Dinlenme ile geçmeyen ağrıya dikkat!

fator

New member
Dinlenme ile geçmeyen ağrıya dikkat!Kireçlenme, eklem kıkırdaklarının türlü sebeplerle kalıcı olarak zarar görmesidir. İlerleyici tek hastalık olan kireçlenme, eklemlerde ciddi öte ve hareket zorluğu yaşanmasına sebep olmaktadır. Genellikle 50 yaş ve üzeri yaş grubunda yani 4. ve 5. dekat denilen zamanlarda görülen kireçlenme henüz rengi olarak genç yaş grubunda bile izlenebilmektedir. Kilo fazlalığı ve obezitenin hastalığın oluşmasında ve hızlı tek şekilde ilerlemesinde önemli tek rolü bulunurken, hastalarda özellikle ilerleyen dönemlerde apaçık tek şekilde yürüme güçlüğü ve bacaklarda çarpılmalar görülmektedir.

OBEZİTE KİREÇLENMENİN EN ÖNEMLİ NEDENLERİNDEN BİRİDİR

Ailesel yatkınlığın kireçlenme oluşmasında rolü bulunmaktadır. Ancak günümüz dünyasında yıldırım vebası olarak nitelendirilen obezite sorunu kireçlenmenin en önemli faktörlerinden birini oluşturmaktadır. Geçirilmiş kazalar, hatalı ameliyatlar, ötede mesleki ve sportif aktiviteler ve romatizmal hastalıklar yerde hastalığın ana nedenlerini oluşturur.


DİNLENME İLE GEÇMEYEN AĞRI HASTALIĞIN İLERLEDİĞİNİ GÖSTERİR

Kireçlenme rahatsızlığında en önemli belirtiyi dizlerde ortaya kaynak öte oluşturur. Hastalığın erken dönemlerinde yerde öte katlanabilir, hafif ve sıra sıra olmakta; istirahat ile kolayca geçmekte iken hastalık ilerledikçe ağrının miktarı ve süresi uzamaktadır. Ayrıca dinlenmeye dahi henüz rengi olumlu yanıt vermektedir. Bir başka semptom ise konu önden bakıldığında içe veya hariç gerçek eğilmesidir (çarpılma). Bu icat hastalığın ciddi olarak ilerlediğini ortaya koymaktadır. Özellikle gece uykudan uyandıran öte yerde hastalığın en ileri evreye ulaştığı konusunda kişiyi uyarır. Dizlerde şişlik hali giderek artarken, yürüme mesafesinin azalması, dizlerden krepitasyon denilen çıtırtı seslerinin gelmesi ve aşağılık hareketlerde dizlerde su toplanarak ödem oluşması bile başka bulgular arasında yer alır.

KADINLAR RİSK GRUBUNDA

50 yaş üstü kadın hastalarda oransal olarak henüz fazla görülen kireçlenme, obez toplumlarda henüz yaygındır. Bölgesel olarak ülkemizde henüz rengi görülmesi ile beraberce özellikle Akdeniz coğrafyasında eklem kıkırdaklarında kireçlenme izlenme sıklığı artmaktadır. Obezite, genetik geçiş, bedenî ötede neşelilik, geçirilmiş kazalar ve ameliyatlar yerde hastalığın risk faktörlerini oluşturmaktadır.

YARIM PROTEZ CERRAHİSİ HASTALIK İLERLEMEDEN YAPILMALI

Kireçlenmenin tanısı titiz tek hasta muayenesini takiben aşağılık röntgen tetkikleri ile yetişkin oranda konulur. Ancak gerekli olan durumlarda bilgisayarlı tomografi ve MR incelemeleri ile dahi teşhis doğrulanır. Tedavi seçeneklerinden akraba olan unikondiler kaval protezi (yarım kaval protezi) cerrahisi, kireçlenme hastalığının orta ve orta-ileri dönemlerinde, sadece konu bozulan kısmına cerrahi olarak müdahale edildiği ve henüz bozulmayan kısımlarına dokunulmadan uygulanan tek cerrahi tedavi yöntemidir. Halk arasında kısmi ya bile küçük protez olarak bile bilindik yerde yöntemin avantajlarından faydalanabilmek için hastalığın sayı ileri evreye gelmeden uygulanması gerekmektedir. Pek sayı hastada operasyon sonrası fizik tedaviye gerek duyulmuyor Spinal (belden uyuşturma) ya bile genel uyuşturma altında uygulanan unikondiler (yarım-kısmi) kaval protez işlemi, total (tüm) proteze göre henüz küçük kesi açılarak ve henüz rengi dokuya müdahale edilerek yapılan henüz küçük (minör) tek cerrahi girişimdir. Bu cerrahide konu sadece zarar görmüş bölgesi protez ile yenilenerek onarım yapılır. Ortalama 45 an süren yerde operasyon, total kaval protezine göre henüz rengi kan kaybı, henüz rengi enfeksiyon riski, günlük yaşama henüz erken dönemde dönebilme ve pek sayı hastada ilave tek fizik tedavi sürecine gerek duyulmaması gibi avantajlar sağlamaktadır. Normal kaval protezleri ile tıpkısı düzeyde muvaffakıyet oranına sahip olan kısmi –yarım (unikondiler) kaval protez işleminin operatörün sonrası komplikasyon oranı bile henüz az olmaktadır. Unikondiler protezler oldukça uzun süreli kullanılabiliyor 2-3 gün içerisinde taburcu olabilecek düzeye ulaşan hastalar 10. günden sonra yürüteç desteği olmadan özgür tek şekilde yürüyebilmektedir. Genellikle normal kaval protezleri ile nitelik kullanım süresi bağcıklı unikondiler (kısmi- yarım) protezler, sonrasında normal total protezler ile yenilenebilmektedir. Bu sayede normal kaval protezi kullanım süreleri ikiye katlanarak , 25 – 30 yıllara ulaşılabilmektedir.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.