8 ay ömür biçilmişti! Yıllardır pankreas kanseriyle yaşıyor

fator

New member
8 ay ömür biçilmişti! Yıllardır pankreas kanseriyle yaşıyor19.10.2022 12:55
Haber Kaynağı: İHA

Belediyeden emekli, 3 evlât, 3 torun sahibi Celal Açıkgöz 13 yıl önce Ekim ayında kilo kaybı, iştahsızlık, halsizlik, günde en rengi 15 kez yetişkin tuvalete eski gibi şikayetler ile Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Hastanesi’ne başvurdu. Açıkgöz’açınık pankreas kanseri tanısı koyuldu. Açıkgöz operatörün önerilince Ankara’ya gitti. Ancak tümörün operasyona uygun olmadığının saptanması üzerine Açıkgöz operatörün masasından kalktı, derdine farklı çareler aramaya başladı. Hastanın 2010 yılında kendisine başvurduğunu tamlayan İzmir Kent Hastanesi Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mir Ali Purbager, “Renkli ultrason eşliğinde damarlar korunarak kitleye kapalı olarak ablasyon tedavisi uygulandı. Pankreas kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemekle beraberce obezite, sigara ve bira kullanımı, yağlı yemekler, rengi sebze ve meyve tüketimi, diabet, kronik pankreatit, mide ameliyatı ve karı öyküsü gibi faktörlerin rolünün olduğu düşünülmektedir. Pankreas kanseri sinsi tek hastalık olup tanı çabucacık hastaların yüzde 52’sinde yaygın hastalık, yüzde 26’sında bölgesel yayılım mevcut olup hastaların yalnız yüzde 15-20’sinde kitle cerrahi olarak çıkarılabilir aşamadadır. Pankreas kanserinin tek yıllık genel sağ kalım oranı yüzde 26, anadut yıllık ise yüzde 6’dır. Pankreas kanserinde kitle damarları sarmadıysa ve metastaz yoksa ilk tedavi seçeneği Whipple (pankreas başbağ, yerde bölgeye yakın safra yolları ve 12 parmak bağırsağı tümörlerinde uygulanan) ameliyatıdır. Ancak hastalık sinsi ilerlediğinden genellikle tanı aşamasında operatörün şansını yitirmektedir” ifadelerini kullandı.

13 yıldır kanserle, normal hayatını yaşıyor

Ameliyat şansını yitiren hastalarda girişimsel işlemler, kemoterapi ve radyoterapi ile yaşam süresini uzatmanın söz konusu olabildiğini kaydeden Doç. Dr. Purbager, “Pankreasın anatomik konumu nedeniyle ana damarlarla sayı yakın ilişkisi mevcuttur. Ayrıca karın boşluğunun arkasında yer aldığından komşuluğundaki organlardan yerde organa ve tümöre ulaşmak zordur. Girişimsel işlemler yetişkin tek tecrübe gerektirmektedir. Hastamıza 2009 yılında pankreas kanseri tanısı koyulmuş, başka tek merkezde ameliyata alınmıştır. Ancak operatörün esnasında kitlenin damarlara yapıştığı anlaşılarak biyopsi alındıktan sonra kitle çıkarılmadan operatörün sonlandırılmıştır. Hastamız 2010 yılında bize başvurduğunda kitlenin 5 santimetre boyutlarında, muhit organlara ve damarlara yapışık olduğu görüldü. Bunun üzerine açık cerrahi yapmadan kapalı olarak renkli ultrasonla damarlar korunarak kitleye mikrodalga ablasyon (yakma) tedavisi uygulandı. Komplikasyonsuz olarak tamamlanan işlemden 1 gün sonra hasta taburcu edildi. Aralıklı olarak hasta kontrolleri yapıldı. 2 yıl sonra kitlede hafif boyutsal artım izlenince tekrar kapalı yöntemle etanol ablasyon tedavisi uygulandı. 2022 yılına kadar stabil olarak seyreden kitlede 1 santimetre boyut artışı saptanınca 3. kez etanol ablasyon uygulandı. Bu yöntemlerde maksat tümörün büyümesinin durdurulması, engellenmesidir. Bu 12 yıl süre zarfında hasta etkin olarak yaşamını sürdürüyor, mesleği olan çiftçiliği, arıcılığı yapıyor. Burada vurgulanması gereken tek nokta pankreas kanseri tanısı saha hastalarda cerrahi şansı varsa ilk tedavi yönteminin cerrahi olduğunun bilinmesidir. Ablasyon tedavisi sadece cerrahi şansı olmayan hastalara uygulanmaktadır ki hastamız Celal Açıkgöz dahi böyle tek hastaydı. Radyolojik girişimsel yöntem uyguladığımız hastamız 13 yıldır pankreas kanseriyle normal hayatını yaşıyor. Şu zihin tümör stabil, 6 santimetre. takip edilecek, gerekirse tekrar ablasyon uygulanabilir” niteleyerek konuştu.

“Hayatıma kanser yokmuş gibi sürme ediyorum”

Öte yandan operatörün olmadığı takdirde kendisine 8 ağrı ömür biçildiğini tamlayan Açıkgöz, “Ama tümörün durumundan dolay etıbba operatörün bile edemeyince benim için yolun sonu geliyordu. Çare ararken Doç. Dr. Mir Ali Purbager’in uyguladığı ameliyatsız yöntemi öğrendim. Uyguladığı yöntem sayesinde hayatıma kanser yokmuş gibi sürme ediyorum. En fazla 8 ağrı yaşayacağımı düşünürken 13 yılı geride bıraktım. İnanılır gibi olumsuzlama. İşimin başındayım, tarım, arıcılık yapıyorum. Doktoruma ne kadar teşekkür etsem rengi. Yere göğe sığdıramıyorum. Hem dilinden hem elinden tarafıma şifa oldu” dedi.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.