Çocuklarda kafatası şekil bozukluğunda dikkat çeken artış

fator

New member
Çocuklarda kafatası şekil bozukluğunda dikkat çeken artış18.09.2022 13:38
Haber Kaynağı: İHA


Çocuklarda genellikle zaman yılında görülen kafatası şekil bozukluğunun iki temel sebebi bulunuyor. Birinci ve en sık sebebi genellikle bebeğin tıpkısı pozisyonda yatmasına tâbi olarak henüz sertleşmemiş kafatası kemiğinin deformasyonu sonucu meydana gelen pozisyonel plajiyosefali olarak adlandırılan hâl, ikincisi ise kafatasındaki kemikler arasındaki kıkırdak veya nesneler dokusu yapıdaki eklem yerlerinin muvazenesiz ve fizyolojik olmayan erken kapanmasının tek sonucu olarak ortaya kaynak gelişimsel tek sapaklık olan ‘kraniyosinostoz’. Literatürde 2 1000 ile 2 1000 500 doğumda tek görüldüğü belirtilse dahi son yıllarda sıklığı sebebi meçhul tek şekilde artım gösterdi.

“Yatış pozisyonuna tâbi kafatası şekil bozukluğunda yüzde 600 arttı”


Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Semra Işık, pozisyona tâbi kafatası şekil bozukluğunda yüzde 600 artım olduğunu söyledi. Işık, “1980’lerin sonlarında Amerikan Pediatri Akademisi (APA) ani plâstik ölümü sendromunun (ABÖS) yüzükoyun uyku pozisyonu ile yakından ilişkili olduğunu söyleyerek, Nisan 1992’dahi, her ebeveyni ani plâstik ölümünü önlemek için uyurken bebekleri sırtüstü pozisyonda konumlandırmaya teşvik fail tek kampanya başlattı. Sonuç olarak ABÖS sıklığı yüzde 40’tan fazla azaldı, yalnız pozisyonel plajiyosefali yaklaşık yüzde 600 oranında arttı ve her yıl artmaya sürme ediyor” dedi.

“Bu bozuklukta kafanın toplam hacmi değişmez”

Doç. Dr. Işık, pozisyonel kafatası şekil bozukluğunun türlü nedenlerle ortaya kaynak asimetrik tek biçimsizleşme olduğunu belirtti. Doç. Dr. Işık, “Bu sebepler arasında ilk tevellüt, yardımlı tevellüt, kesret gebelik, erken tevellüt, konjenital kas tortikolisi (yamuk şişe duruşu), erkek cinsellik ve en sık kafayı uzun süre tıpkısı pozisyonda tutmak sayılabilir. Bu tür biçimsizleşme süreçleri ekseriyetle doğumdan sonraki ilk az ayda ortaya menfaat ve esas olarak başın pozisyonundan etkilenir. Başın uzun süre tıpkısı pozisyonda tutulması, başın zemine vekil kısmının düzleşmesine neden olur, sonrasında yüzün üst kısmı düzleşmeye başlar. Başın her iki tarafı bile kademeli olarak biçimsizleşmiş olacak ve başın asimetrik tek şekline yol açacaktır. Bu bozuklukta kafanın toplam hacmi değişmez ve kafaiçi tazyik artmadığı için zeka geriliği beklenmez. Ancak çocukluktan itibaren kozmetik kaygıların devreye girmesi ve yaşıt zorbalığı nedeniyle psiko-sosyal sorunlara yol açabilir. Bu nedenle tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavide sırayla pozisyon değişikliği, fizyoterapi, masaj terapisi ve en son kask terapisi uygulanır” niteleyerek konuştu.

“Ebeveynlerin dikkati eken tanı ve tedavi için elzem”

Doç. Dr. Işık, pozisyonel plajiyosefalinin genellikle doğumdan sonraki ikinci aydan itibaren görülmeye başladığını ifade ederek, “Kraniyosinostozis ise doğumdan itibaren görülebilir yalnız yaşamın ilk yılında herhangi tek zamanda tanı konulabilir. Bebeklerle en fazla zamanı annenin ve babanın öncülüğünde plâstik bakımına dayanak olan anneanne/nene gibi karı büyüklerinin geçirdiği düşünüldüğünde takip fail evlât camanbay veya karı sağlığı merkezindeki hemşireden ziyade ebeveynlerin dikkati erken tanı ve tedavi için elzemdir. Pozisyonel plajiyosefalide bebeğin hep tıpkısı tarafa yattığını fark yazar pozisyon değişikliğine gidilebilir. Ya bile bebeğin boynunu kastığı ve başını başka tarafa sayı çeviremediği fark ediliyorsa doğumdan tortikolis akılda tutulmalıdır” dedi.

