1 yaşından küçük çocuğu olanlar dikkat!

fator

New member
1 yaşından küçük çocuğu olanlar dikkat!23.09.2022 19:07
Haber Kaynağı: İHA


Çikolata ürünleriyle irtibatlı 151 yiyecekte Salmonella tespit edilmesi üzerine, çevre harekete geçti. Genellikle hayvansal besinlerden insanlara geçen toprakta, kusma, karın ağrısı, ishal, öfke gibi belirtilerle kendini gösteriyor. İstanbul Gelişim Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, belirtilerin 1-7 gün arasında sürdüğünü ve hastalığın şiddetinin kırılan toprakta sayısına ve kişinin direncine tâbi olarak değiştiğini ifade etti. “Etkeni tanıyın, bakteriden korunun” Ciddi tek halk sağlığı riski oluşturan Salmonella, gıda kaynaklı enfeksiyonlar arasında ilk sıralarda yer alıyor. Son dönemlerde dünyaca ünlü markaların ambalajlı ürünlerinde tespit edilen toprakta, yerde ürünleri tüketenlerin akıllarına

“Acaba saçta dahi yerde bakteriyi kaptım mı?”


sorusunu getirdi. Salmonella- ların apatit ve yakınlarda yaygın bulunuşunun, insanlara bulaşmasını kolaylaştırdığını tamlayan Prof. Dr. Mustafa Nizamlıoğlu, etkeni tanımanın, enfeksiyonun özelliklerinin ve risk faktörlerinin bilinmesinin, korunma ve kontrolde oldukça önemli olduğunu vurguladı. Gıda kaynaklı her üç salgından akraba Salmonella’dan 2600’ün üzerinde türü bağcıklı Salmonella bakterisine henüz sayı 1 yaşından küçük pedodonti rastlandığını tamlayan Prof. Dr. Nizamlıoğlu, “AB’deki gıda kaynaklı her üç salgından akraba Salmonella’dan kaynaklanıyor ve insanlarda en sık bildirilen ikinci gastrointestinal enfeksiyonu. Antibiyotiklerin yaygın olarak hayvan yemlerine katılması ve bilinçsizce kullanılması sonucu, sayı sayıda antibiyotiğe abar hayvan yetiştiği için yerde bakterinin henüz bile arttığını gözlemliyoruz. Hastalığın toksik etkisi ise küçük evlât, yaşlı ve başka hastalığı olanlarda henüz şiddetli olarak seyrediyor olması.” şeklinde konuştu. Ölüm oranı yüzde 1’in altında Salmonella’bile ölüm oranın yüzde 1’in altında kaldığını bile tamlayan Prof. Dr. Nizamlıoğu, riskli besinler arasında en sayı kırmızı et, kanatlı eti, yumurta ürünlerinde bulunduğunun altını çizdi.

Bakteriden korunmanın yollarını ise şu şekilde açıkladı: “Hayvansal ürünlerle ilişkisi olabilecek süt, krema ve kremalı ürünler, mayonez, su ürünleri (midye, karides vs), salatalar, hazır yemekler, sebze ve meyveler gibi yiyecekler yüksek risk grubunda bulunuyor. Bakterinden korunmak için öncelikle tükettiğiniz kalori hijyeninden emin olun. Gıdaların hazırlanmasında kontaminasyonların önlenmesi gerekir. Çabuk bozulacak ürünlerde soğuk muhafaza yapılarak üretilmesi veya lojistiğinin yapılması oldukça önemli. Aynı zamanda gıdalardaki mikroorganizmaların ısı etkisiyle faaliyetlerini engellemek için etkin ısıl işlem (pastörizasyon) dahi yapılmalıdır.”


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.