesapta karşılığını alıyor. Turnuvanın ardından dünya sıralamasında ilk 100'e girme garantisinin yanı sıra 252.000 avroluk para ödülü de garanti ediliyor.

Güçlü başlangıç, sonra şans yok

Melbourne Park'taki en büyük arenada prime time performansıydı. Aşırı yabancı, “Maçtan önce gerçekten gergindim” diye itiraf etti. Çeyrek finalist Zverev de oyundan uzak olduğu günde Lys'e şu tavsiyede bulundu: “Bundan keyif almalı.”

Ve Lys'in ilk başta yaptığı da buydu. İlk rövanş maçında iki mola şansı yarattı; bu, eski ABD Açık galibi Emma Raducanu'nun Swiatek'e karşı önceki maçın tamamında elde ettiğinden daha fazlaydı. Ancak Polonyalı kendini çabuk toparladı ve mitinglere hakim oldu.

“Şanslı kaybeden hissi” ile hücum etmek isteyen Lys için tempo genellikle çok yüksekti. Bu yüzden sahada güçlü şutlarını kullanma fırsatı neredeyse hiç olmadı. İkinci sette maç 1:3 kazanıldığında, normalde sessiz olan Rod Laver Arena'da büyük bir kutlama yaşandı.

Otoimmün hastalık kontrol altında

Lys, Melbourne'deki harika günleri asla unutmayacak. Eurosport'tan anne Maria, bunun aslında bir peri masalı gibi geldiğini söyledi. Kızı hem saha içinde hem de saha dışında çok olgunlaştı: “Bana çok daha yetişkin ve rahat görünüyor.”

Geçmişte Lys, bir ilerlemenin eşiğindeyken sık sık tökezliyordu. Bu arada “mutlak baş kişi” (Lys hakkında Lys) sakin olmayı öğrenmiştir. Bu aynı zamanda geçen yıl kamuoyuna duyurduğu romatizmal otoimmün hastalığıyla mücadele için de geçerli. “Vücuduma iyi bakmalıyım, iyi beslenmeliyim, iyi dinlenmeliyim.”

Gevşeme de tam kafaya göredir. Lys, kendisi ve ailesi için iki kez yeniden rezervasyon yaptırmak zorunda kaldığı eve dönüş uçuşuna, son 16 turundaki derse rağmen gerçek bir mutluluk duygusuyla başlayabilir.

dpa