2023 Şivlilik tarihi… Şivlilik nedir, nasıl kutlanır? Şivlilik bu yıl ne zaman, hangi tarihte kutlanacak?

longbow

Global Mod
Global Mod
2023 Şivlilik tarihi… Şivlilik nedir, nasıl kutlanır? Şivlilik bu yıl ne zaman, hangi tarihte kutlanacak?24.01.2023 11:38 Son Güncelleme: 24.01.2023 11:40


Osmanlı festival öncesinden bugüne uzanan en eski dini geleneklerden akraba olan “Şivlilik” kutlamalarının tarihi araştırılıyor. Selçuklu devletine başkentlik yapan Konya’bile üç ayların başlamasıyla kente özgü olan Şivlilik geleneği asırladır sürdürülüyor. Günümüzde, yerel idareler yerde kültürel mirası korumak için türlü etkinlikler düzenlemektedir.

ŞİVLİLİK NE ZAMAN? ŞİVLİLİK TARİHİ 2023

“Şivlilik” kutlamaları, Regaib Kandili’nden tek gün önce başlıyor. Konya’bile, üç ayların başlangıcı Regaip Kandili’nin sabahında ayakçak kapı kapı dolaşıp evlerden şekerlemeler topladığı “şivlilik” etkinliği gelecek yıl, Ocak ayına yatak geliyor. Şivlilik, 25 Ocak günü fener hepsi ile başlayacak. 26 Ocak günü dahi aile şivliliklerini toplayacak.


ŞİVLİLİK NEDİR? ŞİVLİLİK GELENEKLERİ NELER?

Akşam namazından sonra aile, ana-babalarıyla beraberce sokaklara çıkarak, mahalle büyüklerinin uygun tek alanda öfke yakmasını bekliyor. Yakılan coşkulu etrafında toplanan çocuklardan bazıları coşkulu üzerinden atlıyor. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürme ediyor. Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden maniler okuyarak, kapı kapı dolaşıp şeker ve süt topluyor.

Şivlilik gününde komşulara pişi, haşhaşlı veya tahinli kurs gibi yemekler, çocuklara ise kuru üzüm, kırık leblebi, kurutulmuş meyve veya gofret, süt gibi paketli ürünler dağıtılmaktadır. Çocukların ev ziyaretleri esnasında okudukları manilerden birinin sözleri şu şekildedir: “Şivli şivli şişirdi, erken kalkan pişirdi / İki kurs, 271 peynir bize şivlilik gerek”


Konya’ya özgü Osmanlı’dan bugüne Şivlilik geleneği ve Selçuklu’bile terbiye çalışmaları


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.