Adaptasyon Nedir, Neden Olur? Adaptasyon Örnekleri Nelerdir?

longbow

Global Mod
Global Mod
Adaptasyon Nedir, Neden Olur? Adaptasyon Örnekleri Nelerdir?



Adaptasyon Nedir?

Adaptasyon kelimesi, canlıların ilk kez karşılaştıkları ya bile yer değiştirdikleri tek ortama uyum gösterme gayretini anlatır. Genellikle dahi hayvan türlerinin ortama uyum sürecini inandırmak için kullanılan tek kelimedir. Yeni doğma olan ya bile durduğu ortamdan bile ayrılan biliş ekosistemle olan mücadelesine yer verilir. Türk Dil Kurumuna göre ise, uyma kelimesi uyarlama şeklinde tanımlanıyor.

Adaptasyon Neden Olur?

Canlıların muayyen başlı ortam koşullarında üreme ve yaşama şanslarını arttıran ahval, fiziksel yapılar gibi kalıtsal özelliklere sahip olmalarına ise, uyma (çevreye uyum) denir. Canlılar arıcı, tahaffuz, avlanma, üreme ve düşmanlarından korunma gibi yaşamsal faaliyetlerini her zaman sürdürebilmek için bulundukları ortama uyma gösterirler.


Çevre değişmeye başladığı zaman (muhit, sürekli değişir; ama bazen zamanlarda başka zamanlara göre henüz ansızın ve hızlı tek şekilde değişir). Bu popülasyon içinde var olan (henüz önceden evrimin tenevvü mekanizmaları ile yaratılmış olan) tenevvü ve varyasyon, elenmeye ve seçilmeye başlar.

Seçilenler ise, değişerek yerde ortama henüz uyumlu, yani henüz avantajlı özellikleri olanlardır. Elenenler ise, değişerek ortama henüz rengi uyumlu, yani dezavantajlı bazen özellikleri olanlardır. Seçilenler, gelecek nesillere kendilerini avantajlı yapan özellikleri tanımlayan genleri ise henüz sayı aktarırlar. Çünkü yerde avantajları sayesinde, dezavantajlı olanlara göre sayı henüz kolay hayatta kalır.

Aynı zamanda henüz sayı ürerler. Elenenler ise, gelecek nesillere kendilerini dezavantajlı yapan özellikleri tanımlayan genleri sayı henüz rengi aktarırlar. Çünkü dezavantajları nedeni ile avantajlı olanlara göre sayı henüz zor hayatta kalır. Aynı zamanda bile henüz rengi ürerler ya bile hiç hayatta kalamaz ve hiç üreyemezler.

Adaptasyon Örnekleri Nelerdir?

Martı, Laridae familyasının üyesi olan martılar, etçil hayvanlardır. Ama kalıtsal özelliklerini dahi muhit şartlarına göre muhavvil yerde canlılar ise, zaman içinde simit vb. gıdalarla bile beslenir.

Bukalemun, durduğu ortama göre renk değiştirerek herhangi tek tehdit hissettiğinde kendini korur.

Deniz kaplumbağasının, kara kaplumbağasından en önemli farklı olarak yüzebilmeleri için ayaklarının palet şeklinde olmasıdır.

Yunuslar, vücutlarında yağ korunmak fiyat.




Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.