Yetersizlik hissi neden oluşur ?

Baris

New member
Yetersizlik Hissi ve İçsel Mücadele: Bir Kadın ve Bir Erkek Hikayesi

Herkese merhaba! Bugün sizinle, hepimizin içinde zaman zaman yankı bulan bir duyguyu paylaşmak istiyorum: Yetersizlik hissi. Bu duygu, bazen bir anlık olur, bazen de yıllarca kalır içinde. Ne zaman gelip yerleşeceğini bilmediğimiz, ama her an hayatımızı etkileme gücüne sahip bir duygu. Şimdi, bu duyguyu iki farklı gözle anlatmak istiyorum; bir kadının ve bir erkeğin bakış açısıyla.

Bir Kadın ve Bir Erkek: Yetersizlik Hissinin İzinde

Bir zamanlar, hayatına dair tüm hedefleri ve hayalleri olan bir kadın vardı. Adı Zeynep’ti. Kendini her zaman başarmaya, bir şeyleri düzeltmeye, çevresindeki insanları mutlu etmeye adamıştı. Zeynep, tüm bu çabalarına rağmen bir türlü tatmin olmuyordu. Bir başarısızlık duygusu sürekli peşinden geliyordu. Oysa dışarıdan bakıldığında, herkes onun hayatını mükemmel olarak görüyordu. Güzel bir iş, huzurlu bir aile, harika bir ev… Ama Zeynep bir boşluk hissediyordu, içindeki bu eksiklik duygusuyla savaşıyor, ama bir türlü kaybolmuyordu.

Zeynep’in bu içsel mücadelesi, çevresindekilerle de sıkça yüzleşmesine sebep oluyordu. Özellikle eşi Ahmet, onun bu ruh halini bir türlü anlamıyordu. Ahmet, her şeyin bir çözümü olduğunu düşünüyordu. Eğer Zeynep işinde daha çok çaba gösterirse, kendini daha fazla geliştirirse, bu duyguların da geçeceğini savunuyordu. Ahmet’in çözüm odaklı yaklaşımı, Zeynep’in hislerini anlamaktan çok, onları çözmeye yönelikti. Her zaman bir şeyleri düzeltmek için pratik bir yol arıyordu.

Zeynep’in yetersizlik hissi, Ahmet’in çözüm önerileriyle daha da büyüyordu. Çünkü Ahmet’in önerileri, Zeynep’in yalnızca 'yetersiz' olduğunu hissetmesine neden oluyordu. Her şeyin üstesinden gelmeye çalışırken, bir yandan da “neden başaramıyorum?” sorusuyla boğuluyordu. Ahmet ona “sadece daha çok çalışmalısın” dediğinde, Zeynep bu sözleri bir hata olarak alıyordu. Oysa, Zeynep’in içinde bir şeyler eksikti, ama bu eksiklik, Ahmet’in söylediği gibi çözümle giderilecek bir şey değildi.

Zeynep, bir gün Ahmet’e şöyle dedi: “Seninle aynı dünyada yaşamıyoruz, Ahmet. Benim hissettiklerimi anlamıyorsun.” Ahmet bir an durakladı, sonra cevap verdi: “Ama Zeynep, sen sadece daha iyi olmak için çabalarını iki katına çıkartmalısın. Yetersiz hissetmene gerek yok.”

Kadınlar ve Yetersizlik Hissi: Empatik Bir Yaklaşım

Zeynep, bir kadın olarak yetersizlik hissini sadece çözümle değil, ilişkilerle, duygularla ve başkalarıyla bağlantı kurarak anlamaya çalışıyordu. Onun için bir şeylerin eksik olduğunu hissettiğinde, çözüm odaklı düşünmek yerine, duygusal bir yönüyle yaklaşmak daha anlamlıydı. Zeynep’in içindeki yetersizlik, çevresindeki insanlardan daha çok bağlılık ve anlayış aradığı bir boşluktu. Çevresindeki insanlardan empati görmek, onun bu duyguyu aşması için gereken en önemli şeydi. Ama ne yazık ki, Ahmet’in bakış açısı çözüm odaklıydı ve ona, yetersiz olduğunu hissettiriyordu.

Zeynep, ne kadar başarılı olursa olsun, bir türlü kendini tam hissedemiyordu. Çünkü onun için başarı sadece bir ölçüydü, duygusal bağlar ve insanlar, onun içindeki eksiklikleri daha iyi anlayabileceği ve paylaşabileceği yerlerdi.

Erkekler ve Yetersizlik Hissi: Çözüm Arayışı ve İçsel Çekişmeler

Ahmet, Zeynep’in aksine, her zaman çözüm odaklıydı. Yetersizlik hissini, bir tür engel olarak görüyordu. Ahmet için bu his, çözülmesi gereken bir problemden farksızdı. Eğer bir şeyler eksikse, hemen buna bir çözüm üretmek gerektiğine inanıyordu. O, duygusal yüklerden kaçmayı, duygularını mantıkla dengelemeyi tercih ediyordu. Yetersizlik hissi, onun için bir kayıptı, ama kaybı telafi edebileceği bir yol vardı. Çalışarak, adım adım bu duyguyu alt edebilirdi.

Zeynep ile olan ilişkisinde, Ahmet çoğu zaman Zeynep’in duygusal ihtiyaçlarını göz ardı ettiğini fark etmiyordu. O, Zeynep’in bir çözüm bulmaya çalıştığını düşünüyordu, ama Zeynep’in aslında daha fazlasına ihtiyacı vardı. Bir ilişki içinde, özellikle duygusal bağları kuvvetli olan bir kadın için, bazen sadece dinlenmek ve duyguların anlaşılması gerekir.

Ahmet bir akşam Zeynep’in yanında sessizce otururken, Zeynep ona tekrar bu konu hakkında konuşmak istedi. Bu sefer Ahmet, “Ne yapmalıyım?” diye sordu. Zeynep cevapladı: “Beni anladığını hissetmek istiyorum.” Ahmet biraz şaşkındı ama sonra içsel bir farkındalık belirdi. Belki çözüm aramaktansa, onun hislerini daha iyi anlamalıydı.

Sonuç: Yetersizlik Hissine Giden Yolda Empati ve Çözüm

Zeynep’in ve Ahmet’in hikayesi, yetersizlik hissinin ne kadar kişisel ve karmaşık bir duygu olduğunu gösteriyor. Kadınlar ve erkekler, bu duyguyla farklı şekillerde başa çıkabiliyorlar. Kadınlar bazen duygusal bağları ve empatiyi ararken, erkekler daha çok çözüm arayışında olabiliyorlar. Ama her iki taraf da, aslında bu hissi anlamaya ve aşmaya çalışıyorlar. Bu yolculukta, bazen sadece dinlenmek ve duygusal anlamda birbirini anlamak gerekebiliyor.

Hikayenin sonunda, Zeynep ve Ahmet, birbirlerine daha yakın hissediyorlar. Zeynep, yetersizlik hissini, sadece bir eksiklik olarak değil, aynı zamanda duygusal bir deneyim olarak anlamayı başarmıştı. Ahmet ise, sadece çözüm aramaktan daha fazlasını öğrenmişti: Empati.

Bunu sizinle paylaşmak istedim çünkü hepimiz zaman zaman yetersizlik hissiyle karşılaşıyoruz. Sizin bu konuda yaşadığınız duygular neler? Yetersizlik hissiyle nasıl başa çıkıyorsunuz? Benimle paylaşmanızı çok isterim!