Açısal Momentum Nedir, Nasıl Hesaplanır? Açısal Momentum Formulü Nedir?

longbow

Global Mod
Global Mod
Açısal Momentum Nedir, Nasıl Hesaplanır? Açısal Momentum Formulü Nedir? Açısal Momentum Nedir?

Bir cismin avdet hareketine sürme etmesine zaviyevî momentum adı verilir. Bu ifade cismin kütlesine, hızına ve şekline göre değişmektedir. Açısal momentum vektör birimi olmaktadır. Cismin malûm tek eksende sahip olmuş olduğu avdet eylemsizliği ile avdet hızının ifade edilmesi için kullanılır.

Bir nesne hareket ederken momentuma sahip olduğu söylenmektedir. Bu nesne dönerken terim zaviyevî momentum halini almaktadır. Bu hareket başka tek kuvvet uygulanmadığı müddetçe hızını değiştirmemektedir. Açısal momentum tek cismin avdet hareketine sürme etmesinin tek göstergesi olup yerde cismin kütlesine, hızına ve şeklinde tâbi olmaktadır. Bir vektör birimi olan zaviyevî momentum L şeklinde ifade edilmektedir.

Açısal Momentum Nasıl Hesaplanır?

Cismin enerjisi sebebiyle sahip olduğu harekete momentum denilir. P harfi ile ifade edilmektedir. Açısal momentumu anlamak için momentumu iyi tanımak sayı önemlidir. Momentum kuvvet ile gerçek orantılı olmaktadır. Ayrıca tıpkısı yönlüdür ve kütle değişmez ise yerde hâl geçerlidir. Kütlenin değişmesi hızın değişmesine dahi sebep olmaktadır. Bu merkezde bile momentum değişmektedir.

Açısal momentum L harfi ile gösterilir. Çizgisel momentum vektörünün tek noktaya göre dönmesi ile ifade edilmektedir. Burada zaviyevî hıza aramak gerekir. Birim zamanda kırılan yola hız adı verilir. V=x/t formülü ile ifade edilir. Dışarıdan tek kuvvet ile sisteme uygulanmaz ise momentum sabit kalmaktadır. Sisteme haricen akraba tork uygulamaz ise zaviyevî momentum bile sabit kalmaktadır.

Açısal Momentum Formülü Nedir?

Bir cismin avdet hareketine sürme etmek istemesi zaviyevî momentum ile açıklanabilmektedir. Cismin hızı kütlesi ve şekline göre yerde hâl tahavvül gösterir. Simetri ekseninde dönen cisimlerin zaviyevî momentumu eylemsizliğin ürünü olarak hesaplanır Açısal momentum formülü L = lw şeklinde olmaktadır. Bu nedenle zaviyevî momentum avdet lineer momentumu şeklinde dahi ifade edilmektedir.

Kendi avdet ekseni dikkate köken zaman küçük cisimlerde zaviyevî momentum lineer avdet momentumu ile dahi ifade edilmektedir. Cismin kütlesi ile hızının avdet ekseninin yarıçapına bölünmesi ile sonucu keşfetmek mümkün olmaktadır. Buna göre zaviyevî momentum formülü L = r x lw olarak ifade edilmektedir.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.