2030 Dünya Kupası üç kıtada altı ülkede düzenlenecek

fator

New member
FIFA kararı
2030 Dünya Kupası üç kıtada altı ülkede düzenlenecek





Arjantinli Nicolás Otamendi, Doha 2022’deki finalin ardından Dünya Kupası kupasını kaldırdı

© Tom Weller / DPA


Şaşırtıcı karar: 2030 Dünya Kupası’nın yıldönümü edisyonu altı ülkede gerçekleşecek. Uruguay, Arjantin ve Paraguay’da başlayacak turnuvanın ardından Fas, İspanya ve Portekiz ev sahipliği yapacak.





2030 Dünya Kupası Güney Amerika’da başlayacak, ardından Fas, İspanya ve Portekiz’de oynanacak. Dünya derneği FIFA bunu Çarşamba günü Fifa Konseyi toplantısının ardından duyurdu. Bu, Dünya Kupası’nın ilk kez üç kıtada düzenleneceği anlamına geliyor. Açılış maçının Uruguay’da oynanması planlanıyor ve iki maç daha Arjantin ve Paraguay’da oynanacak. FIFA da bununla birlikte turnuvanın yıldönümünü de buna uygun şekilde kutlamak istiyor. İlk Dünya Kupası 1930 yılında Uruguay’da düzenlendi.


Üç Güney Amerika ülkesi başlangıçta turnuvanın tamamının düzenlenmesini istiyordu ancak FIFA bunu reddetti. Üç maçın ardından turnuva Fas, İspanya ve Portekiz’de 48 ülkenin katılımıyla devam ediyor. Altı takımın tamamı otomatik olarak final turuna katılmaya hak kazanır. Dünya Kupası’na ilk ev sahipliği yapan Uruguay’ın başkenti MonteHaber’da da bir yıldönümü kutlaması gerçekleştirilecek.


İlk kez Kuzey Afrika, Portekiz ve Paraguay’da Dünya Kupası maçları




FIFA’nın açıklaması sürpriz oldu. Turnuvanın aslında 2024’teki 74. FIFA Kongresi’ne kadar ödüllendirilmemesi gerekiyordu. Bu, Dünya Kupası maçlarının ilk kez Kuzey Afrika, Portekiz ve Paraguay’da oynanacağı anlamına geliyor. İlki 1930’da Uruguay, 1978’de Arjantin, 1982’de ise İspanya Dünya Kupası’na ev sahipliği yaptı.


FIFA Başkanı Gianni Infantino, “Bölünmüş bir dünyada FIFA ve futbol birleşiyor” dedi. Dünya Kupası’nın 100. yılı en doğru şekilde kutlanmalıdır. Infantino, “Bu üç maçın ilki elbette her şeyin başladığı yer olan MonteHaber’daki efsanevi Estádio Centenário stadyumunda oynanacak” dedi.


2026 Dünya Kupası ABD, Meksika ve Kanada’da oynanacak. FIFA’nın açıklamasına göre 2034 Dünya Kupası’na yalnızca Asya ve Okyanusya’dan temsilcilerin başvurması gerekiyor. Suudi Arabistan ev sahipliği yapmakla çok ilgileniyor.


bu
DPA

#Konular