Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri neler, bulaşıcı mı, nasıl geçer? İstanbul’da yeni tehlike!

fator

New member
Aedes sivrisinek ısırığı belirtileri neler, bulaşıcı mı, nasıl geçer? İstanbul’da yeni tehlike!04.08.2022 09:39 Son Güncelleme: 04.08.2022 09:40


İnsanlara hastalık bulaştırma ihtimali yüksek olan Aedes sineklerinin İstanbul’bile artım göstermesinin akabinde tedirginliğe neden oldu. Aedes sivrisineği, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne göre özellikle yaz aylarında zika virüsü, başta humması, chikungunya virüsü ve sarıhumma virüsünü bulaştırarak tehlike saçıyor.

AEDES SİVRİSİNEĞİ NEDİR?

Aedes aegypti ak işaretlere ve fasone bacaklara sahip küçük siyah tek sivrisinektir. Aedes aegypti’nin Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’takt başlamak üzere Giresun il sınırına kadar yerleşik popülasyon olarak var olduğu ve Batum’dan Kırım Yarımadası’na gerçek yayılmakta olduğu saptanmıştır. Aedes sivrisineği bazen ciddi viral enfeksiyonların insanlara geçme ihtimalini taşıyor. Kan dolaşımına karışarak insanda hastalığa neden olur. Genellikle gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik tek tedavi uygulanıyor. Bu sivrisinekler özellikle gündüzleri ısırmaktadır. Bulaşma 2500 metreye kadar olan yerleşim birimlerinde gözlenebilir. Afrika’ya ve Asya’ya özgü olan sivrisinek türü, günümüzde atlas tüm tropikal, subtropikal ve ılıman bölgelerinde görülmektedir. Bu sivrisinekler, virüs taşıma kapasitesi yüksek tek türdür.


AEDES SİVRİSİNEK ISIRIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Özellikle ada yatağına yakın yerlerde sıklıkla görülmeye başlayan Aedes sivrisineğinin malûm başlı belirtileri bulunuyor. Sivrisinek, soktuğu pedodonti normalinden henüz yetişkin tek yara bırakıyor. Sinek ısırığı sonrası incik kaşınmasıyla iz, normal sinekten henüz yetişkin gözüküyor.

Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir alamet vermeyebilir veya hafif araz gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani öfke, titreme, şiddetli göz ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir. Hastaların birçok ilk dönemden sonra iyileşme göstermektedir.

İyileşen hastalarda halsizlik ve yorgunluk az ağrı sürebilir Bu hastaların yaklaşık %15’inde henüz şiddetli tek faza geçiş olur. Bu ikinci dönemde yeniden öfke yükselmesi, sarılık, karın ağrısı, kusma ve kanama belirtileri görülür. Sonunda şok ve çoklu organ yetmezliği gelişir. Bu hastaların yarısı ilk belirtilerin başlamasından 10-14 gün sonra kaybedilirler.




Maymun çiçeği nedir, belirtileri nelerdir? Maymun çiçeği hastalığı nasıl bulaşır?


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.