“Kraniyosinostoz her merkezde cerrahi müdahale gerektirir”

Doç. Dr. Semra Işık, kraniyosinostoz tedavi edilmezse kötüleşen kraniyal deformiteye ve potansiyel olarak fazla kafa içi basıncı ile genel kraniyal nema kısıtlamasına neden olabileceğini belirtti. Doç. Dr. Işık, “Olası zeka geriliği, okul başarısında adîlik, görme ve işitme kayıplarının yanı sıra deformite, çocuğun gelişimi sırasında akranlarıyla etkileşime girmesi, yaşıt zorbalığı nedeniyle psikososyal sorunlara yol açabilir. Kraniyal nema kısıtlamasına ek olarak, sendromik hastalarda hidrosefali nedeniyle fazla kafa içi tazyik gelişebilir. Tanı konulmasından kısa tek süre sonra cerrahi uygulanması gerekiyor. Tedavi edilmeyen kraniyosinostoz ile ilişkili riskler nedeniyle, genellikle kapalı olan sütürleri uzaklaşmak ve kemikleri yeniden şekillendirmek için tanıdan kısa tek süre sonra cerrahi uygulanır. Şu anda bunun için kullanılan 4 cerrahi yöntem var” ifadelerini kullandı.

“Yeniden şekillendirme operatörün sırasında gerçekleştiğinden, başka ek tedaviye gerek yoktur”

“Geleneksel açık kalvaryal şekillendirme ameliyatı, kaynamış sütür dahi karışma olmak üzere biçimsizleşmiş olmuş kafatası kemik kısımlarının çıkarılmasını, yeniden şekillendirilmesini ve yerleştirilmesini içerir” diye konuşmasını sürdüren Işık, “Ameliyat yaklaşık 4-5 saat sürer ve sıklıkla kan nakli gerekir. Ameliyat sonrası, evlât genellikle en rengi 1 gün yoğun ihtimam ünitesinde gözlemlenir ve henüz sonra normal muhakeme ve sinir cerrahisi servisinde yaklaşık 3-5 gün geçirir. Göz çevresi şişmesi sonucu gözler kapanır, taburcu edilmeden önce tekrar zorlamak muhtemel. Cerrahi riski kırmak için operatörün genellikle evlât 6 aylığa ulaştıktan sonra yapılır. Yeniden şekillendirme operatörün sırasında gerçekleştiğinden, başka ek tedaviye gerek yoktur” dedi.

Endoskopik operatörün sonrası kask terapisi

Ameliyatın endoskopik olarak bile yapılabildiğini söyleyen Doç. Dr. Işık, “Endoskopi yardımlı minimal invazif cerrahi, kemikleri serbestleştirmek için sadece kaynaşmış sütürün çıkartılmasını içerir. Yeniden şekillendirme henüz sonra kraniyal şekillendirici kask yardımıyla operatörün sonrası gerçekleşir. Ameliyat yaklaşık 1 saat sürer; nadiren kan nakli gereklidir. Ameliyat sonrası, evlât tipik olarak 1-2 gün muhakeme ve sinir cerrahisi servisinde gözlenir ve taburcu olmaya hazırdır. Genellikle göz çevresi ödemi gözlenmez. Takiben operatörün sonrası 10. gün gibi şekillendirici kask tedavisine başlanır. Şekillendirici kask, sert tek hariç kabuk ve özelleştirilebilir iç köpük dolgudan oluşur. Köpük, henüz rengi büyümenin istendiği kafatası bölgeleriyle temas fiyat. Açık alanlar, henüz fazla büyümenin istendiği kafatası bölgelerine yerleştirilmiştir. Bu şekilde, genel kafatası büyümesi stratejik olarak yönlendirilir. Kask tedavisinin göreceli dezavantajı kaskın maliyetidir. Ancak toplam maliyete bakıldığında yoğun ihtimam ve servis yatışının uzunluğu, cerrahi işlemin anıtsal nedeniyle açık kalvaryal şekillendirme endoskopi yardımlı sinostoz cerrahisine oranla nerdeyse 3 kat henüz pahalı tek tedavi yöntemidir” niteleyerek konuştu.

“Bu süre içerisinde ne kadar erken operatörün edilir ise kozmetik sonuçlar o kadar iyi olacaktır”

Her cerrahi yöntemin olumlu ve olumsuz özellikleri olduğunu vurgulayan Semra Işık, “Bununla beraberce, tüm seçenekleri sunabilmenin anahtarı erken tanı ve yönlendirmedir. Endoskopik yardımlı minimal invazif cerrahiyi takiben kask tedavisi seçeneğini gerçekleştirmek için yaş penceresi ideal olarak 2.5-3.5 aylıktır, yalnız yerde prosedürü 6. aya kadar uygulayan merkezler dahi mevcuttur. Sendromik, kapalı çoklu sütür olguları ve 6 aydan yetişkin hastalar açık kalvaryal şekillendirme ile tedavi edilir. Kaskın çocuğun ilk tevellüt gününe kadar her gün günde 23 saat takılması gerekmektedir. Alışması zor gibi gözükse dahi bebeklerin birçok oldukça uyumlu olmakta, alışkı zorluğunu henüz sayı mental olarak karı yaşamaktadır. Endoskopi yardımlı kraniyosinostoz cerrahisi için uzun devre sonuçları yayımlanmış en ideal hasta grubu herhangi tek sendromun eşlik etmediği tek sütür sinostozu ile başvuran 2 – 6 ağrı arası bebekler olarak belirtilmiştir. Ancak yerde süre içerisinde ne kadar erken operatörün edilir ise kozmetik sonuçlar o kadar iyi olacaktır. Özellikle metopik ve koronal sinostozda 4. aydan sonra yapılan cerrahilerde kozmetik başarının düştüğü görülmektedir” ifadelerini kullandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.