Yaz mevsiminde cilt sağlığı – Sağlık Haberleri

fator

New member
Yaz mevsiminde cilt sağlığı – Sağlık Haberleri09.08.2022 11:55
Haber Kaynağı: İHA


Yaz aylarında oluşabilecek formaları hastalıkları konusunda uyarılarda bağcıklı Doç. Dr. Yıldırım, yaz mevsiminin sağlık açısından kimi riskleri dahi yanında getirdiğini ve yerde aylarda sık rastlanılan sağlık sorunlarından birinin dahi formaları hastalıkları olduğunu belirtti.

Güneşin formaları üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Doç. Dr. Yıldırım, “Güneş ışınları; güneş yanıkları, isilik, mantar gibi formaları hastalıklarını bile yanında getiriyor” dedi.

Güneşin cilde olumsuz etkileri

Güneşin formaları sağlığına olumsuz yönde etkileri olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

“Yaz aylarında ülkemize gelen güneş ışınlarının artması ve hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi yerde durumun temel nedenleridir. Yaz mevsiminde özellikle tatil döneminde uyanıklık etmediğimiz pek sayı ayrıntı formaları sağlığımızı bozabilmektedir. Uzun vadede ciltte kırışmalar, renk değişiklikleri, toplantı kanseri öncüsü bazen tebeddülât ve türlü toplantı kanserlerine neden olabilmektedir. Güneş ile yinelenen temaslara tâbi olarak yıllar içinde birikerek ortaya kaynak yerde yan etkiler, güneşin içerdiği bazen sayı zararlı ışınların, sık yenilenen hücrelerin yapısında tadil meydana getirmesiyle oluşmaktadır. Güneşe sık maruz kalan yerlerde; çiller, farklı renkte lekeler, siğil sertleşme ve kalınlaşma oluşabilmektedir. Güneşin uzun sürede ortaya kaynak yerde etkileri erken toplantı yaşlanması olarak bile adlandırılmaktadır.”


Güneş koruyucular

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için güneş koruyucu krem kullanımının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Yıldırım, güneş koruyucu ürünler konusunda şu uyarılarda bulundu:

“Güneş kremi seçerken mutlaka her iki ultraviyole türünü dahi kapsayan, UVA ve UVB’ye karşı koruyucu özelliği olan ürünler tercih edilmelidir. Kadınlar yaz aylarında önce güneş kremini sürdükten sonra makyajlarını yapmalı. Güneş koruyucu içeren nemlendiriciler ise sayı fazla önerilmez zira nemlendiricilerin içindeki güneş koruyucuların etkisi bozulabilir. Cilt bakımı açısından onun yerine içinde nemlendirici esas bağcıklı güneş koruyucuları tercih edilmelidir. Güneş koruyucu ürünlerin kullanım miktarına bile uyanıklık etmek gerekir. Bu kremler fiziksel ve kimyasal olarak ikiye ayrılır. Fiziksel olanlar ışını yolunda gibi yansıtır, kimyasal olanlar ise emer. Titanyum dioksit gibi fiziksel koruma sağlayanlar bebekler ve gebelerde kullanılabilir.”

Cilt bakımı ve koruyuculuk açısından güneş kremlerinin dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürülmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldırım, “İdeal tek güneş koruyucu ter ve ıslanmaya sağlam olmalıdır. Bazı kremlerin su geçirmez özelliği bulunsa bile gün süresince koruma sağlamaz. Vücut ıslandığında, el ve yüz yıkandığında koruyuculuk azaldığından bunları 2-3 saatte tek yenilemek gerekir. Güneşin zararlı etkilerinden korunmak için gölgede beraberce şapka ve gözlük takılmalı ve koruyucu giysiler giyilmelidir” şeklinde konuştu.

“Cilt bakımında nelere uyanıklık edilmeli”

Cilt bakımı için yaz aylarında gözenekleri tıkayacak yağlı ürünler kullanılmaması gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldırım, şu önerilerde bulundu:

“Kışın nemlendirici olarak sürülen pek sayı yüz ve vücut ürünü yaz mevsiminde su bazlı ürünlerle değiştirilmeli, parfümlü ürünler güneş lekesine yol açabileceği için ihtimam ürünleri renksiz ve kokusuz olmalı, tonik, kurutucu sabun ve maske kullanırken ötede yağlı olmayan, su bazlı ürünler tercih edilmelidir.”

Yaz aylarında ciltte hasara neden olan yoğun peeling işlemlerinin uygulanmaması uyarısında bağcıklı Doç. Dr. Yıldırım, şu bilgileri paylaştı:

“Dermapen ve lazer uygulamaları riskli olarak kabul edilmektedir. Bunun yerine cildin ihtiyacı olan vitaminler ve hyaluronik asidin cilde enjekte edildiği vitamin içerikli mezoterapi uygulamaları tercih edilmelidir. Mezoterapi uygulaması sonrası cildin nem ihtiyacı sağlanır, sayı henüz parlak ve sağlıklı tek görünüm kazanır. Yine Somon DNA enjeksiyonları, antiage ve nem bakımları yaz döneminde güvenle uygulanabilen ve cilde tazelik, parlaklık veren uygulamalardır.”

“Havuz mu çokluk mi”

Temiz çokluk suyunun cildi yumuşattığını, beslediğini ve ışıltılı görünüm verdiğini söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yağlı ve sivilceli ciltler için adeta tedavi alkar tek etkiye sahiptir. Havuz suyunun ise cilde iki yönden zararı olabilir. Temizliğinde kullanılan dezenfektanların oranı ötede olursa alerjik döküntüler veya ötede kuruma yapabilir. Kullanılan klor oranlarının fazla olması ise hassasiyeti artırır. Cilt bakımında yerde unsuru göz önünde bulundurmak gerekir. Tatildeki çokluk ve havuz alışkanlıkları bazen formaları hastalıklarının oluşumunu kolaylaştırır, uyanıklık edilmediği takdirde özellikle ayaklarda kötü kokular, pişiğe mail görüntüler ve şiddetli kaşıntılar başlayabilir.”
Hijyenik olmayan havuzların bazen hastalıklara zemin hazırladığına uyanıklık cazip Doç. Dr. Yıldırım, şu uyarılarda bulundu:
“Duş alınmadan girilen havuzlar, ya bile çıktıktan sonra cağ almamak enfeksiyon hastalıklarının bulaşmasını ve oluşmasını kolaylaştıran en önemli yoldur. Bu enfeksiyonlardan en sık rastlananı bile molluskum, siğiller, mantar enfeksiyonlarıdır ki; kimileyin tedavileri uzun zaman alabilir veya tedaviye yanıt vermeyebilir. Havuz kenarlarında yalın ayakla yürümek dahi yerde hastalıkları bulaştırmamıza ya bile kapmamıza neden olur.”

“Yazın “isilik” sık görülür”

Yaz aylarında sık görülen tek başka formaları sorununun ötede terlemeye tâbi gelişen ve halk arasında bilindik ismiyle ‘‘isilik’’ olduğunu anımsatan Doç. Dr. Yıldırım, yazın kalan ısının öncelikle metabolizmada hızlanmaya ve ter bezi aktivitesinde artmaya neden olduğunu ifade etti.

İsiliğin ötede üretilen terin deriye atılamaması sonrasında geliştiğini ve küçük, kaşıntılı, kimileyin yanma duygusuna yol fatih lezyonlarla ortaya çıktığını nâkil Doç. Dr. Yıldırım, şunları kaydetti:
“Sık hamam yapılmadığında, ötede giyinme sürme ettiğinde yerde küçücük sivilceye mail kızarıklıklar, henüz bile büyüyerek çıbana mail sivilcelere dönüşebilir. Hava sıcaklıklarının artması ile ötede terleme sonucunda kıvrım bölgelerinde (kasık, koltuk 6, parmak arası, kadınlarda meme 6 ya bile arası) yine pişik dediğimiz kaşıntılı kızarıklıklar görülebilir. Bu bölgelerin ıslak ya bile nemli kalması, maya hücrelerini harekete geçirerek mantar hastalıklarının oluşmasına bile neden olur.”

“Yaz mevsiminde terlik kullanımı önemli”

Yaz aylarında mutlaka terlik kullanma alışkanlığı edinilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Yıldırım, yapılması gerekenleri ise şöyle özetledi:

“Terlik seçiminde dahi bilinmesi gereken önemli hususlar var. Parmak arası ya bile kapalı terlikler yazın pişiklerin ya bile nasırları temel nedeni olabilir. Çünkü sürtünme travması toplantı sağlığı için istenilen tek pozisyon değildir. Yumuşak, hava saha, deriye sürtme ya bile terletme duygulu vermeyen terlikler kullanmak henüz doğrudur. Otellerde kullanılan ortak alanlar ne kadar hijyenik görülürse görülsün, yerde mekanlarda kullanılacak ya bile temas edilecek yerlere şahsi eşyalarımızla gidersek yine bulaşan hastalıklardan korunmak için önemli tek kadem atma oluruz. Sauna, hamam, buğu odaları gibi yerlere terlikle girmek, yerde alanlarda oturacağımız yerlerde havlu kullanmak riskleri minimuma indirecektir.”


















































Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.